Przepis na faworki drożdżowe nie jest trudny - wręcz przeciwnie. Potrzebujesz jedynie odrobiny wolnego czasu i chęci. Jeśli włożysz w ich przygotowanie trochę serca, będą smakować obłędnie. Jak zrobić faworki drożdżowe? Podpowiadamy.
Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale
Przepis na faworki drożdżowe. Najlepiej smakują z cukrem pudrem
Tradycyjne faworki to znana i kochana przez Polaków przekąska. Jednak faworki drożdżowe to nieco inna wersja, której również nie da się oprzeć. Czego potrzebujemy do przygotowania faworków w domu? Oto lista potrzebnych składników.
Składniki:
- szklanka mąki,
- 15 g świeżych drożdży,
- łyżka cukru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- pół szklanki ciepłego mleka,
- dwa żółtka,
- ćwierć kostki masła,
- olej do smażenia.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jak zrobić faworki drożdżowe? Sposób przygotowania krok po kroku
- Zacznij od zrobienia zaczynu. Rozdrobnij drożdże, dodaj cukier i wymieszaj całość. Dodaj dwie łyżeczki mąki i kilka łyżek ciepłego mleka. Odstaw zaczyn na około dziesięć minut.
- Resztę mąki wysyp na stolnicę, dodaj do niej cukier, cukier waniliowy, zimne masło i przesiekaj całość aż powstanie kruszonka.
- Z przygotowanej mąki uformuj kopiec, na środku umieść wyrośnięty zaczyn i roztrzepane żółtka. Dodawaj stopniowo resztę mleka.
- Wyrabiaj ciasto i uformuj z niego kulę. Odstaw do wyrośnięcia na około półtorej godziny. Następnie rozwałkuj ciasto i podziel je na pasy.
- Pośrodku każdego fragmentu zrób nacięcie i przełóż koniec faworka przez powstały otwór.
- Rozgrzej tłuszcz w garnku. Faworki po wrzuceniu ich do oleju powinny od razu się smażyć.
- Faworki smaż na złocisty kolor. Odłóż na papierowy ręcznik, by odsączyć tłuszcz.
Podawaj posypane cukrem pudrem. Smacznego!