• Link został skopiowany

Używasz tego produktu tylko do czyszczenia czajnika? To błąd! Dolej go do ziemniaków, a będą najpyszniejsze

Trudno wyobrazić sobie bardziej przydatny produkt niż ocet. Zapewne znajduje się w każdym domu, a najczęściej używamy go do czyszczenia czajnika, polerowania okien i mycia lodówki. Nie każdy jednak wie, że już niewielki dodatek tego składnika poprawi smak ziemniaków. Jak zaskoczyć bliskich lepszym smakiem obiadu?
Ocet poprawi smak gotowanych ziemniaków
Mirko Graul /Shutterstock, New Africa /Shutterstock

Więcej porad kuchennych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Wielu z nas nie wyobraża sobie drugiego dania bez pysznego mięska, surówki i oczywiście ziemniaków. Czasem jednak ziemniaki nie są takie, jak byśmy chcieli - rozlatują się podczas gotowania i po odcedzeniu są pokruszone i jałowe, gdyż cały smak wyciągnęła woda. Istnieje jednak sposób, by temu zapobiec i ugotować ziemniaki niemal perfekcyjne. Chodzi o ocet.

Nietypowe zastosowanie octu - ziemniaki wychodzą przepyszne

Dodanie octu do gotujących się ziemniaków to sposób na to, by podczas gotowania nie rozpadały się w wodzie. Ocet utworzy na ich powierzchni coś w rodzaju warstwy ochronnej, która zapewni im idealny kształt, a dzięki temu bulwy "zamkną się" i  zachowają maksimum swojego smaku. Sprawdza się to zwłaszcza podczas gotowania ziemniaków z większą ilością skrobi, która pod wpływem wysokiej temperatury pęcznieje i wytrąca się - dlatego właśnie ziemniaki pękają.

Jak dodać ocet, żeby nie zepsuć smaku ziemniaków?

Ocet dodajemy mniej więcej w połowie gotowania, gdy woda już bulgocze. Wystarczy zaledwie łyżka i  możesz wybrać dowolny - ocet winny, jabłkowy lub spirytusowy. Nie musisz się bać, że ocet negatywnie wpłynie na smak ziemniaków - jeśli bulwy nie są uszkodzone, charakterystyczny octowy smak nie będzie wyczuwalny. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: