Szakszuka - przepis na orientalne śniadanie z kolorowymi dodatkami. Smak zależy od mieszanki przypraw

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, jednak pospiech i poranna rutyna często nie pozwalają na przygotowanie czegoś oryginalnego. Przepis na szakszukę jest nie tylko ekspresowy, ale i wyjątkowo smaczny - jaja podane w orientalnym sosie rozpieszczą zmysły, a kolorowe dodatki sprawią, że na długo zapomnisz o nudnych kanapkach.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Szakszuka to nic innego jak jajka duszone w aromatycznym sosie bazującym w klasycznej wersji na papryce i pomidorach. Tradycyjna receptura to przede wszystkim sposób podania na małej żeliwnej patelni i orientalna mieszanka przypraw - nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by dowolnie modyfikować listę składników. Ciekawym pomysłem jest dodanie do warzyw szpinaku, sera feta, świeżej zieleniny czy nawet mięsnej wkładki np. chorizo. Efekt będzie równie smaczny co klasyka - warto jednak pamiętać o odpowiedniej kolejności dodawanych składników. Sekretem jest wcześniejsze uprażenie przypraw na suchej patelni - wowczas osiągniemy najlepsze smaki i aromaty. 

Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Szakszuka - przepis na śniadanie mistrzów w orientalnej wersji 

Składniki: 

  • 4 duże jajka,
  • czerwona cebula,
  • czerwona papryka,
  • puszka krojonych pomidorów w puszce
  • łyżeczka harissy,
  • łyżeczka mielonej kolendry,
  • łyżeczka mielonego kuminu,
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1/4 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 150 g pomidorków koktajlowych, 
  • pół szklanki wody,
  • sól,
  • pieprz, 
  • łyżka masła,
  • świeża zielenina - pietruszka lub kolendra. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na suchej patelni prażymy przyprawy - harrisę, kolendrę, kumin i wędzoną paprykę. Składniki łączymy i mieszamy drewnianą łyżką, gdy zaczną być wyczuwalne mocne aromaty, dodajemy odrobinę masła, cebulę pokrojoną w piórka i paprykę pokrojoną w paski. 
  2. Po kilku minutach, gdy papryka zmięknie, dodajemy pomidorki koktajlowe i czosnek przeciśnięty przez praskę, a po trzech minutach pomidory z puszki. Całość dokładnie mieszamy i dodatkowo doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Sos dusimy na dużym ogniu, po czym podlewamy odrobiną wody - wówczas zmniejszamy moc palnika i ponownie dusimy. 
  3. Drewnianą łyżką robimy cztery wgłębienia na jajka. Danie nadal dusimy - przykrywamy i lekko odchylamy pokrywkę. 
  4. Gdy jajka ładnie się zetną, dekorujemy je dodatkowo ulubionymi przyprawami. Całość posypujemy zieleniną i podajemy z hummusem, ulubionym pieczywem i świeżymi warzywami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.