Używasz tego produktu tylko do czyszczenia czajnika? To błąd! Dolej go do ziemniaków, a będą najpyszniejsze

Trudno wyobrazić sobie bardziej przydatny produkt niż ocet. Zapewne znajduje się w każdym domu, a najczęściej używamy go do czyszczenia czajnika, polerowania okien i mycia lodówki. Nie każdy jednak wie, że już niewielki dodatek tego składnika poprawi smak ziemniaków. Jak zaskoczyć bliskich lepszym smakiem obiadu?

Więcej porad kuchennych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Wielu z nas nie wyobraża sobie drugiego dania bez pysznego mięska, surówki i oczywiście ziemniaków. Czasem jednak ziemniaki nie są takie, jak byśmy chcieli - rozlatują się podczas gotowania i po odcedzeniu są pokruszone i jałowe, gdyż cały smak wyciągnęła woda. Istnieje jednak sposób, by temu zapobiec i ugotować ziemniaki niemal perfekcyjne. Chodzi o ocet.

Nietypowe zastosowanie octu - ziemniaki wychodzą przepyszne

Dodanie octu do gotujących się ziemniaków to sposób na to, by podczas gotowania nie rozpadały się w wodzie. Ocet utworzy na ich powierzchni coś w rodzaju warstwy ochronnej, która zapewni im idealny kształt, a dzięki temu bulwy "zamkną się" i  zachowają maksimum swojego smaku. Sprawdza się to zwłaszcza podczas gotowania ziemniaków z większą ilością skrobi, która pod wpływem wysokiej temperatury pęcznieje i wytrąca się - dlatego właśnie ziemniaki pękają.

Jak dodać ocet, żeby nie zepsuć smaku ziemniaków?

Ocet dodajemy mniej więcej w połowie gotowania, gdy woda już bulgocze. Wystarczy zaledwie łyżka i  możesz wybrać dowolny - ocet winny, jabłkowy lub spirytusowy. Nie musisz się bać, że ocet negatywnie wpłynie na smak ziemniaków - jeśli bulwy nie są uszkodzone, charakterystyczny octowy smak nie będzie wyczuwalny. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA