-
Haps
-
Jak przygotować
- Szyszki - przepis na obłędne łakocie z trzech składników. Wybierz odpowiednie cukierki i zaczaruj tłusty czwartek
Szyszki - przepis na obłędne łakocie z trzech składników. Wybierz odpowiednie cukierki i zaczaruj tłusty czwartek
Szyszki z ryżu preparowanego to miłe wspomnienie z dziecięcych lat, kiedy to nasze mamy lub babcie przygotowywały je jako słodką przekąskę z okazji różnych uroczystości. Zbliża się tłusty czwartek i to najlepsza okazja, by odświeżyć przepis na szyszki. Co należy zrobić, by wyszły idealne? Podstawą są cukierki krówki. Najlepiej wybierać te ciągnące.
Więcej przepisów na proste słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Szyszki krówkowe to banalne w wykonaniu i pyszne słodkości, które zdobyły popularność w PRL i do dziś nie odeszły w zapomnienie. Szyszki zrobisz z trzech składników - preparowanego ryżu, cukierków krówek ciągutek oraz masła. Szyszki krówkowe oprócz smaku mają jeszcze jedną zaletę - nie obsychają i przechowywane w odpowiedni sposób będą idealnie smakować przez wiele dni. Jeśli więc nie chcesz czekać do tłustego czwartku, już dziś zrób pyszne szyszki krówkowe.
Szyszki - przepis na ciasteczka z ryżu i krówek
Składniki:
- 400 g cukierków krówek
- ok. 60 g preparowanego ryżu
- 3/4 kostki masła
Sposób wykonania:
- Przygotuj większy rondelek. Włóż do niego masło oraz cukierki. Wcześniej możesz je pokroić na mniejsze kawałki.
- Całość podgrzewaj na minimalnym ogniu. Kiedy krówki zaczną się rozpuszczać, nie przestawaj mieszać, aż uzyskasz gładką, jednolitą masę bez grudek.
- Do gorącej masy wsyp dmuchany ryż i dokładnie wymieszaj, by masa krówkowa oblepiła każdy kawałeczek. Następnie podstaw do lekkiego ostygnięcia.
- Zwilżonymi dłońmi odrywaj kawałki masy i formuj je w kształt szyszek (lub każdy inny dowolny kształt, mogą to być także krążki lub kuleczki). Rób to jednak dość sprawnie i energicznie, ponieważ masa szybko twardnieje.
- Szyszki ułóż na papierze do pieczenia i pozostaw, by stężały do końca. Przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku, najlepiej w lodówce.