Pieczone pączki to prawdziwy rarytas. Zapomnisz o litrach oleju i strzelającym tłuszczu

Pieczone pączki to nieco lżejsza wersja tradycyjnej wersji tego deseru. Ich przygotowanie jest bardzo proste i pochłania o wiele mniej czasu niż receptura, którą dobrze znamy. Jak zrobić pączki w piekarniku? Podpowiadamy.

Pieczone pączki staną się absolutnym hitem tłustego czwartku 2023. Przygotowanie jest niezwykle proste, więc przepisowi sprosta nawet największy amator. Jak zatem je przygotować, by smakowały obłędnie?

Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Pieczone pączki to prawdziwy rarytas. Są bardziej fit niż te z głębokiego tłuszczu

Pączki pieczone w piekarniku to idealna przekąska dla tych osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów. To fit wersja znanego przepisu, według którego pączki smaży się na głębokim tłuszczu. Czego potrzebujemy do ich przygotowania?

Rogaliki drożdżowe są pyszne, dodają energii i kojarzą się z rodzinnym, domowym ciepłemPrzepis na rogaliki. Tradycyjne ciasto drożdżowe z ulubionym nadzieniem

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 100 ml ciepłego mleka,
  • 50 g cukru,
  • 10 g drożdży instant lub 35 g świeżych drożdży,
  • 180 g masła,
  • 3 średnie jajka,
  • szczypta soli,
  • ok.200 g ulubionego dżemu lub marmolady,
  • lukier do polania pączków,
  • papilotki do pieczenia.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sernik kokosowy / zdjęcie ilustracyjneSernik kokosowy Ewy Wachowicz. Nawet nie musisz go piec

Pączki z piekarnika - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Mleko delikatnie podgrzej, a następnie dodaj drożdże i cukier, zamieszaj i odstaw na chwilę.
  2. Do większej miski wsyp mąkę, cukier i sól. Dodaj drożdże i resztę mleka. Składniki wymieszaj i wyrób ciasto.
  3. Podczas wyrabiania ciasta wbij jajka i dodaj ciepłe masło. Ciasto na pączki wyrabiaj przez około 10 minut. Ciasto uformuj w kulę, przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na minimum godzinę.
  4. Stolnice oprósz mąką. Wyłóż na nie wyrośnięte ciasto i jeszcze jakiś czas wyrabiaj. Z grubego placka wycinaj kółeczka. Na każdy z nich połóż łyżkę dżemu lub marmolady i dokładnie zalep, nadając pączkowi okrągły kształt. Wszystkie pączki umieść w papilotkach i ustaw je na blaszce do pieczenia. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny.
  5. Wyrośnięte pączki posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz je przez około kwadrans w 180 stopniach z funkcją grzania góra-dół. Gdy pączki wystygną, polej je lukrem. Smacznego!
Więcej o: