Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe ciasta bez dwóch zdań są jednymi z najlepszych. Wiele z nich jednak opiera się na wszechobecnej mące, warto zatem przygotować lżejszą alternatywę, której bazą jest ryż!
Ciasto z ryżem preparowanym, które zrobisz w pół godziny!
Ciasto ryżowe - lekka i zdrowa alternatywa dla słodkich klasyków
Jeśli domowe wypieki już ci się znudziły, świetnym pomysłem będzie przygotowanie oryginalnego ciasta ryżowego! Banalnie prosta receptura bazuje na zaledwie czterech składnikach, które w połączeniu dają wyśmienity, zdrowy i lekki efekt. Sekretem jest odpowiednia konsystencja, którą zawdzięczamy pianie z białek.
Ciasto ryżowe sprawdzi się na każdą okazję, a jego ekspresowe przygotowanie sprawi, że będzie częstą propozycją w domowym menu. Warto też podkreślić, że ryżowy placek jest zdrowszą alternatywą dla typowych słodyczy, ponieważ nie zawiera mąki, a ilość cukru można dowolnie modyfikować lub całkowicie z niego zrezygnować.
Zobacz wideo
Ciasto z ryżu [HAPS KIDS]
Ciasto ryżowe - ekspresowy przepis z czterech składników
Składniki:
- cztery szklanki mleka,
- szklanka białego ryżu,
- trzy jajka,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od ugotowania ryżu zgodnie z instrukcją podaną przez producenta na opakowaniu. Warto jednak sięgnąć po sypki produkt, a nie ten w plastikowych woreczkach.
- Ugotowany ryż przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem i posypujemy odrobiną cukru (ilość w zależności od preferowanego poziomu słodkości). Całość zagotowujemy, pamiętając o częstym mieszaniu, które zniweluje przypalenia.
- Białka ubijajmy na sztywną pianę. Żółtka dodajemy do masy ryżowej, mieszamy i na koniec dodajemy kremową, białą masę. Ponownie mieszamy.
- Tak przygotowane składniki przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Ciasto zapiekamy w 180 stopniach przez około pół godziny. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia i dekorujemy cukrem pudrem.
Co zrobić z niedogotowanym ryżem? Są na to sposoby. Mamy cztery wskazówki