Zupa cebulowa - niecodzienny przysmak na Twoim stole. Wprowadź nieco ekstrawagancji do świątecznego menu

Zupa cebulowa to potrawa, której historia sięga prawdopodobnie XIV wieku. Początkowo była podawana bez żółtego sera, później przepis kilkukrotnie zmodyfikowano. Ser zapiekano, przez co potrawa nabrała dodatkowych walorów smakowych i wizualnych.

Zupa cebulowa - przepisy iście królewskie na święta i nie tylko

Interesuje Cię potrawa taka, jak zupa cebulowa? Przepisy na nią mogą być bardzo różne. Zupa cebulowa, zwana francuską to specjał, który pokochały miliony. Warto wiedzieć, że receptura na przełomie wieków była modyfikowana. Z czasem zaczęto podawać zupę cebulową z zapiekanym serem. Ciągnący się dodatek bardzo dobrze komponuje się z aksamitną konsystencją zupy. Przepis na ten specjał znajdziesz poniżej.

Zupa cebulowa - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 900 g cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki masła
  • szklanka białego wina
  • sól, pieprz, tymianek
  • 1 litr bulionu wołowego
  • kilka ząbków czosnku
  • 200 g żółtego sera
  • bagietka

Francuska zupa cebulowa z grzankamiFrancuska zupa cebulowa z grzankami Fot. Shutterstock

Wykonanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
  2. Uduś cebulę na maśle z oliwą.
  3. Ustaw średni ogień. Duś przez około 25-30 minut.
  4. Dodaj bulion i trzymaj jeszcze pod przykryciem przez 25 minut.
  5. Dopraw przyprawami.
  6. Dolej wina. Chwilę pogotuj.
  7. Bagietkę pokrój na kromki i natrzyj czosnkiem (możesz podawać świeżą lub zrobić z niej grzanki).
  8. Wlej zupę do małych miseczek żaroodpornych. Posyp grzankami i startym serem. Dodaj tymianek.
  9. Zapiecz całość.
Zobacz wideo Przepis na idealny żurek

Zupa cebulowa - krem. Aksamitna i pyszna

Zupa cebulowa - krem wspaniale prezentuje się podczas rodzinnych uroczystości. Będzie bardzo dobrą alternatywą dla białego barszczu lub żurku podczas zbliżających świąt wielkanocnych. Co więcej, taka potrawa wprowadzi nieco ekstrawagancji do świątecznego menu. Poniżej przepis na zupę krem o smaku cebulowym z dodatkiem serka topionego.

Francuska zupa cebulowa - przepis w kilku krokach:

Składniki:

  • 3 cebule
  • 1-2 marchewki
  • serek topiony
  • 5 szklanek bulionu warzywnego
  • 4 ziemniaki
  • 2 kromki chleba
  • pieprz, sól, papryka
  • masło

Zupa cebulowa z grzankamiZupa cebulowa z grzankami Fot. Shutterstock

Wykonanie:

  1. Zagotuj bulion.
  2. Obierz marchewki i ziemniaki.
  3. Pokrój ziemniaki w kostkę.
  4. Marchew zetrzyj na tarce.
  5. Dodaj do bulionu i zagotuj.
  6. Cebule obierz, pokrój i podduś na patelni na rozgrzanym maśle.
  7. Dodaj ją do bulionu.
  8. Zupę zestaw z ognia. Ostudź. Dodaj topiony serek. Wymieszaj.
  9. Dopraw przyprawami i zmiksuj.
  10. Chleb pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z masłem. Dopraw przyprawami.
  11. Zupa jest gotowa.

Zupa cebulowa nie jest popularna w naszym kraju. Warto jednak wypróbować oba proponowane przez nas przepisy i zdecydować, który z nich jest lepszy. Zupa francuska jest dobra zarówno na co dzień, jak i od święta. Zdecydowanie dobrze sprawdzi się w roli pierwszego dania na Wielkanoc. Życzymy smacznego!

Zobacz też:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.