Sernik odchodzi w zapomnienie. Nadszedł czas na skyrnik - przepis na fit wersję kultowego ciasta

Sernik jest kultowym ciastem, który niemal każdej niedzieli pojawia się na stołach Polaków. Ten tradycyjny wypiek powoli odchodzi jednak w zapomnienie. A wszystko za sprawą fit wersji tradycyjnego przepisu. Jak przygotować skyrnik, by był pyszny i nie odbiegał smakiem od prawdziwego sernika? Podpowiadamy.

Skyrnik to ciasto, które już wkrótce może zastąpić tradycyjne wypieki. Zdecydowanie sprawdzi się u osób, które liczą kalorie i zależy im na tym, by jeść zdrowiej. Jak zatem zrobić skyrnik w domu?

Przepis na skyrnik. Fit ciasto, które pokochasz od pierwszego kęsa

Jak sama nazwa wskazuje, podstawą skyrnika jest skyr. To wyrób mleczarski, który pochodzi ze Skandynawii. Jest wytwarzany z siadłego mleka i jest doskonałym źródłem probiotyków, które wpływają na jakość i ilość naszej flory jelitowej. Warto więc włączyć go do swojej codziennej diety.

Składniki:

  • 150 g skyru naturalnego lub waniliowego,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru lub 3 łyżki ksylitolu,
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego lub śmietankowego (najlepiej bez cukru),
  • owoce - na przykład borówki, jagody, maliny,
  • czekolada bez cukru (opcjonalnie).

Więcej ciekawych przepisów na fit desery znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak zrobić skyrnik? Sposób przygotowania krok po kroku

Przygotowanie skyrnika nie jest trudne. Zrobisz to bardzo szybko i zanim się obejrzysz, na twoim stole będzie znajdować się już pachnący fit sernik. Jak zatem zabrać się do jego przygotowania? Wyjaśniamy krok po kroku.

  1. Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy je na sztywną pianę.
  2. Następnie dodajemy cukier, żółtko, budyń oraz skyr.
  3. Opcjonalnie możemy zetrzeć odrobinę czekolady bez cukru.
  4. Wszystkie składniki miksujemy, aż się połączą i przelewamy gotową jednolitą masę do wybranego naczynia.
  5. Na masę nakładamy wybrane owoce, delikatnie wciskając je w ciasto.
  6. Skyrnik pieczemy przez 30 minut w 160 stopniach.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA