-
Haps
-
Jak przygotować
- Faworki z piekarnika, czyli chrust bez grama oleju. Smakiem dorównują tym smażonym
Faworki z piekarnika, czyli chrust bez grama oleju. Smakiem dorównują tym smażonym
Faworki z piekarnika to idealna alternatywa dla tych, którzy w tłusty czwartek nie chcą przesadzać ze smażonymi przysmakami. Dzięki tej metodzie nie tylko można się obejść bez grama oleju, lecz także wykonuje się faworki w sposób błyskawiczny.
Tłusty czwartek tuż tuż, a to oznacza, że pączki i faworki będą najczęściej kupowanym i jedzonym przysmakiem tego dnia. Jeśli lubisz zajadać się tymi słodyczami, ale zniechęca cię do tego smażenie ich na głębokim oleju, mamy rozwiązanie. Faworki z piekarnika są tak samo chrupkie i pyszne, jak te wysmażone. Ich plusem jest również to, że przygotowanie trwa znacznie krócej, ponieważ późniejszą pracę wykonuje już piekarnik.
Przepis na faworki z piekarnika
Składniki:
- 800 g mąki pszennej,
- 5 żółtek,
- 6 łyżek kwaśnej śmietany lub kefiru,
- szczypta soli,
- 2 łyżki cukru,
- cukier puder.
Zobacz wideo
Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale
Sposób przygotowania:
- Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, na środku zrób wgłębienie. Do środka mąki wlej oddzielone od białek żółtka i wymieszaj całość za pomocą dłoni.
- Po lekkim wyrobieniu stopniowo zacznij dodawać śmietanę i kefir. Wsyp również cukier i sól.
- Całość wyrabiaj i zagnieć na jednolitą i gładką masę. Następnie przy pomocy wałka kilkukrotnie uderz w ciasto, aby je napowietrzyć.
- Po uderzeniach zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 25 minut.
- Gdy czas upłynie, ponownie ugnieć ciasto i podziel je na 4 równe części.
- Każdą część rozwałkuj do uzyskania cienkiego placka. Następnie za pomocą noża lub radełka pokrój je na szersze paski.
- Z każdego paska wytnij romb, a na ich środkach natnij niewielki otwór. Po nacięciu jedną stronę ciasta przewlecz przez dziurkę.
- Tak przygotowane faworki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez około 15 minut.
- Po wypieczeniu odczekaj kilka minut, aby ostygły i następnie posyp je cukrem pudrem.
Zobacz też: najgorętsze modowe trendy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl