Przepis na ciasto ryżowe bez grama glutenu. Lekki, oryginalny deser przygotujesz z czterech składników

Przepis na ciasto ryżowe to przysłowiowa bułka z masłem, a do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie czterech składników. Lekki, puszysty i zdrowy wypiek nie zawiera mąki, przez co świetnie sprawdzi się w diecie bezglutenowej, a także jako zamiennik klasycznych deserów.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe ciasta bez dwóch zdań są jednymi z najlepszych. Wiele z nich jednak opiera się na wszechobecnej mące, warto zatem przygotować lżejszą alternatywę, której bazą jest ryż

Ciasto z ryżem preparowanym - prosty przepisCiasto z ryżem preparowanym, które zrobisz w pół godziny!

Ciasto ryżowe - lekka i zdrowa alternatywa dla słodkich klasyków

Jeśli domowe wypieki już ci się znudziły, świetnym pomysłem będzie przygotowanie oryginalnego ciasta ryżowego! Banalnie prosta receptura bazuje na zaledwie czterech składnikach, które w połączeniu dają wyśmienity, zdrowy i lekki efekt. Sekretem jest odpowiednia konsystencja, którą zawdzięczamy pianie z białek. 

Ciasto ryżowe sprawdzi się na każdą okazję, a jego ekspresowe przygotowanie sprawi, że będzie częstą propozycją w domowym menu. Warto też podkreślić, że ryżowy placek jest zdrowszą alternatywą dla typowych słodyczy, ponieważ nie zawiera mąki, a ilość cukru można dowolnie modyfikować lub całkowicie z niego zrezygnować. 

Zobacz wideo Ciasto z ryżu [HAPS KIDS]

Ciasto ryżowe - ekspresowy przepis z czterech składników 

Składniki: 

  • cztery szklanki mleka,
  • szklanka białego ryżu,
  • trzy jajka,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od ugotowania ryżu zgodnie z instrukcją podaną przez producenta na opakowaniu. Warto jednak sięgnąć po sypki produkt, a nie ten w plastikowych woreczkach. 
  2. Ugotowany ryż przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem i posypujemy odrobiną cukru (ilość w zależności od preferowanego poziomu słodkości). Całość zagotowujemy, pamiętając o częstym mieszaniu, które zniweluje przypalenia. 
  3. Białka ubijajmy na sztywną pianę. Żółtka dodajemy do masy ryżowej, mieszamy i na koniec dodajemy kremową, białą masę. Ponownie mieszamy. 
  4. Tak przygotowane składniki przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Ciasto zapiekamy w 180 stopniach przez około pół godziny. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia i dekorujemy cukrem pudrem. 

Ryż basmatiCo zrobić z niedogotowanym ryżem? Są na to sposoby. Mamy cztery wskazówki

Więcej o: