Magda Gessler dodaje ten płyn do burgerów. Zastępuje nim jeden oczywisty składnik

Po burgery najczęściej kierujemy się do lokali, które oferują jedzenie typu fast food. Jednak aby zjeść pełnowartościowe amerykańskie danie nie trzeba nawet wychodzić z domu. Magda Gessler pokazała jak przyrządzić je samodzielnie. Jeden składnik zamieniła na popularny płyn.

Magda Gessler swoim oryginalnym i świeżym spojrzeniem na kuchnię świata podpowiada, jak dobrze przyrządzić dania. Doświadczeniem dzieli się w takich programach telewizyjnych jak MasterChef, Sexy kuchnia Magdy Gessler, czy Święta z Gesslerami. Jednak największą publiczność zbiera, gdy na ekranach telewizorów pojawiają się Kuchenne Rewolucje. To właśnie tam pomaga w problemach gastronomicznych, w których toną właściciele lokali.

W jednym odcinku odwiedziła Kielce, gdzie wybrała się do VooDoo, które przekształciła w American Home. To właśnie tam zdradziła jak przygotować domowego burgera. Jej przepis jest wyjątkowy, ponieważ pomija jeden składnik. Tym składnikiem jest jajko, które używane jest przez wszystkich. Zamiast tego restauratorka postanowiła dodać do mięsa bulion.

Przepis na burgery Magdy Gessler

Składniki

  • pół kilo wołowiny z małym przyrostem tłuszczu (może być to karkówka),
  • 150 ml bulionu,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • pół łyżeczki białej gorczycy,
  • pół łyżeczki kolendry,
  • łyżeczka pieprzu cytrynowego,
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne,
  • sól,
  • bułki z sezamem,
  • liście sałaty rzymskiej,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 1 czerwona cebula,
  • ketchup,
  • majonez,
  • musztarda.
Zobacz wideo Burgery z kurczaka

Sposób przygotowania

  1. Mięso zmiel przez maszynkę na gładką masę. Dopraw zmielonymi przyprawami, a także świeżo startym imbirem. Wymieszaj, dodatkowo stopniowo wlewaj zimny bulion. Cały czas wyrabiaj do uzyskania konsystencji pasztetu.
  2. Z przygotowanego mięsa uformuj 5 zgrabnych kotletów. Następnie rozgrzej patelnię grillową. Na niej układaj spłaszczone kotleciki i smaż do zarumienienia z dwóch stron.
  3. W tym czasie przekrój bułki, umyj i pokrój warzywa. Na tej samej patelni, na której smażyło się mięso podgrzej bułki.
  4. Na ciepłym pieczywie rozsmaruj majonez, ketchup i musztardę. Po czym układaj sałatę, kotlet posmarowany ketchupem, cebulę, plasterki ogórka, majonez, musztardę. Na koniec przykryj całość drugą częścią bułki.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: