Pączki - przepis na 1 kg mąki, czyli receptura dla praktycznych
Przepis na pączki z 1 kg mąki jest praktyczną recepturą. To znakomity przepis zwłaszcza dla tych, którym brakuje doświadczenia, a spodziewają się gości w tłusty czwartek. Dlaczego? Sprawdzona receptura na pączki z 1 kg mąki jest bardzo łatwa w obliczeniach, jeśli chodzi o inne potrzebne składniki.
Wiele osób zastanawia się jednak, nad tym ile właściwie pączków wyjdzie z kilograma mąki. Możemy oszacować, że przeciętnie jest to około kilkudziesięciu sztuk. Według większości najpopularniejszych przepisów z kilograma mąki wychodzi 27-35 pączków. Jak można się domyślać, ich liczba jest uzależniona głównie od wielkości pączka i ilości pozostałych składników. Poniżej podajemy najłatwiejszy przepis na pączki z jednego kilograma.
Zobacz wideo
Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek
Faworki jak u babci. Przepisy dla tych, którzy nie mogą się doczekać tłustego czwartku
Przepis na pączki z 1 kg mąki - jak zrobić pyszne pączki na tłusty czwartek?
Przepis na pączki z 1 kg mąki pszennej jest prosty w wykonaniu i bardzo łatwy w wyliczeniu. Możemy znaleźć mnóstwo przepisów właśnie z takimi proporcjami. Poniżej podaje przepis na pączki z kilograma mąki z dodatkiem drożdży.
Jak zrobić lukier, aby był słodki i rozpływający się w ustach? Triki Ani Starmach
Składniki:
- kilogram mąki
- 100 g drożdży świeżych
- 6 żółtek + 2 jaja
- pół litra ciepłego mleka
- 100 cukru pudru
- 6 łyżek cukru waniliowego
- 2 łyżki spirytusu
- około 3 łyżek soku z cytryny
- 100 g masła
- odrobina soli
- lukier
- 100 g skórki pomarańczy kandyzowanej
- ulubiona konfitura
- olej lub smalec do smażenia
Pączek (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Patryk Ogorzałek / Agencja Wyborcza.pl
Wykonanie:
- Masło rozpuść i ostudź.
- Drożdże rozkrusz i wymieszaj z letnim mlekiem. Dodaj łyżkę cukru i około 200 g przesianej mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut.
- Gdy drożdże zwiększą objętość, dodaj żółtka, jaja, przesianą mąkę, spirytus i cukier.
- Zagnieć dobrze ciasto.
- Dodaj masło i znowu wyrabiaj ciasto.
- Przykryj ściereczką bawełnianą lub lnianą i odstaw na godzinę.
- Ciasto przełóż na stolnicę z mąką.
- Rozwałkuj ciasto.
- Wycinaj małe placki. Następnie odłóż je na blasze. Przykryj ściereczką i znowu odstaw na kwadrans.
- Rozgrzej olej.
- Usmaż pączki.
- Później umieść je na papierowym ręczniku.
- Kiedy przestygną, nadziej pączki dżemem.
- Przygotuj lukier. Na koniec posyp pączki skórką pomarańczową.
- Pączki są gotowe do spożycia.
Zobacz też: Przepis na faworki siostry Anastazji jest najlepszy pod słońcem. Wypróbuj koniecznie!