Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Włoskie desery to klasyka, która niemal każdemu zasmakuje. Poza tradycyjnymi wypiekami panna cottą czy cytrynowym sorbetem rodem z Sycylii warto wyróżnić tiramisu, czyli nic innego jak kawowy przysmak z dodatkiem kremu mascarpone i kakao.
Tiramisu - włoska klasyka z dodatkiem mascarpone
Jednym z szybkich ciast niewymagających pieczenia oraz spektakularnym deserem o bezkonkurencyjnym smaku i nienagannej prezencji jest oczywiście tiramisu. Włoski deser to proste smaki, które w połączeniu dają niebiański dla podniebienia efekt. Tradycyjny przepis bazuje na składnikach takich jak mascarpone, jaja, kakao, charakterystyczne, podłużne biszkopty i dodatek popularnego trunku.
Kluczem w przygotowaniu tiramisu są poszczególne etapy i apetyczne warstwy. Pierwsza z nich, czyli biszkopty, wymaga nasączenia w dobrej, mocnej kawie z dodatkiem likieru amaretto. Kolejnym krokiem jest puszysta masa, którą uzyskamy, ucierając kogel-mogel i stopniowo dodawać do niego serek mascarpone. Takie połączenie to prawdziwa włoska uczta, w ekspresowym wykonaniu!
Zobacz wideo Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady. Świętujemy Święto Czekolady czekoladą!
Tiramisu - przepis na tradycyjny włoski deser
Składniki:
- 500 g sera mascarpone,
- 4 jajka (4 żółtka i 2 białka),
- 180 ml espresso,
- 30 ml amaretto,
- 100 g cukru pudru,
- 150 g podłużnych biszkoptów,
- kakao do dekoracji,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od ubicia białek na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- W innym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem - masa powinna być jasna i puszysta. Następnie łyżka po łyżce dodajemy mascarpone i cały czas miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek - całość mieszamy ręcznie.
- Parzymy mocną kawę, studzimy i łączymy z amaretto.
- Przygotowujemy formę do tiramisu - możemy zrobić pojedyncze porcje w pucharkach lub filiżankach, lub jedną dużą np. w naczyniu żaroodpornym.
- Formę wykładamy biszkoptami, które następnie polewamy kawą z trunkiem. Można też zanurzać ciasteczka w cieczy - wówczas będą bardzo miękkie.
- Kolejną warstwą jest połowa kremu - później ponownie wykładamy nasączone biszkopty i porcję kremu.
- Całość wyrównujemy szpatułką lub łyżką. Wierzch deseru oprószamy gorzkim kakao.
- Tiramisu przekładamy na kilka godzin do lodówki, po tym czasie kroimy na porcję i podajemy.