• Link został skopiowany

Tiramisu - przepis na klasyczny włoski deser. Wyjdzie idealne dzięki warstwom i kawowemu ponczowi

Kuchnia włoska to smaki i aromaty, które zawładnęły niemal całym światem. Poza pastą i tradycyjną pizzą warto wyróżnić także desery, a szczególnie tiramisu. Słodki, wyjątkowy w swojej prostocie przepis da spektakularny efekt i podbije kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Z serka mascarpone możesz zrobić pyszny deser - tradycyjne tiramisu
Fot. Shutterstock/ InnaR

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Włoskie desery to klasyka, która niemal każdemu zasmakuje. Poza tradycyjnymi wypiekami panna cottą czy cytrynowym sorbetem rodem z Sycylii warto wyróżnić tiramisu, czyli nic innego jak kawowy przysmak z dodatkiem kremu mascarpone i kakao. 

Tiramisu - włoska klasyka z dodatkiem mascarpone

Jednym z szybkich ciast niewymagających pieczenia oraz spektakularnym deserem o bezkonkurencyjnym smaku i nienagannej prezencji jest oczywiście tiramisu. Włoski deser to proste smaki, które w połączeniu dają niebiański dla podniebienia efekt. Tradycyjny przepis bazuje na składnikach takich jak mascarpone, jaja, kakao, charakterystyczne, podłużne biszkopty i dodatek popularnego trunku. 

Kluczem w przygotowaniu tiramisu są poszczególne etapy i apetyczne warstwy. Pierwsza z nich, czyli biszkopty, wymaga nasączenia w dobrej, mocnej kawie z dodatkiem likieru amaretto. Kolejnym krokiem jest puszysta masa, którą uzyskamy, ucierając kogel-mogel i stopniowo dodawać do niego serek mascarpone. Takie połączenie to prawdziwa włoska uczta, w ekspresowym wykonaniu!

Zobacz wideo Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady. Świętujemy Święto Czekolady czekoladą!

Tiramisu - przepis na tradycyjny włoski deser

Składniki: 

  • 500 g sera mascarpone,
  • 4 jajka (4 żółtka i 2 białka),
  • 180 ml espresso,
  • 30 ml amaretto,
  • 100 g cukru pudru,
  • 150 g podłużnych biszkoptów,
  • kakao do dekoracji,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od ubicia białek na sztywną pianę ze szczyptą soli. 
  2. W innym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem - masa powinna być jasna i puszysta. Następnie łyżka po łyżce dodajemy mascarpone i cały czas miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek - całość mieszamy ręcznie. 
  3. Parzymy mocną kawę, studzimy i łączymy z amaretto. 
  4. Przygotowujemy formę do tiramisu - możemy zrobić pojedyncze porcje w pucharkach lub filiżankach, lub jedną dużą np. w naczyniu żaroodpornym. 
  5. Formę wykładamy biszkoptami, które następnie polewamy kawą z trunkiem. Można też zanurzać ciasteczka w cieczy - wówczas będą bardzo miękkie. 
  6. Kolejną warstwą jest połowa kremu - później ponownie wykładamy nasączone biszkopty i porcję kremu. 
  7. Całość wyrównujemy szpatułką lub łyżką. Wierzch deseru oprószamy gorzkim kakao. 
  8. Tiramisu przekładamy na kilka godzin do lodówki, po tym czasie kroimy na porcję i podajemy. 
Więcej o: