Zbliżający się wielkimi krokami tłusty czwartek zachęca do upieczenia własnych słodkości. Nie trzeba się jednak ograniczać do popularnych pączków czy chruścików. Tymi z pewnością najemy się jeszcze nie raz. Z tego powodu przygotowaliśmy przepis na doskonałe i mięciutkie oponki serowe. Choć przypominają pączki, są jeszcze smaczniejsze.
Biały ser należy zmielić przez maszynkę lub dokładnie ugnieść widelcem. Do naczynia z rozdrobnionym serem dodajemy przesianą przez sitko mąkę (oponki wyjdą wtedy bardziej puszyste), sodę oczyszczoną, cukier oraz cukier wanilinowy i dokładnie zagniatamy ręką lub mieszamy w mikserze planetarnym. Następnie dodajemy żółtka, spirytus oraz śmietanę i ponownie wyrabiamy ciasto na jednolitą i kleistą masę.
Gdy ciasto jest gotowe, dzielimy je na dwie lub trzy części, a masę, której nie używamy, przykrywamy ściereczką, by nie obeschła. Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy lub blacie na grubość około 1-1,5 cm i wykrawamy szklanką koła (średnica około 6-7 cm). W środku wykrawamy mniejsze kółka np. kieliszkiem i delikatnie przekładamy serowe oponki na podsypaną mąką stolnicę. Jeśli nie posiadamy kieliszka lub nie chcemy wycinać kółka w środku, możemy oponki smażyć w takiej formie jak pączki.
W głębokim i szerokim garnku rozgrzewamy olej (około 800 ml, wszystko zależy od wybranego naczynia). Gdy tłuszcz będzie odpowiednio gorący (ciasto będzie skwierczeć od razu po wrzuceniu do oleju), delikatnie wkładamy oponki serowe do garnka i smażymy je obu stron, aż będą złociste. Jedną stronę smażymy około 30-40 sekund. W tym czasie oponka powinna się zarumienić oraz znacznie wyrosnąć. Usmażone słodkości przekładamy łyżką cedzakową na talerz lub tacę wyłożoną papierem. Dekorujemy dopiero po ostygnięciu, delikatnie oprószając oponki serowe cukrem pudrem. Będą słodkie i mięciutkie. Smacznego!
Więcej podobnych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl