Staropolska drożdżówka z przepisu prababci. To receptura niezmieniona od pokoleń

Domowa drożdżówka to smakołyk, którego smak jest nie do porównania z innymi wypiekami. Z przepisu prababci będzie smakować jeszcze lepiej, dlatego warto upiec więcej.

Drożdżówki to wypieki, które w tych czasach kojarzą się jedynie ze sklepowymi lub cukierniczymi półkami. Mało kto decyduje się na samodzielne przygotowanie tego przysmaku. Jednak od czasu do czasu warto zanurzyć się w staropolskie przepisy i odtworzyć smaki, które towarzyszyły naszym dziadkom. Taką właśnie recepturę dziś przedstawiamy. Znaleziona w kajeciku prababci przerwała lata i cieszyła rodzinę przez pokolenia. Po wypieczeniu blacha zniknie w kilka chwil.

Przepis na drożdżówkę prababci

Składniki

  • 1 kg mąki,
  • kostka świeżych drożdży,
  • 450 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 1,5 szklanki drobnego cukru,
  • 130 g margaryny,
  • 100 ml oleju.

Składniki na kruszonkę

  • pół szklanki drobnego cukru,
  • pół szklanki mąki,
  • 60 g margaryny.
Zobacz wideo Klasyk z podstawówki drożdżówki z budyniem

 OFERTY AVANTI24.PL: Modne spódnice na 2023: rządzi skóra i plisy! Wybieramy fasony sprzyjające sylwetce

Sposób przygotowania

  1. Mleko przelej do rondelka i delikatnie podgrzej. Dodaj cukier, zamieszaj i gotuj do rozpuszczenia.
  2. Z naczynia odlej około pół szklanki mleka, następnie dodaj pokruszone drożdże i 4 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
  3. Do pozostałej części mleka dodaj margarynę oraz olej. Zagotuj i przelej do miski. Kolejnym krokiem jest wsypanie do mieszanki połowy przesianej mąki. Wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.
  4. Cały czas mieszając wbijaj jajka, wsypuj drugą połowę mąki i dodaj zaczyn. Mieszaj do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
  5. Po połączeniu składników odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 1,5 godziny pod przykryciem.
  6. Składniki na kruszonkę umieść w misce. Za pomocą dłoni zagniataj całość do uzyskania mniejszych grudek.
  7. Wyrośnięte ciasto zagnieć podsypując niewielką ilością mąki. Następnie przełóż do blaszki i posyp kruszonką.
  8. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 45 minut do suchego patyczka.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.