Tradycyjne pyzy drożdżowe. Pomysł na pyszny obiad z kilku prostych składników. Wyjdą cudownie

Przedstawiamy prosty przepis na pyzy drożdżowe. Ta uniwersalna potrawa komponuje się świetnie z różnymi rodzajami mięs i surówek. Jej przygotowanie nie jest trudne, dlatego warto spróbować przygotować pyzy samodzielnie. Będą zdecydowanie smaczniejsze niż te ze sklepu.

Jeśli szukasz pomysłu na tradycyjne danie, warto poświęcić kilka chwil na przyrządzenie drożdżowych pyz. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Co więcej, do ich przygotowania wystarczy tylko kilka podstawowych składników, które zazwyczaj znajdują się w każdej kuchni. Oto jak zrobić to pyszne danie. 

Zobacz wideo Maryla Rodowicz zarzeka się, że zna wszystkie diety świata, ale z żadnej nie jest zadowolona

Przepis na drożdżowe pyzy - pomysł na tradycyjny obiad

Przygotowanie pyz nie jest skomplikowane. Wystarczy przygotować mąkę, drożdże, jajka, sól, cukier i mleko. Dodatkowo można przygotować świeżą natkę pietruszki, koperek i skwarki.

Składniki:

  • kilogram mąki pszennej,
  • 10 dag świeżych drożdży,
  • trzy jajka,
  • łyżeczka soli
  • dwie szklanki letniego mleka,
  • łyżka cukru.

Pyzy można podawać z różnymi surówkami

Gotowe pyzy można podawać z buraczkami, startą marchewką albo kapustą kiszoną. Będą idealnym dodatkiem do dań mięsnych. Można też serwować je tylko z cebulą i skwarkami. Oprócz tego będą smakowały rewelacyjnie z koperkiem albo natką pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę do miski. Rozkrusz drożdże i dodaj je do mąki. Zasyp całość cukrem, wbij jajka i dolej ciepłe mleko. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się jednolite i elastyczne. Posyp zarobione ciasto mąką i odłóż je do wyrośnięcia.
  2. Kiedy ciasto wyrośnie, odkrawaj od niego niewielkie części. Formuj okrągłe kluski. Odstaw je do wyrośnięcia.
  3. Pyzy gotuj na parze. Przygotuj specjalne naczynie lub garnek i zagotuj w nim wodę. Na sitku nad gotującą się wodą ułóż pyzy i gotuj na parze przez kilka minut.
  4. Pyzy podawaj bezpośrednio po ugotowaniu.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.