Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe babeczki to must have na każdą okazję, który przygotujemy w ekspresowym tempie. Wystarczy kilka prostych czynności i słodki poczęstunek jest gotowy! Sukces przyniesie jednak hojne wypełnienie ciasta słodkimi dodatkami i estetyczne zdobienia.
Babeczki, czyli słodka rozkosz na każdą okazję
Przepis na babeczki to przysłowiowa bułka z masłem. Te domowej roboty wypadają bezkonkurencyjnie z gotowcami z pudełka czy sklepowych produktów. Warto podkreślić, że z zaledwie kilku podstawowych składników możemy przygotować idealne ciasto, a odrobina słodyczy i dekoracji nada całości charakteru. Babeczki świetnie smakują w wersji wytrawnej np. podane na śniadanie czy lunch, jednak królują jako słodki rarytas.
Muffinki przygotowane w domu można dowolnie dekorować i łączyć z różnymi dodatkami. Klasyczne ciasto świetnie smakuje z budyniem, dżemem czy kremem waniliowym z kolei czekoladowa wersja lubuje się w powidłach śliwkowych, dodatkowej czekoladzie, mascarpone czy bitej śmietanie!
Zobacz wideo Muffinki bananowo-owsiane. Dzieci ją pokochają
Przepis na babeczki w wersji czekoladowej z malinami
Składniki:
- 225 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 300 ml śmietany 18 proc.
- 100 g brązowego cukru,
- 80 ml oleju rzepakowego,
- 2 szklanki malin świeżych lub mrożonych.
Sposób przygotowania:
- Do dużego naczynia przesypujemy wszystkie suche składniki - mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cukier. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
- Z kolei w drugim naczyniu roztrzepujemy jaja, dodajemy śmietanę i olej - mieszamy do połączenia składników.
- Kolejnym punktem jest połączenie obu zawartości naczyń i wymieszanie składników łyżką. Na koniec dodajemy drobno posiekaną czekoladę i maliny. Ponownie mieszamy, tak by w cieście równomiernie rozprowadzić oba produkty.
- Ciasto przekładamy do papilotek - nie powinno przekroczyć ich 3/4 wysokości. Pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Tak przygotowane babeczki studzimy i podajemy. Świetnie smakują do porannej kawy lub jako mały deser.