Jak zrobić kruszonkę do ciasta na Wielkanoc? Potrzebne będą tylko 3 składniki, które masz w kuchni

Jak zrobić kruszonkę do ciasta? Kruszonka to dla wielu jeden z ulubionych elementów ciasta. Kruchutka, pachnąca i rozpływająca się w ustach. Kruszonka pasuje do różnego rodzaju ciast i deserów.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Jak się robi kruszonkę do ciasta?

Jak się robi kruszonkę do świątecznych wypieków? Ciasto z kruszonką smakuje wyśmienicie. Wiele osób rezygnuje z wykonania kruszonki, ponieważ może się to wydawać skomplikowanym zadaniem. Dlatego też przychodzimy z banalnym przepisem, który zawsze się udaje. Każda osoba nawet początkująca, poradzi sobie bez problemu. Poniżej znajdziesz przepis na kruszonkę na Wielkanoc i nie tylko.

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • około 50 g cukru pudru
  • około 50 g masła

Śliwki zapiekane pod kruszonkąŚliwki zapiekane pod kruszonką Fot. Shutterstock

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę.
  2. Rozpuść masło.
  3. Wsyp do miski cukier puder, mąkę oraz przestudzone masło.
  4. Ugnieć, aby uzyskać formę kruszonki.
  5. Tak przygotowaną masę włóż do zamrażalnika na pół godziny.
  6. Kruszonka jest gotowa. Idealna do owoców, lodów, lekkich deserów lub ciast.

Jak się robi kruszonkę - przepis, który warto jest znać

Jak się robi kruszonkę? Przepis na idealną kruszonkę to podstawa. Słodka kruszonka to znakomite wykończenie ciast z owocami, słodkich bułeczek, czy też drożdżówek. Kawa lub herbata z takim deserem to wspaniały pomysł na drugie śniadanie. Wykonanie kruszonki wydaje się być trudne, jednak jest to błędne przekonanie. Co ważne, do jej zrobienia potrzebujemy tylko kilku składników, które prawie każdy zawsze ma w domu. Przepis na wyśmienitą kruszonkę znajdziecie tutaj:

Składniki:

  • szklanka mąki
  • pół szklanki cukru
  • 100 g masła
  • opcjonalnie wanilia lub cynamon

Ciasto z kruszonką i sezonowymi owocami (zdjęcie ilustracyjne)Ciasto z kruszonką i sezonowymi owocami (zdjęcie ilustracyjne) Fot. istock

Jak zrobić kruszonkę do ciasta krok po kroku? Oto przepis:

  1. Przesiej mąkę.
  2. Masło połącz z cukrem i wanilią lub cynamonem. 
  3. Dodaj mąkę i połącz składniki. 
  4. Tak przygotowaną kruszonką posyp ciasto lub drożdżówki.

Kruszonka to znakomity dodatek do wielkanocnych wypieków. Zwłaszcza jeżeli wykonujemy sernik czy ciasta z owocami lub budyniem. Kruszonka nie tylko wzmocni walory smakowe, ale także wizualną stronę. Ciasto będzie prezentowało się wspaniale!

Zobacz też: Ciasta wielkanocne siostry Anastazji - niebiańska kuchnia na świątecznym stole. Lepiej wybrać chyba się już nie da

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.