Przepis na faworki. Specjalny składnik zapewni im fantastyczny smak i doskonałą, lekką strukturę

Faworki to drugie po pączkach łakocie, którymi zajadamy się w tłusty czwartek. Jak je zrobić? Podajemy oryginalny przepis na faworki, których głównym składnikiem będzie mascarpone. Dzięki niemu ciastka będą bardzo lekkie i będą miały delikatny smak.

Faworki z mascarpone to doskonałe rozwiązanie w czasie karnawału. Istnieje wiele sposobów na ich przygotowanie. Nasz przepis jest nieskomplikowany, ale wymaga poświęcenia odrobiny czasu. Oprócz serka będziecie potrzebowali mąki tortowej, żółtek, wódki i soli. Zrobione według podanej niżej receptury wyjdą przepyszne i idealnie kruche. Główna zaleta faworków z mascarpone to delikatna struktura, jaką uzyskuje się po usmażeniu ciastek. 

Zobacz wideo Zupa ogórkowa

Przepis na faworki z mascarpone - sprawdzą się w karnawale

Faworki można oprószyć cukrem pudrem od razu po usmażeniu.

Składniki:

  • półtorej szklanki mąki tortowej,
  • opakowanie mascarpone,
  • cztery żółtka,
  • łyżka wódki,
  • szczypta soli,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • cukier puder do posypania faworków.

Po usmażeniu faworki należy oprószyć cukrem pudrem

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę tortową do miski i dodaj do niej pozostałe składniki: mascarpone, żółtka, wódkę i szczyptę soli. Zagniataj ciasto aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ciastem najlepiej jest uderzyć kilkakrotnie w blat, na którym je wyrabiamy. Dzięki temu wtłoczy się w nie powietrze, które pozwoli im wyrosnąć podczas smażenia.
  2. Przygotowane ciasto włóż do lodówki na około czterdzieści minut. Po tym czasie podziel je na cztery części i rozwałkuj każdą z nich na cienkie placki. 
  3. Z ciasta wycinaj paski i nacinaj je pośrodku. Przekładaj każdy koniec przez nacięcie. 
  4. Smaż faworki na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 
  5. Po przełożeniu faworków z patelni na talerz oprósz je cukrem pudrem.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA