Golonka w kapuście kiszonej to potrawa, która zachwyci nie jedno podniebienie. Golonką potocznie nazywa się goleń przedniej lub tylnej nogi wieprzowej. W kuchni staropolskiej króluje ona już od wieków. Niestety, dietetycy nie są entuzjastami tego rodzaju potraw, które obfitują w tłuszcz, a co za tym idzie dostarczają dużej ilości kalorii. Warto jednak w tym miejscu wspomnieć, że golonka ma również pozytywne strony. Mięso to stanowi dobre źródło kolagenu i elastyny, które z kolei korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci. Golonka to także bogate źródło żelaza oraz witamin z grupy B, które wpływają na prawidłowy metabolizm węglowodanów.
W przygotowaniu golonki pod każdą postacią kluczowy jest sposób przyrządzenia. Ważne też, by mięso serwować z dużą ilością warzyw.
Przepis ten jest prosty, ale wymaga odpowiedniej ilości czasu na przygotowanie. Najpierw mięso musimy ugotować przez około 1-2 godzin. Gotujemy je na wolnym ogniu w wywarze warzywnym. Tak przygotowanej nadaje się do zjedzenia od razu, ale warto je upiec w kapuście kiszonej. Uwaga! Warto zostawić odrobinę wywaru z gotowania do podlania mięsa w piekarnik.
Składniki: 2 golonki, kilka ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, kilka ziaren czarnego pieprzu, 2 duże marchewki, połówka selera, 2 cebule, 3-4 ząbki czosnku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka ostrej papryki, 500 g kapusty kiszonej, olej, sól i pieprz
Przygotowanie:
Golonka pieczona to doskonały pomysł na obiad. Lepiej zjeść ją w trakcie dnia niż na kolację, gdyż należy ona do dań raczej ciężkostrawnych - po posiłku warto wybrać się na dłuższy spacer. Przygotowując pieczoną golonkę warto zwrócić uwagę na temperaturę i czas pieczenia. Aby uzyskać oczekiwany efekt należy piec mięso w temperaturze 180°C przez około 2 - 2,5 godziny.
Gotowana golonka również może być rarytasem na naszym stole. Trzeba się jednak liczyć z tym, że jej przygotowanie może zająć nieco czasu. Golonkę należy bowiem gotować na wolnym ogniu około 2 do 3 godzin. Do garnka oprócz niej warto włożyć warzywa, np. marchew, cebulę, pietruszkę, seler, a także przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Co ciekawe część osób przed gotowanie na 24 godziny pekluje golonkę solą peklową. Nie jest to jednak warunek konieczny, aby uzyskać soczyste mięso.
Zobacz też: Grochówka z przepisu taty. "Musi być na golonce, inaczej to nie ta zupa"