Zupa pieczarkowa - przepis na obiadową klasykę. Będzie smakować jak od babci dzięki tym dodatkom

Zupa pieczarkowa to królowa wśród tradycyjnych zup. Jej wyjątkowy smak zawdzięczamy dodatkom. Warto dodać do niej nie tylko świeże grzyby, ale także nabiał w różnych postaciach. Tak przygotowana podbije kubki smakowe i skłoni do dokładki.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe zupy to klasyka, z którą ciężko konkurować - szczególnie z recepturami babci. Wśród smacznych propozycji takich jak rosół, ogórkowa czy pomidorowa można wyróżnić pieczarkową, która zachwyca prostotą, ale i jednocześnie bukietem smaków i aromatów. 

Zupa pieczarkowa - przepis babci na tradycyjny obiad zabielany śmietaną kremówkąZupa pieczarkowa - przepis na tradycyjny obiad zabielany śmietaną kremówką

Zupa piecarkowa - sekretem perfekcji są te dodatki

Aromatyczna, smaczna, kremowa i sycąca - to cechy klasycznej zupy pieczarkowej, która często trafia na nasze stoły. Jak się jednak okazuje, prosty skład jest sekretem perfekcji, warto jednak nieco urozmaicić recepturę. Mowa tu o dodatku serka śmietankowego, sera camembert lub parmezanu. Wówczas zupa będzie znacznie bardziej kremowa i oryginalna.

Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby przygotować zupę pieczarkową w klasycznej wersji, która smakuje jak u babci. Wówczas dodatek śmietanki jest obowiązkowy, podobnie jak podanie z łazankami lub makaronem typu świderki.  

Zobacz wideo Kurczak faszerowany pieczarkami, czyli szybki i prosty przepis na obiad w tygodniu

Przepis na zupę pieczarkową z dodatkiem sera

Składniki: 

  • 1,5 l bulionu albo rosołu,
  • 300 g pieczarek,
  • kilka plasterków wędzonego boczku,
  • masło,
  • szalotka,
  • ziarenko ziela angielskiego,
  • liść laurowy,
  • 100 g śmietankowego serka,
  • kilka łyżek kremówki,
  • 200 g makaronu np. świderki,
  • tymianek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od pokrojenia boczku na cienkie paseczki. Mięso podsmażamy na maśle, gdy nabierze kolorów, dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażamy, aż grzyby odparują i ładnie się zarumienią. Ściągamy z palnika i odkładamy na bok. 
  2. W tym samym naczyniu podsmażamy szalotkę, po czym zalewamy gorącym bulionem i doprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym, dodajemy także serek - całość dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. 
  3. Kolejnym krokiem jest dodanie kremówki, grzybów, soli, pieprzu i tymianku. 
  4. Tak przygotowaną zupę gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami - świetnie smakuje z makaronem i świeżą zieleniną. 

Zupa pieczarkowa z makaronem to hrabina wśród zup. Zapomnij o śmietanieZupa pieczarkowa z makaronem to hrabina wśród zup. Zapomnij o śmietanie

Więcej o: