Zupa czosnkowa Magdy Gessler. Hitowa zupa, której koniecznie musisz spróbować
Zupa czosnkowa Magdy Gessler to prawdziwy majstersztyk. Jest mało popularna w Polsce, a za to przepyszna. Mogłoby wydawać się, iż czosnek i zupa krem to nie najlepszy duet. Jednak nic bardziej mylnego. Przekonajcie się sami. Poniżej znajdziecie bardzo prosty przepis na przepyszną zupę czosnkową.
Zupa czosnkowa - przepis:
Składniki:
- około 10 ząbków młodego czosnku - pokrojonych na cienkie plasterki
- 1 por (biała część)
- 1-2 cebule
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 6 ziemniaków
- 1,2 l bulionu
- 100 ml śmietanki
- sól, pieprz, tymianek
Składniki na grzanki:
- 2 bułki
- 4 łyżki oliwy
- około 2 łyżek musztardy
- tymianek
- szczypior - do posypania
Wykonanie:
- Przygotuj grzanki. Pokrój bułki na kostkę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Masło rozpuść, dodaj tymianek oraz musztardę. Wymieszaj z grzankami.
- Zapiecz w piekarniku, aż będą chrupiące.
- Wykonaj zupę. Rozpuść masło i oliwę w garnku z grubym dnem.
- Dodaj czosnek. Smaż przez pół minuty, aż wydobędzie się aromat.
- Dodaj posiekanego pora i cebulę. Zeszklij warzywa.
- Dodaj tymianek i pokrojone ziemniaki. Wymieszaj.
- Dodaj bulion.
- Doprowadź do wrzenia, później zmniejsz ogień. Kiedy ziemniaki się ugotują, zmiksuj. Wyrównaj temperaturę, dodaj śmietankę. Wymieszaj z zupą. Dodaj grzanki i posiekany szczypior.
Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów
Zupa czosnkowa czeska prosto na Twoim stole
Zupa czosnkowa czeska to potrawa, którą serwuje się głównie w Czechach, ale na szczęście jej popularność staje się coraz większa i można ją zamówić w kilku polskich restauracjach. Przepis na prostą zupę czosnkową znajdziecie poniżej.
Zupa czosnkowa - receptura krok po kroku:
Składniki:
- 2 sztuki czosnku
- 8 sztuk ziemniaków
- 3 łyżki masła
- ser żółty
- sól, pieprz
- bagietka
- liście laurowe
- 1 l bulionu
Wykonanie:
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.
- Masło rozgrzej na patelni, dodaj ziemniaki.
- Delikatnie podsmaż.
- Obierz, pokrój czosnek. Dodaj do patelni.
- Wszystko przełóż do garnka.
- Zalej bulionem. Dodaj liście laurowe.
- Gotuj przez pół godziny.
- Podawaj ze startym serem i grzankami.
Zupa czosnkowa - Thermomix ułatwi jej przygotowanie
Masz ochotę na przepyszną zupę z młodego czosnku? Thermomix ułatwi Ci jej przygotowanie. Potrzebujesz tylko kilku składników. Oto sprawdzony przepis na szybką zupę czosnkową:
Zupa-krem czosnkowa
Składniki:
- 6 ząbków czosnku
- 1 cebula
- 1 l wody
- 50 g masła
- 60 g mąki
- 100 g śmietany
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Obierz czosnek oraz cebulę i włóż do misy urządzenia 3 s / obr. 5
- Dodaj masło i gotuj 3 min / Varoma / obr. 1
- Następnie dodaj mąkę i dalej gotuj 2 min / 100 stopni / obr. 2
- Dodaj wodę (lub bulion) i dalej gotuj 10 min / 100 stopni / obr. 2
- Dodaj śmietanę, przypraw zupę i gotuj jeszcze przez minutę 100 stopni / obr. 2
- Na koniec zupę należy zblendować 15 s / obr. 8
Zobacz też: