Nadzienie do pączków - jak je zrobić? Najważniejsze jest zachowanie odpowiednich proporcji

Nadzienie do pączków to bardzo ważna kwestia. To od niego w dużej mierze będzie zależeć smak pączków. Pączkowe nadzienie możemy przygotować w wielu smakach. Może to być budyń, marmolada, ulubiony dżem lub adwokat.

Jakie nadzienie do pączków jest najlepsze? Sprawdźmy

Jakie nadzienie do pączków wybrać? Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko uzależnione jest od naszych preferencji smakowych. Jeżeli chodzi o możliwości, to mamy mnóstwo opcji do wyboru. Oczywiście najbardziej popularne są pączki z marmoladą lub budyniem. Poniżej kilka przepisów na pyszne nadzienia, które wzbogacą smak Twoich pączków.

Nadzienie do pączków - przepisy, które warto znać

Przepisy na nadzienie do pączków są bardzo różnorodne. Najczęściej wybieramy to nadzienie, które najbardziej nam smakuje. W tłusty czwartek najczęściej jednak decydujemy się na tradycyjne pączki z marmoladą z róży. Od czasu do czasu warto jednak spróbować czegoś nowego. A jest w czym wybierać. Warto wiedzieć, że w każdym przepisie na nadzienie do pączków ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Nadzienie nie może być ani za słodkie, ani zbyt mdłe. W dalszej części artykułu znajdziecie konkretne receptury.

Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Przepis na nadzienie do pączków - nadzienie do pączków z adwokatem

Przepis na nadzienie do pączków nie musi być skomplikowany ani czasochłonny. Potrzebujemy jedynie kilku składników, aby zrobić nadzienie adwokatowe. Pączki z adwokatem mają wielu zwolenników, którzy najczęściej kupują je w cukierni, jednak przygotowanie domowego nadzienia z adwokatem do pączków jest banalnie proste. Wybraliśmy najłatwiejszy przepis.

Nadzienie do pączków z adwokatem - przepis 

Składniki:

  • 360 ml adwokatu
  • 350 ml mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 60 g cukru

Wykonanie:

  1. Mleko wymieszaj z adwokatem.
  2. 1/2 płynu podgrzej z cukrem.
  3. Drugą połowę wymieszaj z żółtkiem i mąką.
  4. Ugotuj ją w mleku. Wymieszaj z adwokatem i cukrem. Ugotuj tak jak budyń.
  5. Pozostaw do wystudzenia.

Zobacz też: Pączki wytrawne - kulinarny hit czy kit? Poznaj przepis na staropolski przysmak i przekonaj się sam

Nadzienie różane do pączków - przepis krok po kroku

Nadzienie różane do pączków to kulinarny klasyk. Nadzienie można wykonać absolutnie od podstaw. Własna marmolada z róży? Brzmi smakowicie. Zobacz, jak prosto można ją przygotować.

Składniki:

  • łyżeczka kwasku
  • 50 dag cukru
  • 25 dag płatków cukrowej róży

Wykonanie:

  1. Oderwij płatki róży. Zalej wrzątkiem. Przecedź.
  2. Odciśnij.
  3. Utrzyj z cukrem i kwaskiem. W razie konieczności dodaj więcej płatków.
  4. Nadzienie gotowe.

Nadzienie budyniowe do pączków - przepis na domowe nadzienie

Nadzienie budyniowe do pączków jest bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu. Do jego przygotowania będą nam potrzebne tylko cztery składniki. Oto prosty przepis:

Składniki:

  • 2 budynie waniliowe
  • 750 ml mleka
  • wanilia
  • 80 g cukru

Wykonanie:

  1. Zagotować 500 ml mleka, wanilię, masło oraz cukier.
  2. Drugą połowę wymieszać z budyniami.
  3. Połączyć mleko z budyniem z mlekiem waniliowym i zagotować.
  4. Mieszać i uważać na grudki.
  5. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i ostudzić.
  6. W razie konieczności pozostawić raz jeszcze na ogniu i mieszać, aż uzyskamy masę, jaką oczekujemy.

Zobacz też: Faworki: przepisy na wyjątkowo kruche faworki. Sekret tkwi w zastąpieniu mąki mało popularnym składnikiem

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.