Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe zupy to klasyka, z którą ciężko konkurować - szczególnie z recepturami babci. Wśród smacznych propozycji takich jak rosół, ogórkowa czy pomidorowa można wyróżnić pieczarkową, która zachwyca prostotą, ale i jednocześnie bukietem smaków i aromatów.
Zupa pieczarkowa - przepis na tradycyjny obiad zabielany śmietaną kremówką
Zupa piecarkowa - sekretem perfekcji są te dodatki
Aromatyczna, smaczna, kremowa i sycąca - to cechy klasycznej zupy pieczarkowej, która często trafia na nasze stoły. Jak się jednak okazuje, prosty skład jest sekretem perfekcji, warto jednak nieco urozmaicić recepturę. Mowa tu o dodatku serka śmietankowego, sera camembert lub parmezanu. Wówczas zupa będzie znacznie bardziej kremowa i oryginalna.
Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby przygotować zupę pieczarkową w klasycznej wersji, która smakuje jak u babci. Wówczas dodatek śmietanki jest obowiązkowy, podobnie jak podanie z łazankami lub makaronem typu świderki.
Zobacz wideo
Kurczak faszerowany pieczarkami, czyli szybki i prosty przepis na obiad w tygodniu
Przepis na zupę pieczarkową z dodatkiem sera
Składniki:
- 1,5 l bulionu albo rosołu,
- 300 g pieczarek,
- kilka plasterków wędzonego boczku,
- masło,
- szalotka,
- ziarenko ziela angielskiego,
- liść laurowy,
- 100 g śmietankowego serka,
- kilka łyżek kremówki,
- 200 g makaronu np. świderki,
- tymianek,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od pokrojenia boczku na cienkie paseczki. Mięso podsmażamy na maśle, gdy nabierze kolorów, dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażamy, aż grzyby odparują i ładnie się zarumienią. Ściągamy z palnika i odkładamy na bok.
- W tym samym naczyniu podsmażamy szalotkę, po czym zalewamy gorącym bulionem i doprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym, dodajemy także serek - całość dokładnie mieszamy, aż się rozpuści.
- Kolejnym krokiem jest dodanie kremówki, grzybów, soli, pieprzu i tymianku.
- Tak przygotowaną zupę gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami - świetnie smakuje z makaronem i świeżą zieleniną.
Zupa pieczarkowa z makaronem to hrabina wśród zup. Zapomnij o śmietanie