Tłusty czwartek to dzień, na który czeka wiele osób. Jego celebrowanie jest huczne, a smakołyki, którymi tego dnia się zajadamy, są obłędnie pyszne. Na liście najpopularniejszych przysmaków znajdują się faworki oraz pączki. Jednak tego dnia nie zapominajmy również o takich wypiekach jak rogaliki, ptysie lub hiszpańskie churros.
Blogerka kulinarna Kasia z kanału Swojskie jedzonko pokazała, jak połączyć te wszystkie wypieki w całość. Na filmie zaprezentowała przepis, który jest przez wiele osób nieznany. Mowa tu o pączkowych rogalikach, które wypełnione są ptysiowym nadzieniem i obsypane posypką, którą charakteryzują się churros. Całość jest tak pyszna, że lepiej zrobić ich więcej.
Przepis na pączkowe rogaliki
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki,
- 1 łyżka mąki,
- 7 żółtek,
- 1 całe jajko,
- 100 g masła,
- 2 łyżeczki cukru z wanilią,
- 150 g cukru,
- 1 łyżka cukru,
- 100 g świeżych drożdży,
- kieliszek rumu lub spirytusu,
- pół litra ciepłego mleka,
- 3 łyżki mleka.
Zobacz wideo Rogaliki serowe z lukrem cytrynowym
Składniki na krem:
- 200 ml śmietanki kremówki 30%,
- 250 g mascarpone,
- 1 łyżeczka cukru pudru.
OFERTY AVANTI24.PL: Modne spódnice na 2023: rządzi skóra i plisy! Wybieramy fasony sprzyjające sylwetce
Składniki dodatkowe:
- mały słoiczek dżemu,
- ¾ szklanki drobnego cukru,
- łyżeczka cynamonu,
- 2 l oleju do smażenia.
Sposób przygotowania ciasta:
- Zacznij od przygotowania rozczynu. Do miski wlej 3 łyżki ciepłego mleka. Dodaj łyżkę cukru, mąki i drobno rozkruszone drożdże. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
- W tym czasie oddzielone od białek żółtka umieść w miseczce wraz z jednym całym jajkiem, szczyptą soli i cukrem. Ucieraj za pomocą miksera na puszystą masę.
- Mleko zagrzej, aby było lekko ciepłe, umieść w nim masło i mieszaj do rozpuszczenia. Pozostaw do przestudzenia.
- Do utartych jajek wsyp przesianą przez sitko mąkę oraz wlej mleko. Wymieszaj i powoli wlewaj wyrośnięte drożdże. Wyrabiaj przez kilka minut i dodaj roztopiony tłuszcz. Pod koniec wyrabiania dodaj spirytus lub rum, wymieszaj i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę, podsyp je mąką i ponownie zagnieć. Podziel na dwie równe części i oba kawałki rozwałkuj na prostokąt. Następnie pokrój na trójkąty. Każdy wykrojony kawałek zwiń na kształt rogala.
- Przygotowane rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
- W garnku rozgrzej olej, do którego wrzucaj przygotowane rogale. Smaż z obu stron na złoty kolor.
- Drobny cukier wymieszaj z cynamonem i obtocz w nim wysmażone i jeszcze ciepłe rogale.
Sposób przygotowania kremu:
- Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
- Po ubiciu dodaj mascarpone, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i umieść go w lodówce.
- Gdy rogale ostygną, przetnij je przez środek, lecz nie krój ich do końca. Po ich otwarciu nadziewaj je odrobiną dżemu i przygotowanym kremem.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl