Ciasta drożdżowe z chrupiącą kruszonką, świeżymi owocami z dodatkiem aromatycznej kawy lub herbaty to gwarancja przepysznego deseru. Możemy serwować je na co dzień lub od święta. Ciasta drożdżowe są przepyszne.
4
istock / adel66
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Przepisy na drożdżowe ciasta - sprawdzone, pewne i smaczne
Przepisy na drożdżowe ciasta wymagają wprawy i nie są raczej polecane dla początkujących. Dlatego też ważne jest, aby znaleźć odpowiednią, łatwą recepturę. Wówczas będziemy mieli większą pewność, że ciasto się uda. W artykule przedstawimy kilka banalnie prostych przepisów na klasyczne wypieki drożdżowe z owocami, kruszonką oraz budyniem.
REKLAMA
Przepis na ciasto drożdżowe z owocami
Przepis na ciasto drożdżowe musi być precyzyjny. Ważne jest także dobranie odpowiednich dodatków. Zwłaszcza jeżeli mowa o owocach. Soczyste, słodkie i dodające intensywnego smaku - każdy może wybrać swoje ulubione. Przejdźmy do przepisu. Oto i on:
Wlej zaczyn do mąki. Dodaj utarte jaja z masłem. Dodaj sól oraz cukier waniliowy.
Dokładnie zmiksuj.
Podsyp delikatnie mąką i odstaw na pół godziny.
Umyj dokładnie owoce. Pokrój na mniejsze części. Odsącz nadmiar soku.
Przygotuj blaszkę. Wyłóż ciasto. Połóż przygotowane owoce. Ostaw do wyrośnięcia.
Wykonanie kruszonki:
Składniki na kruszonkę połącz ze sobą.
Wyrób kruszonkę.
Posyp nią ciasto.
Pieczenie ciasta:
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
Piecz w trybie góra - dół przez 45 minut.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju
Przepis na ciasto drożdżowe z budyniem
Przepis na ciasto drożdżowe z budyniem to kolejna propozycja deseru, który możemy zaserwować na przykład podczas świąt, ale nie tylko. Przepis nie zawiera owoców, dlatego dobrze sprawdzi się, w miesiącach zimowych. Sprawdzona receptura na drożdżowe ciasto znajduje się poniżej. Pamiętaj, aby dokładnie zapoznać się z proporcjami.
Składniki na ciasto:
pół kilograma mąki
około 8 g drożdży typu instant
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
odrobina soli
2 jaja
połówka masła
szklanka ciepłego mleka
połowa litra mleka
1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym
Składniki na kruszonkę:
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1/4 kostki masła
Przepis na ciasto drożdżowe (zdjęcie ilustracyjne)fot.pixabay/congerdesign
Wykonanie:
Mąkę wymieszaj z cukrami i solą.
Dodaj lekko podgrzane mleko.
Rozpuść masło. Przestudź. Połącz z jednym rozmieszanym jajkiem. Dodaj do suchych produktów.
Wymieszaj ciasto łyżką.
Odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce.
Przygotuj budyń, postępuj tak, jak jest napisane w instrukcji.
Później poczekaj, jak budyń wystygnie.
Wykonaj kruszonkę. Połączy składniki, schłodź je i zetrzyj na okruchy.
Ciasto wyłóż na blaszkę. Dodaj budyń, wierzch posyp kruszonką.
Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.