Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jedną z klasycznych receptur, która często gości w domowym menu, jest oczywiście tradycyjna zupa pomidorowa. Chociaż przepis różni się w każdym domu, warto mieć na uwadzi kilka istotnych szczegółów, które zaważą o smaku potrawy. Mowa tu o kolejności dodawanych składników.
Zupa pomidorowa wyjdzie zarówno na wywarze warzywnym, jak i mięsnym. Kluczowa jest jednak baza, którą są oczywiście pomidory. Najlepiej sięgnąć po świeże, dojrzałe warzywa, jednak o tej porze roku może być to spore wyzwanie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by do bulionu dodać passatę lub koncentrat pomidorowy. Sięgając jednak po owe produkty, warto pamiętać, że dodajemy je w odpowiedniej kolejności.
Częstym błędem, który popełniamy podczas przygotowywania tradycyjnej pomidorówki, jest nieodpowiedni moment dodawania produktów do bulionu. Największym grzechem jest zbyt wczesne połączenie bazy z koncentratem pomidorowym. Wówczas straci on cały smak i intensywną barwę.
Jeśli chcemy, by pomidorowa była pełna aromatów, smaków i zachowała piękny, intensywny kolor dodanie koncentratu zostawmy na koniec. Wówczas wystarczy kilka minut na palniku i gotowe! Śmietanę dodajemy wtedy jako ostatnią, pamiętając o wcześniejszym zahartowaniu nabiału. Jeśli chodzi o passatę, warto ją wcześniej poddusić z ziołami i czosnkiem i dodać mniej więcej w połowie gotowania - wówczas zupa najdzie wszystkimi smakami.
Równie smaczny efekt uzyskamy, dodając do bulionu dobrej jakości pomidory z puszki. Warto jednak podsmażyć warzywa z cebulą, czosnkiem i odrobiną masła, a następnie przetrzeć całość przez sito i dodać do bulionu. Zupa będzie smakować idealnie, jeśli podamy ją z ulubionymi dodatkami jak makaron czy ryż, nie może zabraknąć także zielonego akcentu w postaci świeżej natki pietruszki czy koperku.