Przepis na babeczki - zapomnij o gotowcu i przygotuj ekspresowe muffinki ze słodkim nadzieniem

Wśród domowych wypieków są wyjątkowe specjały, które nie tylko smakują, ale i są ekspresowe w przygotowaniu. Przepis na babeczki sprawdzi się na każdą okazję, jednak kluczem do sukcesu jest słodkie nadzienie. W tej roli świetnie wypadnie czekolada, owoce, róże kremy i budynie.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe babeczki to must have na każdą okazję, który przygotujemy w ekspresowym tempie. Wystarczy kilka prostych czynności i słodki poczęstunek jest gotowy! Sukces przyniesie jednak hojne wypełnienie ciasta słodkimi dodatkami i estetyczne zdobienia. 

Babeczki, czyli słodka rozkosz na każdą okazję

Przepis na babeczki to przysłowiowa bułka z masłem. Te domowej roboty wypadają bezkonkurencyjnie z gotowcami z pudełka czy sklepowych produktów. Warto podkreślić, że z zaledwie kilku podstawowych składników możemy przygotować idealne ciasto, a odrobina słodyczy i dekoracji nada całości charakteru. Babeczki świetnie smakują w wersji wytrawnej np. podane na śniadanie czy lunch, jednak królują jako słodki rarytas. 

Muffinki przygotowane w domu można dowolnie dekorować i łączyć z różnymi dodatkami. Klasyczne ciasto świetnie smakuje z budyniem, dżemem czy kremem waniliowym z kolei czekoladowa wersja lubuje się w powidłach śliwkowych, dodatkowej czekoladzie, mascarpone czy bitej śmietanie!

Zobacz wideo Muffinki bananowo-owsiane. Dzieci ją pokochają

Przepis na babeczki w wersji czekoladowej z malinami

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 300 ml śmietany 18 proc.
  • 100 g brązowego cukru,
  • 80 ml oleju rzepakowego,
  • 2 szklanki malin świeżych lub mrożonych. 

Sposób przygotowania: 

  1. Do dużego naczynia przesypujemy wszystkie suche składniki - mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cukier. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. 
  2. Z kolei w drugim naczyniu roztrzepujemy jaja, dodajemy śmietanę i olej - mieszamy do połączenia składników. 
  3. Kolejnym punktem jest połączenie obu zawartości naczyń i wymieszanie składników łyżką. Na koniec dodajemy drobno posiekaną czekoladę i maliny. Ponownie mieszamy, tak by w cieście równomiernie rozprowadzić oba produkty. 
  4. Ciasto przekładamy do papilotek - nie powinno przekroczyć ich 3/4 wysokości. Pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. 
  5. Tak przygotowane babeczki studzimy i podajemy. Świetnie smakują do porannej kawy lub jako mały deser. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.