Zupa cebulowa to potrawa, której historia sięga prawdopodobnie XIV wieku. Początkowo była podawana bez żółtego sera, później przepis kilkukrotnie zmodyfikowano. Ser zapiekano, przez co potrawa nabrała dodatkowych walorów smakowych i wizualnych.
4
pixabay
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zupa cebulowa - przepisy iście królewskie na święta i nie tylko
Interesuje Cię potrawa taka, jak zupa cebulowa? Przepisy na nią mogą być bardzo różne. Zupa cebulowa, zwana francuską to specjał, który pokochały miliony. Warto wiedzieć, że receptura na przełomie wieków była modyfikowana. Z czasem zaczęto podawać zupę cebulową z zapiekanym serem. Ciągnący się dodatek bardzo dobrze komponuje się z aksamitną konsystencją zupy. Przepis na ten specjał znajdziesz poniżej.
REKLAMA
Zupa cebulowa - przepis krok po kroku:
Składniki:
900 g cebuli
2 łyżki oliwy
2-3 łyżki masła
szklanka białego wina
sól, pieprz, tymianek
1 litr bulionu wołowego
kilka ząbków czosnku
200 g żółtego sera
bagietka
Wykonanie:
Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
Uduś cebulę na maśle z oliwą.
Ustaw średni ogień. Duś przez około 25-30 minut.
Dodaj bulion i trzymaj jeszcze pod przykryciem przez 25 minut.
Dopraw przyprawami.
Dolej wina. Chwilę pogotuj.
Bagietkę pokrój na kromki i natrzyj czosnkiem (możesz podawać świeżą lub zrobić z niej grzanki).
Wlej zupę do małych miseczek żaroodpornych. Posyp grzankami i startym serem. Dodaj tymianek.
Zapiecz całość.
Zobacz wideo Przepis na idealny żurek
Zupa cebulowa - krem. Aksamitna i pyszna
Zupa cebulowa - krem wspaniale prezentuje się podczas rodzinnych uroczystości. Będzie bardzo dobrą alternatywą dla białego barszczu lub żurku podczas zbliżających świąt wielkanocnych. Co więcej, taka potrawa wprowadzi nieco ekstrawagancji do świątecznego menu. Poniżej przepis na zupę krem o smaku cebulowym z dodatkiem serka topionego.
Francuska zupa cebulowa - przepis w kilku krokach:
Składniki:
3 cebule
1-2 marchewki
serek topiony
5 szklanek bulionu warzywnego
4 ziemniaki
2 kromki chleba
pieprz, sól, papryka
masło
Wykonanie:
Zagotuj bulion.
Obierz marchewki i ziemniaki.
Pokrój ziemniaki w kostkę.
Marchew zetrzyj na tarce.
Dodaj do bulionu i zagotuj.
Cebule obierz, pokrój i podduś na patelni na rozgrzanym maśle.
Dodaj ją do bulionu.
Zupę zestaw z ognia. Ostudź. Dodaj topiony serek. Wymieszaj.
Dopraw przyprawami i zmiksuj.
Chleb pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z masłem. Dopraw przyprawami.
Zupa jest gotowa.
Zupa cebulowa nie jest popularna w naszym kraju. Warto jednak wypróbować oba proponowane przez nas przepisy i zdecydować, który z nich jest lepszy. Zupa francuska jest dobra zarówno na co dzień, jak i od święta. Zdecydowanie dobrze sprawdzi się w roli pierwszego dania na Wielkanoc. Życzymy smacznego!