Prosty przepis na makaron ze szpinakiem i ricottą. Nie dość, że smaczny, to jeszcze zdrowy!

Podajemy przepis na makaron ze szpinakiem. Jego przygotowanie jest dziecinnie łatwe i nie zajmuje więcej niż piętnaście minut. Zrobisz go w kilku prostych krokach. Szpinak świetnie komponuje się z ricottą, dlatego warto wypróbować takie połączenie z makaronem.

Makaron ze szpinakiem i ricottą będzie doskonałym pomysłem na kolorowy obiad. Ta potrawa jest nie tylko smaczna i bardzo szybka w przygotowaniu, ale też bogata w witaminy. Szpinak to źródło witamin takich jak C, E, K oraz składników mineralnych: żelaza, potasu i magnezu. Do przygotowania obiadu ze szpinakiem można użyć dowolnego rodzaju makaronu.

Zobacz wideo Cr?me br?lée

Przepis na makaron ze szpinakiem i ricottą

Makaron ze szpinakiem jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Do jego wykonania będzie potrzebny tylko mrożony szpinak, ricotta oraz ser i przyprawy.

Składniki:

  • 400 g dowolnego rodzaju makaronu,
  • opakowanie ricotty,
  • opakowanie mrożonego szpinaku,
  • żółty ser do posypania,
  • sól,
  • pieprz cayenne,
  • olej.

Przyrządzenie makaronu ze szpinakiem zajmie około piętnastu minut

Makaron ze szpinakiem można przygotować bardzo szybko. Jego przygotowanie nie powinno zająć dłużej niż kwadrans. Gotowe danie można posypać startym parmezanem lub zwykłym żółtym serem.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej olej na dużej patelni. Wyłóż na nią mrożony szpinak. Duś przez kilka minut, dopraw do smaku solą i pieprzem cayenne. 
  2. W tym samym czasie wstaw wodę na makaron. Gotuj go al dente.
  3. Kiedy szpinak będzie podduszony, można przełożyć do niego ugotowany makaron i około pół szklanki wody z jego gotowania. Następnie dodaj ricottę i porządnie wymieszaj całość już na wyłączonym ogniu. Dopraw danie do smaku pieprzem cayenne.
  4. Makaron należy podawać bezpośrednio po jego przygotowaniu.
  5. Nałożony na talerze makaron ze szpinakiem i ricottą można posypać startym żółtym serem. Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.