Pyszne i puszyste pączki - przepis na ekspresowe pączki na serku homogenizowanym

Pyszne i puszyste pączki na serku to znakomite rozwiązanie dla tych, którzy nie mają czasu na długie gotowanie. Ich walorem jest nie tylko smak, ale także szybkość wykonania.

Błyskawiczne pączki na serku homogenizowanym puszyste i pyszne - w sam raz dla zabieganych

Błyskawiczne pączki na serku homogenizowanym są puszyste i pyszne, a co najważniejsze zawsze się udają. Jeżeli masz ochotę na małe co nieco w tygodniu, to zdecydowanie ten przepis jest dla Ciebie. Możesz wykorzystać go także na tłusty czwartek. Poniżej znajdziesz gotowy przepis na przepyszne pączki.

Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Pyszne puszyste pączki - przepis na serku homogenizowanym:

Składniki:

  • około 400-500 g serka waniliowego (może być z wiaderka)
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Serowe pączki - idealny deser do popołudniowej kawySerowe pączki - idealny deser do popołudniowej kawy Tereza Koudelkova /Shutterstock

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę.
  2. Połącz wszystkie składniki, jednak na początku wymieszaj suche produkty, później dodaj pozostałe. Dokładnie wymieszaj.
  3. Rozgrzej olej.
  4. Ciasto nabieraj łyżką i kładź na rozgrzany olej.
  5. Temperatura oleju nie może być za wysoka, aby nie przypalić ciasta.
  6. Po usmażeniu wyłóż pączki na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  7. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem

Przepis na pyszne puszyste pączki w cynamonowej otoczce

Przepis na pyszne puszyste pączki z cynamonem to trochę inny wariant znanej receptury. Przygotowanie jest równie banalne i każdy powinien sobie z nim poradzić. Jedno jest pewne - są to znakomite pączki puszyste, a przepis na nie znajdziecie poniżej:

Przepis na pączki puszyste:

Składniki:

  • 300 g serka o smaku waniliowym
  • 3 jaja
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • olej do smażenia
  • pół szklanki cukru
  • cynamon

Pyszne serowe pączkiPyszne serowe pączki larik_malasha /Shutterstock

Wykonanie:

  1. Serek wymieszaj z jajkami.
  2. Przesiej mąkę. Połącz z proszkiem do pieczenia.
  3. Dołóż sól.
  4. Wymieszaj suche składniki z mokrymi.
  5. Rozgrzej olej.
  6. Nakładaj ciasto na rozgrzany olej łyżką. Można wykonać to dwiema łyżkami. Jedną nakładać, drugą ściągać.
  7. Po usmażeniu wyjmij pączki łyżką cedzakową. Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
  8. Wymieszaj cukier z cynamonem.
  9. Kiedy pączki delikatnie ostygną, posyp je cynamonem i cukrem.
  10. Nasza przekąska jest gotowa.

Zobacz też: Faworki: przepisy na wyjątkowo kruche faworki. Sekret tkwi w zastąpieniu mąki mało popularnym składnikiem

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.