Faworki to drugie po pączkach łakocie, którymi zajadamy się w tłusty czwartek. Jak je zrobić? Podajemy oryginalny przepis na faworki, których głównym składnikiem będzie mascarpone. Dzięki niemu ciastka będą bardzo lekkie i będą miały delikatny smak.
Fot. Joanna Dzikowska / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Faworki z mascarpone to doskonałe rozwiązanie w czasie karnawału. Istnieje wiele sposobów na ich przygotowanie. Nasz przepis jest nieskomplikowany, ale wymaga poświęcenia odrobiny czasu. Oprócz serka będziecie potrzebowali mąki tortowej, żółtek, wódki i soli. Zrobione według podanej niżej receptury wyjdą przepyszne i idealnie kruche. Główna zaleta faworków z mascarpone to delikatna struktura, jaką uzyskuje się po usmażeniu ciastek.
REKLAMA
Zobacz wideo Zupa ogórkowa
Przepis na faworki z mascarpone - sprawdzą się w karnawale
Faworki można oprószyć cukrem pudrem od razu po usmażeniu.
Składniki:
półtorej szklanki mąki tortowej,
opakowanie mascarpone,
cztery żółtka,
łyżka wódki,
szczypta soli,
olej rzepakowy do smażenia,
cukier puder do posypania faworków.
Po usmażeniu faworki należy oprószyć cukrem pudrem
Przygotowanie:
Przesiej mąkę tortową do miski i dodaj do niej pozostałe składniki: mascarpone, żółtka, wódkę i szczyptę soli. Zagniataj ciasto aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ciastem najlepiej jest uderzyć kilkakrotnie w blat, na którym je wyrabiamy. Dzięki temu wtłoczy się w nie powietrze, które pozwoli im wyrosnąć podczas smażenia.
Przygotowane ciasto włóż do lodówki na około czterdzieści minut. Po tym czasie podziel je na cztery części i rozwałkuj każdą z nich na cienkie placki.
Z ciasta wycinaj paski i nacinaj je pośrodku. Przekładaj każdy koniec przez nacięcie.
Smaż faworki na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Po przełożeniu faworków z patelni na talerz oprósz je cukrem pudrem.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl