Przepis na ciasto czekoladowe. Szybki deser o puszystej konsystencji. Idealny do porannej kawy

Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie chcemy spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, najlepszym rozwiązaniem jest przepis na ciasto czekoladowe. Jego przyrządzenie jest proste i intuicyjne. Dzięki temu szybko przygotujemy słodką zachciankę.
Zobacz wideo Tarta z malinami. Idealny finał romantycznej kolacji

Przepis na ciasto czekoladowe wcale nie musi być trudny i czasochłonny. Wystarczy dobór odpowiednich składników, a szybko przyrządzimy przepyszny i puszysty deser. Wypróbujcie nasz przepis, a w kilka chwil powstanie słodki dodatek do kawy.

Przepis na ciasto czekoladowe. Podstawą jest dobre kakao

Choć możemy znaleźć wiele pomysłów na przygotowanie ciasta czekoladowego, to jednak pamiętajmy, że w prostocie siła. Im przepis będzie łatwiejszy, tym szybciej przygotujemy nasz deser. W dodatku łatwa receptura pozwoli uniknąć różnego rodzaju błędów czy wpadek.

Nie bez znaczenia są także składniki. Dobry przepis na ciasto czekoladowe opiera się na najlepszych półproduktach. W tym wypadku wiele zależy od tego, jakie kakao wybierzemy. Aby ciasto było lekkie i aromatyczne korzystajmy wyłącznie z czystego, czarnego kakao bez dodatku aromatów czy cukru. Wbrew pozorom wypiek nie stanie się ciężki, czy gorzki. Istotne są proporcje.

Składniki:

  • szklanka cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • szklanka mleka,
  • pół szklanki oleju rzepakowego,
  • 4 łyżki kakao,
  • łyżeczka sody,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder do posypania.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na ciasto czekoladowe. Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. C. 
  2. W tym czasie rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
  4. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym.
  5. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy szklankę cukru, proszek do pieczenia, sodę oraz olej.
  6. Następnie przekładamy pianę z białek oraz utarte żółtka. Wlewamy mleko i wsypujemy kakao.
  7. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą długiej drewnianej łyżki, aż powstanie jednolita konsystencja.
  8. Ciasto czekoladowe przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Placek pieczemy przez godzinę w pierniku nagrzanym do 180 st. C w opcji góra dół.
  10. Po tym czasie wyciągamy ciasto i odstawiamy, aby przestygło.
  11. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i gotowe!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.