Ciasta drożdżowe, które same rosną i wybornie smakują! Sprawdź przepisy, a nie pożałujesz

Ciasta drożdżowe z chrupiącą kruszonką, świeżymi owocami z dodatkiem aromatycznej kawy lub herbaty to gwarancja przepysznego deseru. Możemy serwować je na co dzień lub od święta. Ciasta drożdżowe są przepyszne.

Przepisy na drożdżowe ciasta - sprawdzone, pewne i smaczne

Przepisy na drożdżowe ciasta wymagają wprawy i nie są raczej polecane dla początkujących. Dlatego też ważne jest, aby znaleźć odpowiednią, łatwą recepturę. Wówczas będziemy mieli większą pewność, że ciasto się uda. W artykule przedstawimy kilka banalnie prostych przepisów na klasyczne wypieki drożdżowe z owocami, kruszonką oraz budyniem. 

Przepis na ciasto drożdżowe z owocami

Przepis na ciasto drożdżowe musi być precyzyjny. Ważne jest także dobranie odpowiednich dodatków. Zwłaszcza jeżeli mowa o owocach. Soczyste, słodkie i dodające intensywnego smaku - każdy może wybrać swoje ulubione. Przejdźmy do przepisu. Oto i on:

Składniki na zaczyn:

  • 30 g świeżych drożdży
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki na ciasto:

  • pół kilograma mąki pszennej
  • około 2 jaj
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • sól
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła

Dodatkowo:

  • ulubione owoce 500 g

Ciasto drożdżowe (zdjęcie ilustracyjne)Ciasto drożdżowe (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Pixabay/krzys16

Wykonanie zaczynu:

  1. Rozrób drożdże w mleka. Dodać łyżkę mąki.
  2. Dodaj cukier. Wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce.
  3. Pozostaw na kwadrans.

Wykonanie ciasta:

  1. Rozpuść masło, dodaj odrobinę mleka.
  2. Jaja wymieszaj dokładnie z cukrem.
  3. Przesiej mąkę.
  4. Wlej zaczyn do mąki. Dodaj utarte jaja z masłem. Dodaj sól oraz cukier waniliowy. 
  5. Dokładnie zmiksuj.
  6. Podsyp delikatnie mąką i odstaw na pół godziny.
  7. Umyj dokładnie owoce. Pokrój na mniejsze części. Odsącz nadmiar soku.
  8. Przygotuj blaszkę. Wyłóż ciasto. Połóż przygotowane owoce. Ostaw do wyrośnięcia.

Wykonanie kruszonki:

  1. Składniki na kruszonkę połącz ze sobą.
  2. Wyrób kruszonkę.
  3. Posyp nią ciasto.

Pieczenie ciasta:

  1. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
  2. Piecz w trybie góra - dół przez 45 minut.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na ciasto drożdżowe z budyniem

Przepis na ciasto drożdżowe z budyniem to kolejna propozycja deseru, który możemy zaserwować na przykład podczas świąt, ale nie tylko. Przepis nie zawiera owoców, dlatego dobrze sprawdzi się, w miesiącach zimowych. Sprawdzona receptura na drożdżowe ciasto znajduje się poniżej. Pamiętaj, aby dokładnie zapoznać się z proporcjami.

Składniki na ciasto:

  • pół kilograma mąki
  • około 8 g drożdży typu instant
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • odrobina soli
  • 2 jaja
  • połówka masła
  • szklanka ciepłego mleka
  • połowa litra mleka
  • 1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym

Składniki na kruszonkę:

  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 kostki masła

Przepis na ciasto drożdżowe (zdjęcie ilustracyjne)Przepis na ciasto drożdżowe (zdjęcie ilustracyjne) fot.pixabay/congerdesign


Wykonanie:

  1. Mąkę wymieszaj z cukrami i solą.
  2. Dodaj lekko podgrzane mleko.
  3. Rozpuść masło. Przestudź. Połącz z jednym rozmieszanym jajkiem. Dodaj do suchych produktów.
  4. Wymieszaj ciasto łyżką.
  5. Odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce.
  6. Przygotuj budyń, postępuj tak, jak jest napisane w instrukcji.
  7. Później poczekaj, jak budyń wystygnie.
  8. Wykonaj kruszonkę. Połączy składniki, schłodź je i zetrzyj na okruchy.
  9. Ciasto wyłóż na blaszkę. Dodaj budyń, wierzch posyp kruszonką.
  10. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

Zobacz też: Babka wielkanocna Magdy Gessler. Ciasto palce lizać! Rumowy specjał z malinowym lukrem

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.