Kotlety schabowe z ziemniakami i surówką to podstawowe, tradycyjne danie kuchni polskiej, które często pojawia się na naszych stołach. Zazwyczaj po podgrzaniu nie są już tak dobre - mogą stracić smak i lekką strukturę. Jak je podgrzać, żeby nie zrobiły się twarde? Oto prosty sposób, który wam w tym pomoże. Wystarczy wstawić je na kilkanaście minut do piekarnika.
Kotletów nie powinno się odgrzewać na patelni, ponieważ będą suche i twarde. Użycie do tego mikrofalówki też nie będzie skuteczne, jeśli będziecie chcieli zachować ich soczystość. Jeśli zostały ci kotlety z poprzedniego obiadu, dobrze jest podgrzać je w piekarniku. Jak to zrobić? Kotlety należy przełożyć do naczynia żaroodpornego. Kolejnym krokiem będzie przykrycie ich folią aluminiową i wstawienie formy do rozgrzanego piekarnika. Najlepiej będzie podgrzewać kotlety przez około kwadrans w 180 st. C.
Kotlety schabowe to bardzo uniwersalne danie obiadowe, które można serwować z gotowanymi warzywami, różnymi surówkami i sałatkami. Doskonale komponują się z mizerią, rukolą, pomidorami i pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami. Pod koniec podgrzewania w piekarniku można dodatkowo posypać je startym żółtym serem, który roztopi się i doda im wyraźniejszego smaku. Jeśli zdecydujecie się na podgrzanie kotletów na patelni, najlepiej użyć do tego masła klarowanego.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl