Odgrzewane kotlety też mogą być dobre. Podpowiadamy, jak podgrzać schabowe, aby były soczyste

Kotlety schabowe to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Jak je odgrzać, żeby były smaczne? Zdradzamy sposób na to, aby zachowały dobry smak i delikatną strukturę. Dzięki naszej metodzie kotlety nie wyschną i pozostaną soczyste.

Kotlety schabowe z ziemniakami i surówką to podstawowe, tradycyjne danie kuchni polskiej, które często pojawia się na naszych stołach. Zazwyczaj po podgrzaniu nie są już tak dobre - mogą stracić smak i lekką strukturę. Jak je podgrzać, żeby nie zrobiły się twarde? Oto prosty sposób, który wam w tym pomoże. Wystarczy wstawić je na kilkanaście minut do piekarnika.

Zobacz wideo Przepis na pizzę według Hapsa

Jak odgrzać kotlety schabowe? Najlepiej w piekarniku

Kotletów nie powinno się odgrzewać na patelni, ponieważ będą suche i twarde. Użycie do tego mikrofalówki też nie będzie skuteczne, jeśli będziecie chcieli zachować ich soczystość. Jeśli zostały ci kotlety z poprzedniego obiadu, dobrze jest podgrzać je w piekarniku. Jak to zrobić? Kotlety należy przełożyć do naczynia żaroodpornego. Kolejnym krokiem będzie przykrycie ich folią aluminiową i wstawienie formy do rozgrzanego piekarnika. Najlepiej będzie podgrzewać kotlety przez około kwadrans w 180 st. C.  

Zupa jarzynowa (zdjęcie ilustracyjne)Najlepsza zupa na rosole. Niezawodny sposób na bulion z poprzedniego dnia

Z czym podawać kotlety schabowe? Będą smakowały wyśmienicie z różnymi surówkami

Kotlety schabowe to bardzo uniwersalne danie obiadowe, które można serwować z gotowanymi warzywami, różnymi surówkami i sałatkami. Doskonale komponują się z mizerią, rukolą, pomidorami i pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami. Pod koniec podgrzewania w piekarniku można dodatkowo posypać je startym żółtym serem, który roztopi się i doda im wyraźniejszego smaku. Jeśli zdecydujecie się na podgrzanie kotletów na patelni, najlepiej użyć do tego masła klarowanego.

Warstwowe ciasto chałwoweTo ciasto ma 20 warstw. Popularne na Podlasiu, bije na głowę inne wypieki

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: