Placki ziemniaczane. Pyszne i chrupiące. Dodaj do nich ten jeden składnik, a będą miały wspaniały smak

Istnieje wiele przepisów na placki ziemniaczane. Aby wyszły chrupiące i miały wyrazisty smak, warto do nich dodać kapustę kiszoną. Dzięki niej będą o wiele smaczniejsze. Placki będą świetnie smakowały z dodatkiem twarożku z jogurtem i pietruszką.

Placki ziemniaczane to bardzo proste danie. Wystarczy utrzeć i pokroić składniki, połączyć je i układać porcje na patelni. Jak zrobić placki ziemniaczane o wyrazistym smaku? Wystarczy dodać do masy kapustę kiszoną. Dzięki niej placki wyjdą doskonale chrupiące. Przedstawiamy przepis, z którym przygotujecie wyśmienity obiad. 

Zobacz wideo Zupa ogórkowa

Przepis na placki ziemniaczane z kapustą kiszoną

Kapusta kiszona to dodatek, który sprawi, że placki będą miały wyrazisty smak i chrupiącą konsystencję. Masę warto przyprawić sporą ilością majeranku oraz solą i pieprzem.

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • 30 dag kapusty kiszonej,
  • cztery łyżki mąki ziemniaczanej
  • majeranek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Placki z kapustą wyjdą chrupiące i pełne bogatego smaku

Przygotowanie:

  1. Obierz ziemniaki, umyj je i zetrzyj na dużych oczkach tarki. 
  2. Poszatkuj kapustę kiszoną. 
  3. Do starych ziemniaków dodaj kapustę, pieprz, sól i mąkę ziemniaczaną. Dopraw majerankiem. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka - w razie potrzeby dodaj więcej mąki.
  4. Przygotuj patelnię. Układaj porcje ciasta na mocno rozgrzanym oleju. Smaż placki z obu stron, aż nabiorą złocistej barwy.
  5. Serwuj bezpośrednio po usmażeniu. 

Smacznego!

Z czym podawać placki ziemniaczane z kapustą kiszoną?

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną będą dobrze smakowały z dodatkiem śmietany i natki pietruszki lub koperku. Można podawać je z dowolnymi surówkami - sprawdzą się surówka z marchwi i jabłka oraz sałatka z buraczków. Zamiast śmietany można użyć twarożku rozrobionego z jogurtem.    

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: