Faworki z piekarnika, czyli chrust bez grama oleju. Smakiem dorównują tym smażonym

Faworki z piekarnika to idealna alternatywa dla tych, którzy w tłusty czwartek nie chcą przesadzać ze smażonymi przysmakami. Dzięki tej metodzie nie tylko można się obejść bez grama oleju, lecz także wykonuje się faworki w sposób błyskawiczny.

Tłusty czwartek tuż tuż, a to oznacza, że pączki i faworki będą najczęściej kupowanym i jedzonym przysmakiem tego dnia. Jeśli lubisz zajadać się tymi słodyczami, ale zniechęca cię do tego smażenie ich na głębokim oleju, mamy rozwiązanie. Faworki z piekarnika są tak samo chrupkie i pyszne, jak te wysmażone. Ich plusem jest również to, że przygotowanie trwa znacznie krócej, ponieważ późniejszą pracę wykonuje już piekarnik.

Przepis na faworki z piekarnika

Składniki:

  • 800 g mąki pszennej,
  • 5 żółtek,
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany lub kefiru,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • cukier puder.
Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, na środku zrób wgłębienie. Do środka mąki wlej oddzielone od białek żółtka i wymieszaj całość za pomocą dłoni.
  2. Po lekkim wyrobieniu stopniowo zacznij dodawać śmietanę i kefir. Wsyp również cukier i sól.
  3. Całość wyrabiaj i zagnieć na jednolitą i gładką masę. Następnie przy pomocy wałka kilkukrotnie uderz w ciasto, aby je napowietrzyć.
  4. Po uderzeniach zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 25 minut.
  5. Gdy czas upłynie, ponownie ugnieć ciasto i podziel je na 4 równe części.
  6. Każdą część rozwałkuj do uzyskania cienkiego placka. Następnie za pomocą noża lub radełka pokrój je na szersze paski.
  7. Z każdego paska wytnij romb, a na ich środkach natnij niewielki otwór. Po nacięciu jedną stronę ciasta przewlecz przez dziurkę.
  8. Tak przygotowane faworki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez około 15 minut.
  10. Po wypieczeniu odczekaj kilka minut, aby ostygły i następnie posyp je cukrem pudrem.

 Zobacz też: najgorętsze modowe trendy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.