Beza to wypiek, którego przygotowania podejmuje się niewielu. Uznawana jest za jedno z trudniejszych ciast, gdyż często opada, przypala się i nie wychodzi taka, jak byśmy sobie tego życzyli. Okazuje się jednak, że wystarczy zastosować się do kilku wskazówek, by móc cieszyć się pysznym deserem. Jak przygotować bezę? Sprawdź.
Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!
Przepis na bezę. Nie zapomnij o owocach
Beza to lekki deser, który świetnie smakuje podany z różnego rodzaju kremami i owocami. Do jej przygotowania potrzebne są tylko trzy składniki.
Składniki:
- 6 jajek w temperaturze pokojowej,
- 300 g drobnego cukru,
- łyżka soku z cytryny.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Beza Pavlova - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 130 stopni.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtko od białka.
- Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Gdy będą już sztywne, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy cukier. Następną łyżkę cukru dodajemy wówczas, kiedy poprzednia całkowicie się rozpuści. Na koniec miksowania, wlewamy sok z cytryny.
- Bezę przekładamy do formy wyłożonej papierem i za pomocą szpatułki nadajemy jej pożądany kształt. Pieczemy w 130 stopniach przez około 10 minut. Następnie zmniejszamy moc grzania do 100 stopni i suszymy bezę przez 2-2,5 godziny.
- Gdy bez jest gotowa, przygotowujemy ją na ulubiony sposób - świetnie smakuje z kremem mascarpone, kremem kokosowym czy cytrynowym. Nie warto również zapominać o owocach. Świetnie sprawdzą się w tym przypadku jagody, maliny, truskawki, porzeczki i inne kwaśne owoce, które przełamią słodki smak wypieku.