Zupa z młodego czosnku. Przepis Magdy Gessler i nie tylko. Dzięki niej uda Ci się zaskoczyć gości

Zupa czosnkowa jest zdrowa i pyszna. Co więcej, z całą pewnością dzięki niej uda nam się zaskoczyć gości. Warto wiedzieć, że taka zupa jest prosta w wykonaniu. Poniżej przedstawiamy sprawdzone przepisy na zupę czosnkową.

Zupa czosnkowa Magdy Gessler. Hitowa zupa, której koniecznie musisz spróbować

Zupa czosnkowa Magdy Gessler to prawdziwy majstersztyk. Jest mało popularna w Polsce, a za to przepyszna. Mogłoby wydawać się, iż czosnek i zupa krem to nie najlepszy duet. Jednak nic bardziej mylnego. Przekonajcie się sami. Poniżej znajdziecie bardzo prosty przepis na przepyszną zupę czosnkową. 

Zupa czosnkowa - przepis:

Składniki:

  • około 10 ząbków młodego czosnku - pokrojonych na cienkie plasterki
  • 1 por (biała część)
  • 1-2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 6 ziemniaków
  • 1,2 l bulionu
  • 100 ml śmietanki
  • sól, pieprz, tymianek

Składniki na grzanki:

  • 2 bułki
  • 4 łyżki oliwy
  • około 2 łyżek musztardy
  • tymianek
  • szczypior - do posypania

Wykonanie:

  1. Przygotuj grzanki. Pokrój bułki na kostkę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Masło rozpuść, dodaj tymianek oraz musztardę. Wymieszaj z grzankami.
  3. Zapiecz w piekarniku, aż będą chrupiące.
  4. Wykonaj zupę. Rozpuść masło i oliwę w garnku z grubym dnem.
  5. Dodaj czosnek. Smaż przez pół minuty, aż wydobędzie się aromat.
  6. Dodaj posiekanego pora i cebulę. Zeszklij warzywa.
  7. Dodaj tymianek i pokrojone ziemniaki. Wymieszaj.
  8. Dodaj bulion.
  9. Doprowadź do wrzenia, później zmniejsz ogień. Kiedy ziemniaki się ugotują, zmiksuj. Wyrównaj temperaturę, dodaj śmietankę. Wymieszaj z zupą. Dodaj grzanki i posiekany szczypior.
Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Zupa czosnkowa czeska prosto na Twoim stole

Zupa czosnkowa czeska to potrawa, którą serwuje się głównie w Czechach, ale na szczęście jej popularność staje się coraz większa i można ją zamówić w kilku polskich restauracjach. Przepis na prostą zupę czosnkową znajdziecie poniżej.

Zupa czosnkowa - receptura krok po kroku:

Składniki:

  • 2 sztuki czosnku
  • 8 sztuk ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • ser żółty
  • sól, pieprz
  • bagietka
  • liście laurowe
  • 1 l bulionu

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.
  2. Masło rozgrzej na patelni, dodaj ziemniaki.
  3. Delikatnie podsmaż.
  4. Obierz, pokrój czosnek. Dodaj do patelni.
  5. Wszystko przełóż do garnka.
  6. Zalej bulionem. Dodaj liście laurowe.
  7. Gotuj przez pół godziny. 
  8. Podawaj ze startym serem i grzankami.

Zupa czosnkowa - Thermomix ułatwi jej przygotowanie

Masz ochotę na przepyszną zupę z młodego czosnku? Thermomix ułatwi Ci jej przygotowanie. Potrzebujesz tylko kilku składników. Oto sprawdzony przepis na szybką zupę czosnkową:

Zupa-krem czosnkowa

Składniki:

  • 6 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 1 l wody
  • 50 g masła
  • 60 g mąki
  • 100 g śmietany
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Obierz czosnek oraz cebulę i włóż do misy urządzenia 3 s / obr. 5
  • Dodaj masło i gotuj 3 min / Varoma / obr. 1
  • Następnie dodaj mąkę i dalej gotuj 2 min / 100 stopni / obr. 2
  • Dodaj wodę (lub bulion) i dalej gotuj 10 min / 100 stopni / obr. 2
  • Dodaj śmietanę, przypraw zupę i gotuj jeszcze przez minutę 100 stopni / obr. 2
  • Na koniec zupę należy zblendować 15 s / obr. 8

Zobacz też:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.