Placki ziemniaczane to bardzo proste danie. Wystarczy utrzeć i pokroić składniki, połączyć je i układać porcje na patelni. Jak zrobić placki ziemniaczane o wyrazistym smaku? Wystarczy dodać do masy kapustę kiszoną. Dzięki niej placki wyjdą doskonale chrupiące. Przedstawiamy przepis, z którym przygotujecie wyśmienity obiad.
Zobacz wideo
Zupa ogórkowa
Przepis na placki ziemniaczane z kapustą kiszoną
Kapusta kiszona to dodatek, który sprawi, że placki będą miały wyrazisty smak i chrupiącą konsystencję. Masę warto przyprawić sporą ilością majeranku oraz solą i pieprzem.
Składniki:
- kilogram ziemniaków,
- 30 dag kapusty kiszonej,
- cztery łyżki mąki ziemniaczanej
- majeranek,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Najlepsza zupa na rosole. Niezawodny sposób na bulion z poprzedniego dnia
Placki z kapustą wyjdą chrupiące i pełne bogatego smaku
Przygotowanie:
- Obierz ziemniaki, umyj je i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Poszatkuj kapustę kiszoną.
- Do starych ziemniaków dodaj kapustę, pieprz, sól i mąkę ziemniaczaną. Dopraw majerankiem. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka - w razie potrzeby dodaj więcej mąki.
- Przygotuj patelnię. Układaj porcje ciasta na mocno rozgrzanym oleju. Smaż placki z obu stron, aż nabiorą złocistej barwy.
- Serwuj bezpośrednio po usmażeniu.
Smacznego!
To ciasto ma 20 warstw. Popularne na Podlasiu, bije na głowę inne wypieki
Z czym podawać placki ziemniaczane z kapustą kiszoną?
Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną będą dobrze smakowały z dodatkiem śmietany i natki pietruszki lub koperku. Można podawać je z dowolnymi surówkami - sprawdzą się surówka z marchwi i jabłka oraz sałatka z buraczków. Zamiast śmietany można użyć twarożku rozrobionego z jogurtem.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl