Faworki z mascarpone to doskonałe rozwiązanie w czasie karnawału. Istnieje wiele sposobów na ich przygotowanie. Nasz przepis jest nieskomplikowany, ale wymaga poświęcenia odrobiny czasu. Oprócz serka będziecie potrzebowali mąki tortowej, żółtek, wódki i soli. Zrobione według podanej niżej receptury wyjdą przepyszne i idealnie kruche. Główna zaleta faworków z mascarpone to delikatna struktura, jaką uzyskuje się po usmażeniu ciastek.
Zobacz wideo
Zupa ogórkowa
Przepis na faworki z mascarpone - sprawdzą się w karnawale
Faworki można oprószyć cukrem pudrem od razu po usmażeniu.
Składniki:
- półtorej szklanki mąki tortowej,
- opakowanie mascarpone,
- cztery żółtka,
- łyżka wódki,
- szczypta soli,
- olej rzepakowy do smażenia,
- cukier puder do posypania faworków.
Przepis na ciasto drożdżowe. Jego przygotowanie to bułka z masłem
Po usmażeniu faworki należy oprószyć cukrem pudrem
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę tortową do miski i dodaj do niej pozostałe składniki: mascarpone, żółtka, wódkę i szczyptę soli. Zagniataj ciasto aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ciastem najlepiej jest uderzyć kilkakrotnie w blat, na którym je wyrabiamy. Dzięki temu wtłoczy się w nie powietrze, które pozwoli im wyrosnąć podczas smażenia.
- Przygotowane ciasto włóż do lodówki na około czterdzieści minut. Po tym czasie podziel je na cztery części i rozwałkuj każdą z nich na cienkie placki.
- Z ciasta wycinaj paski i nacinaj je pośrodku. Przekładaj każdy koniec przez nacięcie.
- Smaż faworki na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Po przełożeniu faworków z patelni na talerz oprósz je cukrem pudrem.
Smacznego!
Szyszki - przepis na łakocie z trzech składników. Zaczaruj tłusty czwartek
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl