Ciasto marchewkowe z żurawiną. Szybki i prosty przepis wprawi kubki smakowe w ekstazę. Wypróbuj na tłusty czwartek

Ciasto marchewkowe to jeden z tych wypieków, którym możemy zajadać się bez końca. Dziś mamy dla was maksymalnie uproszczony przepis z dodatkiem żurawiny, która świetnie podkreśli słodycz marchewki. Jeśli uwielbiasz domowe wypieki, ten przepis z pewnością skradnie ci serce.

Więcej przepisów na proste i pyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazata.pl

Zobacz wideo

Ciasto marchewkowe to chyba najbardziej uniwersalny wypiek, który nie tylko świetnie smakuje, ale także nie wymaga od nas dużo czasu i energii. Z przepisem poradzi sobie nawet cukierniczy debiutant i na pewno wyjdzie mu przepyszny deser. Jeśli chcesz urozmaicić słodkie menu na tłusty czwartek, oprócz pączków i faworków zrób także ciasto marchewkowe - jest delikatne i wilgotne, dlatego możesz się nim cieszyć przez kilka dni. 

Ciasto marchewkowe z żurawiną - najprostszy przepis

Składniki:

  • ok. 180 g marchewki startej na tarce
  • 200 g mąki pszennej typu 450 (tortowej)
  • 200 ml oleju roślinnego
  • 4 jajka
  • ok. 160 g cukru
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu (lub dwie płaskie, jeśli lubisz tę przyprawę)
  • ok. 80 g orzechów (najlepiej włoskich lub laskowych)
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody kuchennej
  • 3-4 łyżki suszonej żurawiny

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj sodę, proszek do pieczenia oraz cynamon i dokładnie wymieszaj. Orzechy drobno posiekaj lub rozdrobnij w malakserze. 
  2. Do kolejnej miski wbij jajka, dodaj cukier i za pomocą miksera utrzyj całość na gładki krem. Następnie stopniowo wlewaj olej, cały czas miksując. 
  3. Jajka z olejem dodaj do miski z suchymi składnikami. Dodaj także starta marchewkę, posiekane orzechy oraz żurawinę i całość dokładnie wymieszaj.
  4. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ja papierem. Następnie przełóż do niej ciasto i wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz przez godzinę. 
  5. Kiedy ciasto ostygnie, udekoruj je polewą z białej czekolady.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.