Cynamonki z ciasta drożdżowego. Będą mięciutkie i puszyste, jeśli odpowiednio obejdziesz się z jajkami

Cynamonki to przepyszne rolowane bułeczki z delikatnego ciasta drożdżowego z cynamonowym nadzieniem. Przepis nie jest skomplikowany, ale warto wiedzieć, co zrobić, żeby bułeczki cynamonowe były jeszcze bardziej puszyste i delikatne. Chodzi o jajka - nie wbijaj ich bezpośrednio do ciasta.

Więcej przepisów na domowe słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Drożdżowe cynamonki to kolejny świetny pomysł na przekąskę w tłusty czwartek i mam wrażenie, że mięciutkie bułeczki cynamonowe smakują lepiej niż pączki czy suche faworki. Przepis na cynamonki jest w zasadzie bardzo prosty, ale warto nieco pochylić się nad ciastem drożdżowym. Jak zrobić, żeby były jeszcze bardziej puszyste i mięciutkie? Najpierw ubij jajka - dodaniej jajek w całości może sprawić, że ciasto drożdżowe będzie nieco zbite i nie urośnie tak, jak powinno. 

Cynamonki z ciasta drożdżowego - przepis idealny na tłusty czwartek

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 0,5 kg mąki pszennej (typ 500 będzie w sam raz, ale może być także 450)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego (ale nie gorącego) mleka
  • 70 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Składniki na cynamonowe nadzienie:

  • mniej niż pół szklanki cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 pełne łyżki cukru waniliowego
  • pół kostki masła

Sposób wykonania:

  1. Zacznij oczywiście od rozczynu. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj pół szklanki ciepłego mleka, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować. 
  2. Do dużej miski przesiej mąkę. Jajka wbij do miski i roztrzep trzepaczką z resztą cukru. Następnie dodaj do mąki, wlej wyrośnięty rozczyn, resztę mleka i zacznij wyrabiać ciasto.
  3. Następnie cienką strużką wlewaj roztopione i ostudzone masło. Energicznie wyrabiaj ciasto drożdżowe, aż zacznie z łatwością odklejać się od dłoni. Miskę z ciastem przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce by wyrosło. Może to potrwać nawet 1,5 godziny, ponieważ ciasto musi co najmniej podwoić swoją objętość. 
  4. Kiedy ciasto rośnie, przygotuj krem cynamonowy. W rondelku roztop masło. Następnie dodaj oba cukry oraz cynamon. Dokładnie wymieszaj i ostaw.
  5. Kiedy ciasto już wyraźnie urosło, wyjmij je na stolnicę podsypaną mąką i chwilę wyrabiaj. Następnie podziel ciasto na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkuj na kwadratowy placek o grubości ok. 1 cm. Następnie posmaruj ciasto kremem cynamonowym i zwiń dłuższe boki, tworząc roladę. Analogicznie postąp z drugim kawałkiem ciasta.
  6. Z każdej rolady wytnij 10-12 kawałków i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia pod ściereczką na ok. pół godziny. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Bułeczki cynamonowe piecz, aż apetycznie się zarumienią. Powinno to zając ok. 25 minut w zależności od mocy piekarnika. 

Tak przygotowane cynamonki możesz udekorować lukrem lub polewą z białej czekolady. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.