Golonka w kapuście kiszonej. Rozgrzewające danie w sam raz na zimowy obiad!

Golonka w kapuście kiszonej to klasyka w polskiej kuchni. Odpowiednio przyrządzona posiada walory nie tylko smakowe, ale i odżywcze. Danie to sprawdzi się idealnie w zimowym sezonie, kiedy potrzebujemy bardziej sytych posiłków.

Jak zrobić golonkę? O czym warto wiedzieć?

Golonka w kapuście kiszonej to potrawa, która zachwyci nie jedno podniebienie. Golonką potocznie nazywa się goleń przedniej lub tylnej nogi wieprzowej. W kuchni staropolskiej króluje ona już od wieków. Niestety, dietetycy nie są entuzjastami tego rodzaju potraw, które obfitują w tłuszcz, a co za tym idzie dostarczają dużej ilości kalorii. Warto jednak w tym miejscu wspomnieć, że golonka ma również pozytywne strony. Mięso to stanowi dobre źródło kolagenu i elastyny, które z kolei korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci. Golonka to także bogate źródło żelaza oraz witamin z grupy B, które wpływają na prawidłowy metabolizm węglowodanów.

W przygotowaniu golonki pod każdą postacią kluczowy jest sposób przyrządzenia. Ważne też, by mięso serwować z dużą ilością warzyw.

Golonka pieczona w kapuście kiszonej – przepis

Przepis ten jest prosty, ale wymaga odpowiedniej ilości czasu na przygotowanie. Najpierw mięso musimy ugotować przez około 1-2 godzin. Gotujemy je na wolnym ogniu w wywarze warzywnym. Tak przygotowanej nadaje się do zjedzenia od razu, ale warto je upiec w kapuście kiszonej. Uwaga! Warto zostawić odrobinę wywaru z gotowania do podlania mięsa w piekarnik.

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Składniki: 2 golonki, kilka ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, kilka ziaren czarnego pieprzu, 2 duże marchewki, połówka selera, 2 cebule, 3-4 ząbki czosnku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka ostrej papryki, 500 g kapusty kiszonej, olej, sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Kapustę siekamy i podsmażamy ją na patelni z dodatkiem oleju przez ok. 15 minut, doprawiając solą oraz pieprzem.
  2. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy podsmażoną kapustę kiszoną.
  3. Ugotowaną golonkę doprawiamy przyprawami: solą, pieprzem, papryką. Mięso kładziemy na kapuście kiszonej w naczyniu.
  4. Podlewamy całość wywarem, w którym gotowaliśmy golonkę. Naczynie zakrywamy pokrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160 ?C i pieczemy około 30 minut.
  5. Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę i pieczemy golonkę jeszcze ok. 20 minut, aby skórka mięsa się ładnie zarumieniła. 

Golonka pieczona. O tym warto wiedzieć!

Golonka pieczona to doskonały pomysł na obiad. Lepiej zjeść ją w trakcie dnia niż na kolację, gdyż należy ona do dań raczej ciężkostrawnych - po posiłku warto wybrać się na dłuższy spacer. Przygotowując pieczoną golonkę warto zwrócić uwagę na temperaturę i czas pieczenia. Aby uzyskać oczekiwany efekt należy piec mięso w temperaturze 180°C przez około 2 - 2,5 godziny. 

Gotowana golonka. Jak się zabrać do jej przyrządzenia?

Gotowana golonka również może być rarytasem na naszym stole. Trzeba się jednak liczyć z tym, że jej przygotowanie może zająć nieco czasu. Golonkę należy bowiem gotować na wolnym ogniu około 2 do 3 godzin. Do garnka oprócz niej warto włożyć warzywa, np. marchew, cebulę, pietruszkę, seler, a także przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Co ciekawe część osób przed gotowanie na 24 godziny pekluje golonkę solą peklową. Nie jest to jednak warunek konieczny, aby uzyskać soczyste mięso. 

Zobacz też: Grochówka z przepisu taty. "Musi być na golonce, inaczej to nie ta zupa"

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.