Więcej przepisów na proste słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Szyszki krówkowe to banalne w wykonaniu i pyszne słodkości, które zdobyły popularność w PRL i do dziś nie odeszły w zapomnienie. Szyszki zrobisz z trzech składników - preparowanego ryżu, cukierków krówek ciągutek oraz masła. Szyszki krówkowe oprócz smaku mają jeszcze jedną zaletę - nie obsychają i przechowywane w odpowiedni sposób będą idealnie smakować przez wiele dni. Jeśli więc nie chcesz czekać do tłustego czwartku, już dziś zrób pyszne szyszki krówkowe.
Przepis na ciasto drożdżowe. Jego przygotowanie to bułka z masłem
Szyszki - przepis na ciasteczka z ryżu i krówek
Składniki:
- 400 g cukierków krówek
- ok. 60 g preparowanego ryżu
- 3/4 kostki masła
Sposób wykonania:
- Przygotuj większy rondelek. Włóż do niego masło oraz cukierki. Wcześniej możesz je pokroić na mniejsze kawałki.
- Całość podgrzewaj na minimalnym ogniu. Kiedy krówki zaczną się rozpuszczać, nie przestawaj mieszać, aż uzyskasz gładką, jednolitą masę bez grudek.
- Do gorącej masy wsyp dmuchany ryż i dokładnie wymieszaj, by masa krówkowa oblepiła każdy kawałeczek. Następnie podstaw do lekkiego ostygnięcia.
- Zwilżonymi dłońmi odrywaj kawałki masy i formuj je w kształt szyszek (lub każdy inny dowolny kształt, mogą to być także krążki lub kuleczki). Rób to jednak dość sprawnie i energicznie, ponieważ masa szybko twardnieje.
- Szyszki ułóż na papierze do pieczenia i pozostaw, by stężały do końca. Przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku, najlepiej w lodówce.
Gołąbki z ziemniakami. Nietypowy farsz pokochają wszyscy