-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciasto marchewkowe z żurawiną. Szybki i prosty przepis wprawi kubki smakowe w ekstazę. Wypróbuj na tłusty czwartek
Ciasto marchewkowe z żurawiną. Szybki i prosty przepis wprawi kubki smakowe w ekstazę. Wypróbuj na tłusty czwartek
Ciasto marchewkowe to jeden z tych wypieków, którym możemy zajadać się bez końca. Dziś mamy dla was maksymalnie uproszczony przepis z dodatkiem żurawiny, która świetnie podkreśli słodycz marchewki. Jeśli uwielbiasz domowe wypieki, ten przepis z pewnością skradnie ci serce.
Więcej przepisów na proste i pyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazata.pl
Ciasto marchewkowe to chyba najbardziej uniwersalny wypiek, który nie tylko świetnie smakuje, ale także nie wymaga od nas dużo czasu i energii. Z przepisem poradzi sobie nawet cukierniczy debiutant i na pewno wyjdzie mu przepyszny deser. Jeśli chcesz urozmaicić słodkie menu na tłusty czwartek, oprócz pączków i faworków zrób także ciasto marchewkowe - jest delikatne i wilgotne, dlatego możesz się nim cieszyć przez kilka dni.
Ciasto marchewkowe z żurawiną - najprostszy przepis
Składniki:
- ok. 180 g marchewki startej na tarce
- 200 g mąki pszennej typu 450 (tortowej)
- 200 ml oleju roślinnego
- 4 jajka
- ok. 160 g cukru
- 1 czubata łyżeczka cynamonu (lub dwie płaskie, jeśli lubisz tę przyprawę)
- ok. 80 g orzechów (najlepiej włoskich lub laskowych)
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody kuchennej
- 3-4 łyżki suszonej żurawiny
Sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj sodę, proszek do pieczenia oraz cynamon i dokładnie wymieszaj. Orzechy drobno posiekaj lub rozdrobnij w malakserze.
- Do kolejnej miski wbij jajka, dodaj cukier i za pomocą miksera utrzyj całość na gładki krem. Następnie stopniowo wlewaj olej, cały czas miksując.
- Jajka z olejem dodaj do miski z suchymi składnikami. Dodaj także starta marchewkę, posiekane orzechy oraz żurawinę i całość dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ja papierem. Następnie przełóż do niej ciasto i wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz przez godzinę.
- Kiedy ciasto ostygnie, udekoruj je polewą z białej czekolady.