Rogaliki nie muszą być trudne w przygotowaniu. Wystarczy postawić na prostotę. Co więcej, odpowiednia receptura pozwoli na przygotowanie przekąski na imprezę zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Poznaj prosty przepis, który zawsze się sprawdza.
Fot. iStock/Esin Deniz
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Karnawałowe przekąski - na imprezę i nie tylko
Rogaliki najczęściej kojarzą się z kruchym ciastem wypełnionym delikatnym kremem i posypane cukrem pudrem. Jednak jeśli chcemy nieco przełamać tradycyjne przepisy, warto wypróbować także wersji wytrawnej.
REKLAMA
Rogaliki przepis na chrupiącą przekąskę
Rogaliki nie muszą stanowić jedynie formy deseru. Jeśli przyrządzimy je z innym nadzieniem, mogą stać się ciekawą formą śniadania, przekąski lub przystawki na imprezę z przyjaciółmi. Ważne czym wypełnimy środek chrupiącego przysmaku. Nasz przepis idealnie sprawdzi się na świętowanie karnawału.
Składniki:
500 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
200 g masła,
2 jajka,
sól,
4 łyżki śmietany.
Nadzienie na słodko:
budyń śmietankowy,
500 ml mleka,
2 łyżki cukru,
3 łyżki masła.
Nadzienie na słono:
500 g mrożonego szpinaku,
200 g sera feta
Zamiast nadzienia ze szpinakiem można wykorzystać ulubiony farsz mięsny lub z kapustą i grzybami. Świetnie sprawdzą się także pieczarki z serem.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Kruche rogaliki nadziewane na słono i słodko. Sposób przygotowania
Do wysokiej misy lub na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, sól, jajka, masło oraz śmietanę.
Zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na dwie części.
Ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na trójkąty. Na szeroką część kładziemy ulubiony farsz. Zawijamy ciasto, tworząc rogaliki.
Farsz ze szpinaku i sera wykonujemy w prosty sposób. Wrzucamy na patelnię zamrożony szpinak, rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy ser. Mieszamy całość. Farsz gotowy.
Każdy z nich smarujemy rozbitym jajkiem.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut w opcji góra dół.
W wersji na słodko oprószamy upieczone i ostudzone rogaliki cukrem pudrem.