Natka pietruszki, kupowana w sklepach zimą, nie będzie tak aromatyczna i smaczna, jak ta, którą kupujemy lub zbieramy z ogródka latem. Możemy jednak zrobić coś, co pozwoli zatrzymać je na dłużej. Jaki sposób na przechowywanie natki pietruszki jest najlepszy? Sprawdź.
Natkę pietruszki możemy kupić w okresie zimowym w sklepie, jednak to jej letnia wersja jest zdecydowanie bardziej smaczna i aromatyczna. Przechowywanie natki pietruszki jest niezwykle proste, więc zdecydowanie warto poświęcić na to chwilę, by móc później przez długi czas używać jej w kuchni.
Więcej przydatnych trików, które możesz wykorzystać w kuchni, znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Najlepszym sposobem jest mrożenie natki pietruszki. Najpierw musimy ją dokładnie umyć, a następnie dokładnie osuszyć. Świetnie sprawdzi się do tego papierowy ręcznik. Kiedy już zyskamy pewność, że jest dobrze wysuszona, siekamy ją drobno i przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika - plastikowego lub szklanego. Świetnie sprawdzą się do tego niewielkie szklane słoiczki.
Natkę pietruszki możemy mrozić również z łodygami - albo w tym samym pojemniczku co natka, albo zawinięte w folię spożywczą.
Mrożoną w ten sposób pietruszkę można przechowywać w zamrażarce przez około osiem miesięcy. Warto przygotować więc duże zapasy, ponieważ natka pietruszki świetnie komponuje się z sosami czy zupami. Można użyć jej również do mięs i sałatek. Smacznego!