Tiramisu - przepis na klasyczny włoski deser. Wyjdzie idealne dzięki warstwom i kawowemu ponczowi

Kuchnia włoska to smaki i aromaty, które zawładnęły niemal całym światem. Poza pastą i tradycyjną pizzą warto wyróżnić także desery, a szczególnie tiramisu. Słodki, wyjątkowy w swojej prostocie przepis da spektakularny efekt i podbije kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Włoskie desery to klasyka, która niemal każdemu zasmakuje. Poza tradycyjnymi wypiekami panna cottą czy cytrynowym sorbetem rodem z Sycylii warto wyróżnić tiramisu, czyli nic innego jak kawowy przysmak z dodatkiem kremu mascarpone i kakao. 

Tiramisu - włoska klasyka z dodatkiem mascarpone

Jednym z szybkich ciast niewymagających pieczenia oraz spektakularnym deserem o bezkonkurencyjnym smaku i nienagannej prezencji jest oczywiście tiramisu. Włoski deser to proste smaki, które w połączeniu dają niebiański dla podniebienia efekt. Tradycyjny przepis bazuje na składnikach takich jak mascarpone, jaja, kakao, charakterystyczne, podłużne biszkopty i dodatek popularnego trunku. 

Kluczem w przygotowaniu tiramisu są poszczególne etapy i apetyczne warstwy. Pierwsza z nich, czyli biszkopty, wymaga nasączenia w dobrej, mocnej kawie z dodatkiem likieru amaretto. Kolejnym krokiem jest puszysta masa, którą uzyskamy, ucierając kogel-mogel i stopniowo dodawać do niego serek mascarpone. Takie połączenie to prawdziwa włoska uczta, w ekspresowym wykonaniu!

Zobacz wideo Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady. Świętujemy Święto Czekolady czekoladą!

Tiramisu - przepis na tradycyjny włoski deser

Składniki: 

  • 500 g sera mascarpone,
  • 4 jajka (4 żółtka i 2 białka),
  • 180 ml espresso,
  • 30 ml amaretto,
  • 100 g cukru pudru,
  • 150 g podłużnych biszkoptów,
  • kakao do dekoracji,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od ubicia białek na sztywną pianę ze szczyptą soli. 
  2. W innym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem - masa powinna być jasna i puszysta. Następnie łyżka po łyżce dodajemy mascarpone i cały czas miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek - całość mieszamy ręcznie. 
  3. Parzymy mocną kawę, studzimy i łączymy z amaretto. 
  4. Przygotowujemy formę do tiramisu - możemy zrobić pojedyncze porcje w pucharkach lub filiżankach, lub jedną dużą np. w naczyniu żaroodpornym. 
  5. Formę wykładamy biszkoptami, które następnie polewamy kawą z trunkiem. Można też zanurzać ciasteczka w cieczy - wówczas będą bardzo miękkie. 
  6. Kolejną warstwą jest połowa kremu - później ponownie wykładamy nasączone biszkopty i porcję kremu. 
  7. Całość wyrównujemy szpatułką lub łyżką. Wierzch deseru oprószamy gorzkim kakao. 
  8. Tiramisu przekładamy na kilka godzin do lodówki, po tym czasie kroimy na porcję i podajemy. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.