Grzegorz Łapanowski robi kwaśnicę tak jak prawdziwy góral. Ten smak zawdzięcza temu mięsu

Po ten smak niektórzy jadą w same góry. Grzegorz Łapanowski pokazał, że można go uzyskać w domu, a smakując tej potrawy od razu przeniesiemy się w górskie strony. Kwaśnica robiona na tym mięsie wyjdzie najlepiej na świecie.

Kwaśnica to zupa, która kojarzy się większości z górami i zimą. To właśnie ona rozgrzewa wszystkich po całodniowym pobycie na stoku lub kuligu. Jednak jeśli podróż w góry ci nie po drodze możesz wykonać ją w domu. Z przepisu Grzegorza Łapanowskiego, którego można kojarzyć w programów telewizyjnych wyjdzie taka jak z góralskiej chaty.

Przepis na kwaśnicę z łopatki jagnięcej Grzegorza Łapanowskiego

Składniki

  • pół kilo łopatki jagnięcej bez kości,
  • 50 g słoniny lub smalcu,
  • 800 g kapusty kiszonej,
  • pół kilo ziemniaków,
  • 3 l drobiowego bulionu mięsnego,
  • 4 liście laurowe,
  • łyżeczka ziaren ziela angielskiego,
  • 50 g namoczonych suszonych grzybów,
  • 3 ząbki czosnku,
  • gałązka tymianku,
  • sól,
  • pieprz.
Zobacz wideo Słoik ze zdrowiem - domowa kapusta kiszona

OFERTY AVANTI24.PL: Modne spódnice na 2023: rządzi skóra i plisy! Wybieramy fasony sprzyjające sylwetce

Sposób przygotowania

  1. Łopatkę pokrój w kostkę o wielkości około 2-3 cm. W garnku zacznij podgrzewać smalec. Na rozgrzanym tłuszczu umieść mięso i lekko je zeszklij.
  2. Obsmażone mięso zalej bulionem i gotuj przez około 1,5 godziny.
  3. Ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w większą kostkę. Umieść w garnku, w którym znajduje się bulion. Następnie dodaj ziele angielskie, liście laurowe i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Kapustę kiszoną przemyj pod zimną wodą, grzyby umieść w miseczce z wodą i mocz przez około 2 godziny.
  5. Do osobnego garnka wrzuć kapustę kiszoną oraz suszone grzyby. Zalej niewielką ilością wody (może być to woda, w której moczyły się grzyby). Gotuj na średnim ogniu do miękkości.
  6. Ugotowane grzyby i kapustę przełóż wraz z wodą do bulionu, gdy ziemniaki i mięso staną się miękkie.
  7. Całość wymieszaj, dopraw solą, pierzem i tymiankiem.
  8. Słoninę pokrój w kostkę i wytop z niej tłuszcz na suchej patelni. Smaż do uzyskania złotego koloru.
  9. Gotową zupę podawaj z dodatkiem skwarków.
 

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.