Krupnik - przepis. Dawniej postrach stołówek szkolnych, dziś obłędna zupa, której nie da się oprzeć

Krupnik - przepis na zupę, której w dzieciństwie nie byliśmy w stanie przełknąć. Dzisiejsza receptura może to jednak zmienić. Okazuje się, że nie taki krupnik straszny, jak go robiły kucharki ze szkolnych stołówek. Wcale nie musi być gęsty i bez smaku. Sprawdź zatem, jak przygotować obłędnie pyszny krupnik, którym będziesz się zajadać ze smakiem.

Krupnik to przede wszystkim bardzo zdrowa zupa. Co więcej, świetnie rozgrzewa, więc idealnie nada się jako obiad w chłodne dni. Gotując krupnik, warto zastosować się do jednego triku, który wręcz odmieni jej smak. Pamiętaj więc, by warzywa, które będą gotować się w zupie, podsmażyć na maśle. Wówczas będzie obłędnie pyszna!

Zobacz wideo Zupa ogórkowa

Krupnik - przepis. Zadbaj o dobrej jakości mięso

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • por,
  • seler,
  • 2 pietruszki,
  • cebula,
  • 8 łyżek kaszy jęczmiennej,
  • mięso (skrzydło z indyka lub 2-3 ćwiartki z kurczaka),
  • 2 łyżki masła,
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i inne ulubione - na przykład czosnek niedźwiedzi lub słodka papryka,
  • 2 litry wody lub gotowego bulionu.

Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak zrobić domowy krupnik? Sposób przygotowania krok po kroku

Przepis na domowy krupnik jest bardzo prosty, a przygotowanie zupy nie zajmie ci wiele czasu. Nie spiesz się jednak i daj składnikom czas, by mogła nadać zupie smaku i aromatu.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie mięso, weź duży garnek i zalej bulionem lub wodą. Wstaw do gotowania. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy oraz cebulę przekrojoną na pół. Od razu dodaj resztę przypraw.
  2. Następnie obierz wszystkie warzywa. Marchewkę, pietruszkę zetrzyj na tarce, a resztę warzyw pokrój w kostkę. Podsmaż wszystko na odrobinie masła.
  3. Po 40 minutach gotowania do bulionu dodaj wszystkie warzywa oraz przepłukaną na sitku kaszę.
  4. Zupę gotuj, aż ziemniaki osiągną miękkość.
  5. Na koniec posyp koperkiem. Podawaj z kromką świeżego chleba. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Agora SA