Zobacz wideo Karnawałowe przekąski - na imprezę i nie tylko
Rogaliki najczęściej kojarzą się z kruchym ciastem wypełnionym delikatnym kremem i posypane cukrem pudrem. Jednak jeśli chcemy nieco przełamać tradycyjne przepisy, warto wypróbować także wersji wytrawnej.
Rogaliki przepis na chrupiącą przekąskę
Rogaliki nie muszą stanowić jedynie formy deseru. Jeśli przyrządzimy je z innym nadzieniem, mogą stać się ciekawą formą śniadania, przekąski lub przystawki na imprezę z przyjaciółmi. Ważne czym wypełnimy środek chrupiącego przysmaku. Nasz przepis idealnie sprawdzi się na świętowanie karnawału.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200 g masła,
- 2 jajka,
- sól,
- 4 łyżki śmietany.
Nadzienie na słodko:
- budyń śmietankowy,
- 500 ml mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 3 łyżki masła.
Nadzienie na słono:
- 500 g mrożonego szpinaku,
- 200 g sera feta
Zamiast nadzienia ze szpinakiem można wykorzystać ulubiony farsz mięsny lub z kapustą i grzybami. Świetnie sprawdzą się także pieczarki z serem.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Kruche rogaliki nadziewane na słono i słodko. Sposób przygotowania
- Do wysokiej misy lub na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, sól, jajka, masło oraz śmietanę.
- Zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na dwie części.
- Ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na trójkąty. Na szeroką część kładziemy ulubiony farsz. Zawijamy ciasto, tworząc rogaliki.
- Farsz ze szpinaku i sera wykonujemy w prosty sposób. Wrzucamy na patelnię zamrożony szpinak, rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy ser. Mieszamy całość. Farsz gotowy.
- Każdy z nich smarujemy rozbitym jajkiem.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut w opcji góra dół.
- W wersji na słodko oprószamy upieczone i ostudzone rogaliki cukrem pudrem.