Ile pączków wychodzi z kilograma mąki? To wcale nie takie oczywiste. Ważne są dwa czynniki

Ile pączków wychodzi z kilograma mąki? Przed takim pytaniem stają zazwyczaj osoby, które nie mają dużego doświadczenia w kuchni. W przypadku domowych ręcznie robionych pączków bardzo trudno jest oszacować, ile sztuk wyjdzie z 1 kg mąki.

Pączki - przepis na 1 kg mąki, czyli receptura dla praktycznych

Przepis na pączki z 1 kg mąki jest praktyczną recepturą. To znakomity przepis zwłaszcza dla tych, którym brakuje doświadczenia, a spodziewają się gości w tłusty czwartek. Dlaczego? Sprawdzona receptura na pączki z 1 kg mąki jest bardzo łatwa w obliczeniach, jeśli chodzi o inne potrzebne składniki.

Wiele osób zastanawia się jednak, nad tym ile właściwie pączków wyjdzie z kilograma mąki. Możemy oszacować, że przeciętnie jest to około kilkudziesięciu sztuk. Według większości najpopularniejszych przepisów z kilograma mąki wychodzi 27-35 pączków. Jak można się domyślać, ich liczba jest uzależniona głównie od wielkości pączka i ilości pozostałych składników. Poniżej podajemy najłatwiejszy przepis na pączki z jednego kilograma.

Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Przepis na pączki z 1 kg mąki - jak zrobić pyszne pączki na tłusty czwartek?

Przepis na pączki z 1 kg mąki pszennej jest prosty w wykonaniu i bardzo łatwy w wyliczeniu. Możemy znaleźć mnóstwo przepisów właśnie z takimi proporcjami. Poniżej podaje przepis na pączki z kilograma mąki z dodatkiem drożdży.

Składniki:

  • kilogram mąki
  • 100 g drożdży świeżych
  • 6 żółtek + 2 jaja
  • pół litra ciepłego mleka
  • 100 cukru pudru
  • 6 łyżek cukru waniliowego
  • 2 łyżki spirytusu
  • około 3 łyżek soku z cytryny
  • 100 g masła
  • odrobina soli
  • lukier
  • 100 g skórki pomarańczy kandyzowanej
  • ulubiona konfitura
  • olej lub smalec do smażenia

Pączek (zdjęcie ilustracyjne)Pączek (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Patryk Ogorzałek / Agencja Wyborcza.pl

Wykonanie:

  1. Masło rozpuść i ostudź.
  2. Drożdże rozkrusz i wymieszaj z letnim mlekiem. Dodaj łyżkę cukru i około 200 g przesianej mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut.
  3. Gdy drożdże zwiększą objętość, dodaj żółtka, jaja, przesianą mąkę, spirytus i cukier.
  4. Zagnieć dobrze ciasto.
  5. Dodaj masło i znowu wyrabiaj ciasto.
  6. Przykryj ściereczką bawełnianą lub lnianą i odstaw na godzinę.
  7. Ciasto przełóż na stolnicę z mąką.
  8. Rozwałkuj ciasto.
  9. Wycinaj małe placki. Następnie odłóż je na blasze. Przykryj ściereczką i znowu odstaw na kwadrans.
  10. Rozgrzej olej.
  11. Usmaż pączki.
  12. Później umieść je na papierowym ręczniku.
  13. Kiedy przestygną, nadziej pączki dżemem.
  14. Przygotuj lukier. Na koniec posyp pączki skórką pomarańczową.
  15. Pączki są gotowe do spożycia.

Zobacz też: Przepis na faworki siostry Anastazji jest najlepszy pod słońcem. Wypróbuj koniecznie!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.