Zobacz wideo Tarta z malinami. Idealny finał romantycznej kolacji
Przepis na ciasto czekoladowe wcale nie musi być trudny i czasochłonny. Wystarczy dobór odpowiednich składników, a szybko przyrządzimy przepyszny i puszysty deser. Wypróbujcie nasz przepis, a w kilka chwil powstanie słodki dodatek do kawy.
Przepis na ciasto czekoladowe. Podstawą jest dobre kakao
Choć możemy znaleźć wiele pomysłów na przygotowanie ciasta czekoladowego, to jednak pamiętajmy, że w prostocie siła. Im przepis będzie łatwiejszy, tym szybciej przygotujemy nasz deser. W dodatku łatwa receptura pozwoli uniknąć różnego rodzaju błędów czy wpadek.
Nie bez znaczenia są także składniki. Dobry przepis na ciasto czekoladowe opiera się na najlepszych półproduktach. W tym wypadku wiele zależy od tego, jakie kakao wybierzemy. Aby ciasto było lekkie i aromatyczne korzystajmy wyłącznie z czystego, czarnego kakao bez dodatku aromatów czy cukru. Wbrew pozorom wypiek nie stanie się ciężki, czy gorzki. Istotne są proporcje.
Składniki:
- szklanka cukru,
- cukier waniliowy,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- szklanka mleka,
- pół szklanki oleju rzepakowego,
- 4 łyżki kakao,
- łyżeczka sody,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier puder do posypania.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na ciasto czekoladowe. Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. C.
- W tym czasie rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek.
- Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
- Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym.
- Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy szklankę cukru, proszek do pieczenia, sodę oraz olej.
- Następnie przekładamy pianę z białek oraz utarte żółtka. Wlewamy mleko i wsypujemy kakao.
- Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą długiej drewnianej łyżki, aż powstanie jednolita konsystencja.
- Ciasto czekoladowe przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Placek pieczemy przez godzinę w pierniku nagrzanym do 180 st. C w opcji góra dół.
- Po tym czasie wyciągamy ciasto i odstawiamy, aby przestygło.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i gotowe!