Przepis na faworki drożdżowe. Idealna przekąska na tłusty czwartek, która znika w mgnieniu oka

Przepis na faworki drożdżowe to nieco odświeżona wersja tradycyjnego smakołyku. Warto wypróbować go przede wszystkim w tłusty czwartek - i to najlepiej od razu kilka porcji!

Przepis na faworki drożdżowe nie jest trudny - wręcz przeciwnie. Potrzebujesz jedynie odrobiny wolnego czasu i chęci. Jeśli włożysz w ich przygotowanie trochę serca, będą smakować obłędnie. Jak zrobić faworki drożdżowe? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale

Przepis na faworki drożdżowe. Najlepiej smakują z cukrem pudrem

Tradycyjne faworki to znana i kochana przez Polaków przekąska. Jednak faworki drożdżowe to nieco inna wersja, której również nie da się oprzeć. Czego potrzebujemy do przygotowania faworków w domu? Oto lista potrzebnych składników.

Składniki:

  • szklanka mąki,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • pół szklanki ciepłego mleka,
  • dwa żółtka,
  • ćwierć kostki masła,
  • olej do smażenia.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak zrobić faworki drożdżowe? Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Zacznij od zrobienia zaczynu. Rozdrobnij drożdże, dodaj cukier i wymieszaj całość. Dodaj dwie łyżeczki mąki i kilka łyżek ciepłego mleka. Odstaw zaczyn na około dziesięć minut.
  2. Resztę mąki wysyp na stolnicę, dodaj do niej cukier, cukier waniliowy, zimne masło i przesiekaj całość aż powstanie kruszonka.
  3. Z przygotowanej mąki uformuj kopiec, na środku umieść wyrośnięty zaczyn i roztrzepane żółtka. Dodawaj stopniowo resztę mleka.
  4. Wyrabiaj ciasto i uformuj z niego kulę. Odstaw do wyrośnięcia na około półtorej godziny. Następnie rozwałkuj ciasto i podziel je na pasy.
  5. Pośrodku każdego fragmentu zrób nacięcie i przełóż koniec faworka przez powstały otwór.
  6. Rozgrzej tłuszcz w garnku. Faworki po wrzuceniu ich do oleju powinny od razu się smażyć.
  7. Faworki smaż na złocisty kolor. Odłóż na papierowy ręcznik, by odsączyć tłuszcz.

Podawaj posypane cukrem pudrem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.