Knedle z tym owocem zachwycają. Wyjdą wyśmienite, jeśli nie popełnisz tego błędu

Knedle, choć są nieodłączną częścią tradycyjnej kuchni czeskiej, stały się także istotnym elementem kuchni austriackiej. Są czymś pomiędzy pierogami a kopytkami, łączą pyszne ziemniaczane ciasto z owocowym nadzieniem i smakują po prostu obłędnie. Ich przygotowanie jest dodatkowo dość proste, choć warto uważać na jeden składnik.

Rozpływające się w ustach knedle z morelowym nadzieniem to słynne i uwielbiane w Austrii Marillenknodel. Nie da się ukryć, że podobne są do naszych polskich knedli ze śliwkami i smakują równie znakomicie. Nie są również zbyt trudne w przygotowaniu. Wystarczy uważnie przygotować ciasto i nie przesadzić z... mąką. To dość częsty błąd, a potrafi zepsuć tak pyszne danie.

Składniki:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 500 g mąki,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki masła,
  • cukier (wedle uznania),
  • bułka tarta (wedle uznania),
  • cynamon,
  • cukier w kostkach (opcjonalnie),
  • morele.

Jak przygotować doskonałe knedle? To prostsze niż może się wydawać

Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupinach do miękkości i odcedzamy. Gdy przestygną, obieramy je ze skórki i przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem. 

Do masy ziemniaczanej dodajemy sól, jajko oraz partiami wsypujemy przesianą mąkę. Ciasto dokładnie ugniatamy na jednolitą i gładką masę. Należy uważać na ilość wsypywanej mąki. Gdy dodamy jej za dużo, knedle wyjdą twarde i niesmaczne. Niestety często zdarza się zaburzyć proporcję mąki do ziemniaków, dlatego warto kontrolować, ile jej wsypujemy.

Zobacz wideo Agata Rubik gotuje ze swoją mamą knedle

Morele dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Każdą połówkę warto obtoczyć w cukrze lub w miejsce pestki wsadzić kostkę cukru.

Z powstałego ciasta formujemy średniej wielkości kulki (większe od naszej połówki moreli), spłaszczamy ciasto (tak by przypominało ciasto grubsze na pierogi) wkładamy osłodzoną morelę i zalepiamy powoli brzegi, tworząc ponownie kulkę. Tak przygotowane wrzucamy na osolony wrzątek na kilka minut.

Przed podaniem warto na patelni rozpuścić masło i przygotować bułkę tartą z dodatkiem cukru i cynamonu, a tak powstałą mieszanką polać knedle. Będą słodkie, miękkie i niezwykle aromatyczne. Smacznego!

Więcej artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl 

Więcej o:
Copyright © Agora SA