Woda po gotowaniu makaronu - cenny składnik o wielu zastosowaniach. Dodaj ją do sosów albo ciast

Makaron często pojawia się w domowym menu jako dodatek do zup czy sosów. Niewiele osób jednak wie, że woda, w której go gotujemy, może mieć ponowne zastosowanie. Lista jest długa - woda świetnie sprawdzi się jako dodatek do innych potraw, ale nie tylko.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Woda po gotowaniu makaronu zazwyczaj ląduje w kuchennym zlewie, co, jak się okazuje, jest dużym błędem. Ten niepozorny składnik można ponownie zastosować w smacznych przepisach lub wykorzystać na wiele sposobów w domu. To nie tylko oszczędność, ale i troska o środowisko!

Jak ponownie wykorzystać wodę po gotowaniu makaronu? 

Gotowany makaron to podstawa wielu potraw. Po ugotowaniu najczęściej odcedzamy pastę, a wodę, w której się gotowała, wylewamy. Warto jednak podkreślić, że wcale nie musimy tego robić. Woda, w której gotował się makaron, może świetnie sprawdzić się w kuchni. Warto ją wykorzystać szczególnie w przepisach na dania kuchni włoskiej.

Baza do sosu to nie jedyne zastosowanie wody po gotowaniu makaronu. Jak się okazuje, płyn można dodać także do ciasta na chleb, pizzę lub inne specjały. Dzięki niej wypieki będą puszyste i smaczne. Warto jednak pamiętać o rozważnym dodawaniu soli!

Woda po gotowaniu makaronu. Jak ją wykorzystać poza kuchnią?

Kulinarne specjały to nie jedyne zastosowanie wody po gotowaniu makaronu. Wiele osób uważa ją także za niezawodny detergent do mycia naczyń. Wszystko dzięki zawartości soli, która świetnie upora się z tłuszczem i zabrudzeniami. Poza kuchnią płyn świetnie sprawdzi się do podlewania kwiatów. Warto jednak podkreślić, że dodatek soli powinien być minimalny, a całość wcześniej dokładnie przestudzona. 

W wodzie po gotowaniu makaronu możemy także ponownie moczyć fasolę czy groch. Strączki nie stracą na smaku, a my będziemy mogli z dumą kontynuować działania w duchu zero waste. Gotowanie na parze to kolejna kuchenna aktywność, do której możemy wykorzystać wcześniej zagotowaną wodę. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.