Rozgrzewające leczo - przepis na obiad jednogarnkowy. Dodaj konkretną kiełbasę, a bez dokładki się nie obejdzie

Jeśli mówimy i rozgrzewających daniach, idealnych na zimowe mrozy, leczo jest pierwszą potrawą, która przychodzi nam na myśl. Przepis jest banalny, ale nośnikiem całego smaku jest oczywiście kiełbasa. Jaką wybrać, żeby danie nabrało charakteru? Mamy swój typ.

Więcej rozgrzewających przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Leczo, chociaż jest potrawą pochodzącą z Węgier, szturmem zdobyło serca Polaków, który do oryginalnej receptury dodali swoje ulubione dodatki. Leczo, które tak bardzo lubimy to oczywiście cukinia, pomidory, papryka, cebula, czasami pieczarki i kiełbasa. Z tym że kiełbasa nie może być byle jaka - najlepiej postawić na taką, która była podwędzana, by oddała potrawie maksimum swojego smaku. Oczywiście najlepsza byłaby wędzona swojska kiełbasa, jeśli jednak ciężko taką dostać, świetnie sprawdzi się myśliwska. 

Makaron z kurczakiem można podawać z warzywami lub sosem.Przepis na makaron z kurczakiem. Tani i smaczny obiad w 30 minut

Leczo - przepis na rozgrzewające danie jednogarnkowe

Składniki:

  • 400 g wędzonej, podsuszonej kiełbasy
  • ok. 1,2 kg cukinii
  • 4 niewielkie papryki
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 kg pomidorów lub 1 butelka passaty pomidorowej
  • 2 łyżki koncentratu (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka
  • smalec do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Cukinię umyj i pokrój w średnią kostkę. Paprykę także - kostka może być nieco większa. Jeśli używasz pomidorów, je także pokrój w kostkę (możesz najpierw je sparzyć). Cebulę pokrój w piórka, a kiełbasę w talarki.
  2. Przygotuj garnek lub duży rondel, najlepiej z grubym dnem. Rozgrzej w nim łyżkę smalcu i dodaj posiekaną cebulę oraz kiełbasę. Podsmażaj, aż cebula się zeszkli, a kiełbasa lekko zarumieni. Nie musi się usmazyć - ważne, by zaromatyzowała tłuszcz. Następnie dodaj paprykę i podsmażaj przez 5 minut, co chwilę mieszając.
  3. Teraz czas na resztę. Do garnka dorzuć cukinię, dodaj pomidory lub passatę z koncentratem oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość duś na niewielkim ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. 
  4. Dopraw potrawę przyprawami do smaku i duś jeszcze przez 5 minut. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Jajecznica puszysta i kremowa. Patent szefa kuchni / zdjęcie ilustracyjneSekretny składnik odmieni jajecznicę. To trik szefów kuchni

Tak przygotowane leczo to świetny obiad do słoika. Wystarczy nałożyć gorące danie do słoika, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem, by zakrętka się zassała. Jeśli masz mało czasu na gotowanie i jednocześnie lubisz dobrze zjeść, zawsze warto mieć takie leczo pod ręką. 

Więcej o: