Czym zastąpić jajka w panierce, cieście czy naleśnikach? Kwestia zamienników dla jajek kurzych może się pojawić z wielu powodów. Czasami może chodzić o przejście na wegańską dietę lub względy zdrowotne (np. alergia). Częściej jednak powodem bywają braki w lodówce i niechęć do tego, by np. wcześnie rano lub późnym wieczorem udać się do sklepu specjalnie po jajka. Wówczas poszukujemy ciekawych sposobów na to, by je zastąpić.
Warto dodać, że z punktu widzenia wartości wnoszonych przez jajka do diety znalezienie ich równoprawnych zamienników nie będzie takie łatwe. Trzeba przypomnieć, że stanowią one źródło dobrze przyswajalnego białka. Fosfor, żelazo, wapń, potas, ale także kwas foliowy, kwas omega-3 i witaminy A, D, E, K i B12 to tylko niektóre składniki dostarczane organizmowi właśnie przez jajka.
Czym zastąpić jajka w cieście? Wbrew pozorom istnieje dla nich całkiem sporo wegańskich alternatyw. Można także nabyć gotowe zamienniki jajek przygotowane bez składników odzwierzęcych. Najlepsze z nich tworzone są także bez kontrowersyjnych dodatków chemicznych na bazie m.in. tapioki, mąki ziemniaczanej czy błonnika z cykorii. Produkty takie mogą mieć nawet jajeczny zapach dzięki naturalnym aromatom.
Co zamiast jajek do ciasta? Zadaniem jajka jest m.in. spulchnianie ciasta, nadawanie mu wilgotności i sklejanie go. Okazuje się, że podobną rolę mogą spełniać musy owocowe i warzywne. Chodzi choćby o:
Na jedno jajko przypada każdorazowo ok. 1/3 szklanki powyższego składnika.
Proste pomysły są czasami najlepsze. Co zamiast jajek do mielonych? Jak przygotować panierkę? Okazuje się, że wystarczy postawić na mąkę kukurydzianą, ziemniaczaną lub z ciecierzycy. Powinno się ją rozrabiać w stosunku jedna łyżka mąki na dwie łyżki wody.
Co zamiast jajek do kotletów? Masa mięsna wymaga spoiwa. Podobnie rzecz ma się np. w przypadku burgerów czy placków wegańskich. Czym zastąpić jaja? Można posłużyć się choćby siemieniem lnianym w formie zmielonej. Jedna łyżka zmieszana z trzema łyżkami wody uchodzi za odpowiednik jednego jaja. W przypadku wegańskich burgerów spoiwem może być także koncentrat pomidorowy.
Banany zamiast jajek? W tym przypadku mowa o ciekawym zamienniku dla różnych wypieków. Warto przy tym stosować tylko dojrzałe egzemplarze. Przyjmuje się, że połowa dojrzałego banana daje efekt, który zwykle w przypadku wypieków pozwala osiągnąć zastosowanie jednego jajka. Wykorzystanie tego owocu w przypadku wypieków jest jednak nieco ograniczone, bo w cieście może być delikatnie wyczuwalny bananowy smak. Stąd niekoniecznie dobrym pomysłem będzie próbowanie tej metody w wypiekach wytrawnych.