Krupnik to przede wszystkim bardzo zdrowa zupa. Co więcej, świetnie rozgrzewa, więc idealnie nada się jako obiad w chłodne dni. Gotując krupnik, warto zastosować się do jednego triku, który wręcz odmieni jej smak. Pamiętaj więc, by warzywa, które będą gotować się w zupie, podsmażyć na maśle. Wówczas będzie obłędnie pyszna!
Zobacz wideo Zupa ogórkowa
Krupnik - przepis. Zadbaj o dobrej jakości mięso
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków,
- 2 marchewki,
- por,
- seler,
- 2 pietruszki,
- cebula,
- 8 łyżek kaszy jęczmiennej,
- mięso (skrzydło z indyka lub 2-3 ćwiartki z kurczaka),
- 2 łyżki masła,
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i inne ulubione - na przykład czosnek niedźwiedzi lub słodka papryka,
- 2 litry wody lub gotowego bulionu.
Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jak zrobić domowy krupnik? Sposób przygotowania krok po kroku
Przepis na domowy krupnik jest bardzo prosty, a przygotowanie zupy nie zajmie ci wiele czasu. Nie spiesz się jednak i daj składnikom czas, by mogła nadać zupie smaku i aromatu.
Sposób przygotowania:
- Umyj dokładnie mięso, weź duży garnek i zalej bulionem lub wodą. Wstaw do gotowania. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy oraz cebulę przekrojoną na pół. Od razu dodaj resztę przypraw.
- Następnie obierz wszystkie warzywa. Marchewkę, pietruszkę zetrzyj na tarce, a resztę warzyw pokrój w kostkę. Podsmaż wszystko na odrobinie masła.
- Po 40 minutach gotowania do bulionu dodaj wszystkie warzywa oraz przepłukaną na sitku kaszę.
- Zupę gotuj, aż ziemniaki osiągną miękkość.
- Na koniec posyp koperkiem. Podawaj z kromką świeżego chleba. Smacznego!