Rogaliki na słodko czy wytrawnie? Wybierz swoją wersję! Pyszna przekąska idealna na karnawał

Rogaliki nie muszą być trudne w przygotowaniu. Wystarczy postawić na prostotę. Co więcej, odpowiednia receptura pozwoli na przygotowanie przekąski na imprezę zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Poznaj prosty przepis, który zawsze się sprawdza.
Zobacz wideo Karnawałowe przekąski - na imprezę i nie tylko

Rogaliki najczęściej kojarzą się z kruchym ciastem wypełnionym delikatnym kremem i posypane cukrem pudrem. Jednak jeśli chcemy nieco przełamać tradycyjne przepisy, warto wypróbować także wersji wytrawnej.

Rogaliki przepis na chrupiącą przekąskę

Rogaliki nie muszą stanowić jedynie formy deseru. Jeśli przyrządzimy je z innym nadzieniem, mogą stać się ciekawą formą śniadania, przekąski lub przystawki na imprezę z przyjaciółmi. Ważne czym wypełnimy środek chrupiącego przysmaku. Nasz przepis idealnie sprawdzi się na świętowanie karnawału.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g masła,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • 4 łyżki śmietany.

Nadzienie na słodko:

  • budyń śmietankowy,
  • 500 ml mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki masła.

Nadzienie na słono:

  • 500 g mrożonego szpinaku,
  • 200 g sera feta

Zamiast nadzienia ze szpinakiem można wykorzystać ulubiony farsz mięsny lub z kapustą i grzybami. Świetnie sprawdzą się także pieczarki z serem. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Kruche rogaliki nadziewane na słono i słodko. Sposób przygotowania

  1. Do wysokiej misy lub na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, sól, jajka, masło oraz śmietanę.
  2. Zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na dwie części.
  3. Ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na trójkąty. Na szeroką część kładziemy ulubiony farsz. Zawijamy ciasto, tworząc rogaliki
  4. Farsz ze szpinaku i sera wykonujemy w prosty sposób. Wrzucamy na patelnię zamrożony szpinak, rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy ser. Mieszamy całość. Farsz gotowy.
  5. Każdy z nich smarujemy rozbitym jajkiem.
  6. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut w opcji góra dół.
  8. W wersji na słodko oprószamy upieczone i ostudzone rogaliki cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.