Jak sprawić, żeby ciasto drożdżowe na pączki było jeszcze bardziej puszyste? Trik z jajkiem zapewni wymarzony efekt

Wielkimi krokami zbliża się wyczekiwane święto wszystkich łasuchów, czyli tłusty czwartek. Z tej okazji w żadnym domu nie może zabraknąć pączków i prawdopodobnie wszyscy zgodzimy się, że te domowe nie mają sobie równych. Tylko jak zrobić ciasto drożdżowe na pączki, które będzie jeszcze bardziej puszyste i piękniej wyrośnie? Uważaj na jajka - nie wbijaj ich bezpośrednio do ciasta.

Więcej sprytnych trików kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ciasto drożdżowe ma wiele twarzy, ale akurat wersja, której używamy do pączków, musi być konkretna. Ciasto na pączki musi być puszyste, bardzo delikatne i lekkie, niemal wilgotne. Ten stan nie jest wbrew pozorom trudny do osiągnięcia. Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe na pączki? Chodzi o to, by odpowiednio obejść się z jajkami. Zanim dodasz je do ciasta, najpierw porządnie roztrzep - jesli dodasz nieroztrzepane jajka, ciasto może wyjść nieco bardziej zbite i trochę słabiej wyrośnie. 

Idealne ciasto na pączki - przepis

Składniki:

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej, najlepiej niskiego typu (450 będzie w sam raz)
  • 0,5 szklanki mleka (powinno być ciepłe, ale nie gorące)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 40 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • dodatkowo: szpryca kuchenna, ulubiona marmolada, cukier puder lub lukier

Sposób wykonania:

  1. Zacznij oczywiście od rozczynu. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj ciepłe mleko, łyżkę maki, łyżeczkę cukru i dokładnie  wymieszaj. Następnie odłóż w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować. 
  2. Do większej miski przesiej mąkę. Jajko wbij do innej miseczki, dodaj żółtka i całość utrzyj na kogel-mogel z dodatkiem cukru waniliowego. Następnie dodaj utarte jajka do miski z mąką, wlej wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli i zagnij wyrabiać, stopniowo wlewając roztopione i ostudzone masło. 
  3. Ciasto na pączki wyrabiaj tak długo, aż z łatwością zacznie odklejać się od dłoni. Następnie miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoja objętość. Może to potrwać nawet 1,5 godziny. 
  4. Kiedy ciasto już pięknie wyrosło, przełóż je na stolnicę posypaną mąką. Przez chwilę wyrabiaj, następnie rozwałkuj je na placek grubości ok. 1,5 cm i za pomocą szklanki wycinaj kółeczka.
  5. Jeśli nadziewasz pączki przed smażeniem, na środku każdego kółeczka połóż porcję ulubionej marmolady lub dżemu. Następnie całość dokładnie zalep i "ukulaj", bu nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia. 
  6. Pączki ułóż na blacie lub stolnicy i pozostaw do kolejnego wyrośnięcia, tym razem na ok. 20 minut.
  7. W dużym najlepiej szerokim garnku porządnie zagrzej olej lub smalce do głębokiego smażenia. Następnie partiami wrzucaj pączki i smaż je, aż z obu stron będą jasnobrązowe i apetyczne. 
  8. Jeśli chcesz nadziewać pączki po usmażeniu, poczekaj, aż odciekną z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie napełnij je za pomocą szprycy kuchennej ulubioną marmoladą, a dziurkę po szprycy "zatynkuj" lukrem. 
Więcej o: