Uwielbiasz natkę pietruszki? Możesz zawsze mieć ją w swojej kuchni i to bez wychodzenia do sklepu

Natka pietruszki daje wspaniały aromat, więc zdecydowanie warto mieć ją w swojej kuchni przez cały rok. Poza tym ma również wiele cennych właściwości, które przydadzą się szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Jak zatem zadbać o to, by mieć natkę pietruszki w swojej kuchni przez cały rok? Podpowiadamy.

Natka pietruszki, kupowana w sklepach zimą, nie będzie tak aromatyczna i smaczna, jak ta, którą kupujemy lub zbieramy z ogródka latem. Możemy jednak zrobić coś, co pozwoli zatrzymać je na dłużej. Jaki sposób na przechowywanie natki pietruszki jest najlepszy? Sprawdź.

Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]

Jak zamrozić natkę pietruszki? Zachowaj jej smak, aromat i cenne właściwości na dłużej

Natkę pietruszki możemy kupić w okresie zimowym w sklepie, jednak to jej letnia wersja jest zdecydowanie bardziej smaczna i aromatyczna. Przechowywanie natki pietruszki jest niezwykle proste, więc zdecydowanie warto poświęcić na to chwilę, by móc później przez długi czas używać jej w kuchni.

Więcej przydatnych trików, które możesz wykorzystać w kuchni, znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Najlepszym sposobem jest mrożenie natki pietruszki. Najpierw musimy ją dokładnie umyć, a następnie dokładnie osuszyć. Świetnie sprawdzi się do tego papierowy ręcznik. Kiedy już zyskamy pewność, że jest dobrze wysuszona, siekamy ją drobno i przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika - plastikowego lub szklanego. Świetnie sprawdzą się do tego niewielkie szklane słoiczki.

Uwielbiasz natkę pietruszki? Długo możesz cieszyć się jej smakiem

Natkę pietruszki możemy mrozić również z łodygami - albo w tym samym pojemniczku co natka, albo zawinięte w folię spożywczą.

Mrożoną w ten sposób pietruszkę można przechowywać w zamrażarce przez około osiem miesięcy.  Warto przygotować więc duże zapasy, ponieważ natka pietruszki świetnie komponuje się z sosami czy zupami. Można użyć jej również do mięs i sałatek. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.