4 w 1, czyli smakołyk, który łączy kilka słodkich wypieków. Takiego połączenia nie znasz

Pączki, rogaliki, ptysie i inne słodkie przekąski każdy zna i uwielbia się nimi zajadać. A co jeśli można połączyć je w całość i dodatkowo umieścić w nich hiszpański akcent? Ten przepis łączy aż cztery wypieki w jedno. To obowiązkowa propozycja na tłusty czwartek.

Tłusty czwartek to dzień, na który czeka wiele osób. Jego celebrowanie jest huczne, a smakołyki, którymi tego dnia się zajadamy, są obłędnie pyszne. Na liście najpopularniejszych przysmaków znajdują się faworki oraz pączki. Jednak tego dnia nie zapominajmy również o takich wypiekach jak rogaliki, ptysie lub hiszpańskie churros.

Blogerka kulinarna Kasia z kanału Swojskie jedzonko pokazała, jak połączyć te wszystkie wypieki w całość. Na filmie zaprezentowała przepis, który jest przez wiele osób nieznany. Mowa tu o pączkowych rogalikach, które wypełnione są ptysiowym nadzieniem i obsypane posypką, którą charakteryzują się churros. Całość jest tak pyszna, że lepiej zrobić ich więcej.

Przepis na pączkowe rogaliki

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki,
  • 1 łyżka mąki,
  • 7 żółtek,
  • 1 całe jajko,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią,
  • 150 g cukru,
  • 1 łyżka cukru,
  • 100 g świeżych drożdży,
  • kieliszek rumu lub spirytusu,
  • pół litra ciepłego mleka,
  • 3 łyżki mleka.
Zobacz wideo Rogaliki serowe z lukrem cytrynowym

Składniki na krem:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 250 g mascarpone,
  • 1 łyżeczka cukru pudru.

OFERTY AVANTI24.PL: Modne spódnice na 2023: rządzi skóra i plisy! Wybieramy fasony sprzyjające sylwetce

Składniki dodatkowe:

  • mały słoiczek dżemu,
  • ¾ szklanki drobnego cukru,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 l oleju do smażenia.

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Zacznij od przygotowania rozczynu. Do miski wlej 3 łyżki ciepłego mleka. Dodaj łyżkę cukru, mąki i drobno rozkruszone drożdże. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
  2. W tym czasie oddzielone od białek żółtka umieść w miseczce wraz z jednym całym jajkiem, szczyptą soli i cukrem. Ucieraj za pomocą miksera na puszystą masę.
  3. Mleko zagrzej, aby było lekko ciepłe, umieść w nim masło i mieszaj do rozpuszczenia. Pozostaw do przestudzenia.
  4. Do utartych jajek wsyp przesianą przez sitko mąkę oraz wlej mleko. Wymieszaj i powoli wlewaj wyrośnięte drożdże. Wyrabiaj przez kilka minut i dodaj roztopiony tłuszcz. Pod koniec wyrabiania dodaj spirytus lub rum, wymieszaj i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  5. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę, podsyp je mąką i ponownie zagnieć. Podziel na dwie równe części i oba kawałki rozwałkuj na prostokąt. Następnie pokrój na trójkąty. Każdy wykrojony kawałek zwiń na kształt rogala.
  6. Przygotowane rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
  7. W garnku rozgrzej olej, do którego wrzucaj przygotowane rogale. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  8. Drobny cukier wymieszaj z cynamonem i obtocz w nim wysmażone i jeszcze ciepłe rogale.

Sposób przygotowania kremu:

  1. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
  2. Po ubiciu dodaj mascarpone, a następnie dokładnie wymieszaj.
  3. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i umieść go w lodówce.
  4. Gdy rogale ostygną, przetnij je przez środek, lecz nie krój ich do końca. Po ich otwarciu nadziewaj je odrobiną dżemu i przygotowanym kremem.
 

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.