-
Haps
-
Jak przygotować
- Grzegorz Łapanowski robi kwaśnicę tak jak prawdziwy góral. Ten smak zawdzięcza temu mięsu
Grzegorz Łapanowski robi kwaśnicę tak jak prawdziwy góral. Ten smak zawdzięcza temu mięsu
Po ten smak niektórzy jadą w same góry. Grzegorz Łapanowski pokazał, że można go uzyskać w domu, a smakując tej potrawy od razu przeniesiemy się w górskie strony. Kwaśnica robiona na tym mięsie wyjdzie najlepiej na świecie.
Kwaśnica to zupa, która kojarzy się większości z górami i zimą. To właśnie ona rozgrzewa wszystkich po całodniowym pobycie na stoku lub kuligu. Jednak jeśli podróż w góry ci nie po drodze możesz wykonać ją w domu. Z przepisu Grzegorza Łapanowskiego, którego można kojarzyć w programów telewizyjnych wyjdzie taka jak z góralskiej chaty.
Przepis na kwaśnicę z łopatki jagnięcej Grzegorza Łapanowskiego
Składniki
- pół kilo łopatki jagnięcej bez kości,
- 50 g słoniny lub smalcu,
- 800 g kapusty kiszonej,
- pół kilo ziemniaków,
- 3 l drobiowego bulionu mięsnego,
- 4 liście laurowe,
- łyżeczka ziaren ziela angielskiego,
- 50 g namoczonych suszonych grzybów,
- 3 ząbki czosnku,
- gałązka tymianku,
- sól,
- pieprz.
Zobacz wideo Słoik ze zdrowiem - domowa kapusta kiszona
OFERTY AVANTI24.PL: Modne spódnice na 2023: rządzi skóra i plisy! Wybieramy fasony sprzyjające sylwetce
Sposób przygotowania
- Łopatkę pokrój w kostkę o wielkości około 2-3 cm. W garnku zacznij podgrzewać smalec. Na rozgrzanym tłuszczu umieść mięso i lekko je zeszklij.
- Obsmażone mięso zalej bulionem i gotuj przez około 1,5 godziny.
- Ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w większą kostkę. Umieść w garnku, w którym znajduje się bulion. Następnie dodaj ziele angielskie, liście laurowe i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Kapustę kiszoną przemyj pod zimną wodą, grzyby umieść w miseczce z wodą i mocz przez około 2 godziny.
- Do osobnego garnka wrzuć kapustę kiszoną oraz suszone grzyby. Zalej niewielką ilością wody (może być to woda, w której moczyły się grzyby). Gotuj na średnim ogniu do miękkości.
- Ugotowane grzyby i kapustę przełóż wraz z wodą do bulionu, gdy ziemniaki i mięso staną się miękkie.
- Całość wymieszaj, dopraw solą, pierzem i tymiankiem.
- Słoninę pokrój w kostkę i wytop z niej tłuszcz na suchej patelni. Smaż do uzyskania złotego koloru.
- Gotową zupę podawaj z dodatkiem skwarków.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl