Przepisy na drożdżowe ciasta - sprawdzone, pewne i smaczne
Przepisy na drożdżowe ciasta wymagają wprawy i nie są raczej polecane dla początkujących. Dlatego też ważne jest, aby znaleźć odpowiednią, łatwą recepturę. Wówczas będziemy mieli większą pewność, że ciasto się uda. W artykule przedstawimy kilka banalnie prostych przepisów na klasyczne wypieki drożdżowe z owocami, kruszonką oraz budyniem.
Przepis na ciasto drożdżowe z owocami
Przepis na ciasto drożdżowe musi być precyzyjny. Ważne jest także dobranie odpowiednich dodatków. Zwłaszcza jeżeli mowa o owocach. Soczyste, słodkie i dodające intensywnego smaku - każdy może wybrać swoje ulubione. Przejdźmy do przepisu. Oto i on:
Składniki na zaczyn:
- 30 g świeżych drożdży
- pół szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
Składniki na ciasto:
- pół kilograma mąki pszennej
- około 2 jaj
- 150 g cukru
- 100 g masła
- sól
- 1 łyżka cukru waniliowego
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 50 g masła
Dodatkowo:
Ciasto drożdżowe (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Pixabay/krzys16
Wykonanie zaczynu:
- Rozrób drożdże w mleka. Dodać łyżkę mąki.
- Dodaj cukier. Wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce.
- Pozostaw na kwadrans.
Wykonanie ciasta:
- Rozpuść masło, dodaj odrobinę mleka.
- Jaja wymieszaj dokładnie z cukrem.
- Przesiej mąkę.
- Wlej zaczyn do mąki. Dodaj utarte jaja z masłem. Dodaj sól oraz cukier waniliowy.
- Dokładnie zmiksuj.
- Podsyp delikatnie mąką i odstaw na pół godziny.
- Umyj dokładnie owoce. Pokrój na mniejsze części. Odsącz nadmiar soku.
- Przygotuj blaszkę. Wyłóż ciasto. Połóż przygotowane owoce. Ostaw do wyrośnięcia.
Wykonanie kruszonki:
- Składniki na kruszonkę połącz ze sobą.
- Wyrób kruszonkę.
- Posyp nią ciasto.
Pieczenie ciasta:
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
- Piecz w trybie góra - dół przez 45 minut.
Zobacz wideo
Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju
Przepis na ciasto drożdżowe z budyniem
Przepis na ciasto drożdżowe z budyniem to kolejna propozycja deseru, który możemy zaserwować na przykład podczas świąt, ale nie tylko. Przepis nie zawiera owoców, dlatego dobrze sprawdzi się, w miesiącach zimowych. Sprawdzona receptura na drożdżowe ciasto znajduje się poniżej. Pamiętaj, aby dokładnie zapoznać się z proporcjami.
Składniki na ciasto:
- pół kilograma mąki
- około 8 g drożdży typu instant
- 5 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- odrobina soli
- 2 jaja
- połówka masła
- szklanka ciepłego mleka
- połowa litra mleka
- 1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym
Składniki na kruszonkę:
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1/4 kostki masła
Przepis na ciasto drożdżowe (zdjęcie ilustracyjne) fot.pixabay/congerdesign
Wykonanie:
- Mąkę wymieszaj z cukrami i solą.
- Dodaj lekko podgrzane mleko.
- Rozpuść masło. Przestudź. Połącz z jednym rozmieszanym jajkiem. Dodaj do suchych produktów.
- Wymieszaj ciasto łyżką.
- Odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce.
- Przygotuj budyń, postępuj tak, jak jest napisane w instrukcji.
- Później poczekaj, jak budyń wystygnie.
- Wykonaj kruszonkę. Połączy składniki, schłodź je i zetrzyj na okruchy.
- Ciasto wyłóż na blaszkę. Dodaj budyń, wierzch posyp kruszonką.
- Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Zobacz też: Babka wielkanocna Magdy Gessler. Ciasto palce lizać! Rumowy specjał z malinowym lukrem