Masło orzechowe jest bardzo zdrową przekąską. To źródło roślinnego tłuszczu oraz białka. Dlatego chętnie sięgają po niego także osoby będące na diecie ketogenicznej. Zwolennicy żywienia niskowęglowodanowego dodają masło orzechowe do wielu potraw. Jak go przyrządzić?
Masło orzechowe to pyszna i sycąca przekąska. Kultowym połączeniem jest kanapka posmarowana właśnie tym masłem a na to dżem malinowy. W Stanach Zjednoczonych to zestawienie jest totalnym must have każdego domu. Choć dla wielu może brzmieć niezbyt smacznie to jednak warto spróbować. Lekko słone i kremowe masło orzechowe oraz słodki dżem z malin idealnie się uzupełniają.
Nie musimy kupować masła w sklepie. Z łatwością przygotujemy je w domu z zaledwie dwóch składników. Podstawą są odpowiednie proporcje.
Składniki:
Do wykonania masła orzechowego niezbędny będzie blender, młynek, lub malakser. Ważne, aby użyty sprzęt był wyposażony w ostre noże.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Początkowo może wydawać się, że orzechy stały się wyłącznie drobnym pyłem i nie przypominają masła. W tym celu należy kontynuować równomierne mielenie, do momentu uzyskania gładkiego smarowidła. Nie ma potrzeby dodawania różnego rodzaju tłuszczu.
Gotowe masło orzechowe z powyższego przepisu możemy wykorzystywać jako dodatek do owsianki czy różnych deserów. Smacznego!