Przepis na masło orzechowe. Jak zrobić idealny dodatek do owsianki, ciast i kanapek rodem z USA?

Masło orzechowe dawniej kojarzyło się głównie z filmami lub serialami amerykańskiej produkcji. Bardzo często padały zdania dotyczące kanapki z masłem orzechowym. Jednak zanim ten smak dotarł do Polski, musiało minąć trochę czasu. Dziś możemy dostać ten produkt w niemal każdym sklepie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby samemu przyrządzić własne masło orzechowe. Przepis jest dość prosty.
Zobacz wideo Orzechy włoskie. Choć są kaloryczne, wcale nie tuczą

Masło orzechowe jest bardzo zdrową przekąską. To źródło roślinnego tłuszczu oraz białka. Dlatego chętnie sięgają po niego także osoby będące na diecie ketogenicznej. Zwolennicy żywienia niskowęglowodanowego dodają masło orzechowe do wielu potraw. Jak go przyrządzić? 

Przepis na masło orzechowe. Zdrowa przekąska pełna białka

Masło orzechowe to pyszna i sycąca przekąska. Kultowym połączeniem jest kanapka posmarowana właśnie tym masłem a na to dżem malinowy. W Stanach Zjednoczonych to zestawienie jest totalnym must have każdego domu. Choć dla wielu może brzmieć niezbyt smacznie to jednak warto spróbować. Lekko słone i kremowe masło orzechowe oraz słodki dżem z malin idealnie się uzupełniają. 

Nie musimy kupować masła w sklepie. Z łatwością przygotujemy je w domu z zaledwie dwóch składników. Podstawą są odpowiednie proporcje.

Składniki:

Do wykonania masła orzechowego niezbędny będzie blender, młynek, lub malakser. Ważne, aby użyty sprzęt był wyposażony w ostre noże.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na masło orzechowe krok po kroku

  1. Na suchą patelnię wysypujemy orzechy. Prażymy je na średnim ogniu, przez około pięć minut nieustannie mieszając. Ważne, aby nie przypalić orzechów, ponieważ masło będzie wówczas gorzkie.
  2. Uprażone orzechy ziemne przesypujemy do malaksera bądź misy, w której będziemy wykonywać masło orzechowe. Dodajemy szczyptę soli.
  3. Mielimy orzechy, do momentu aż powstanie jednolita konsystencja.

Początkowo może wydawać się, że orzechy stały się wyłącznie drobnym pyłem i nie przypominają masła. W tym celu należy kontynuować równomierne mielenie, do momentu uzyskania gładkiego smarowidła. Nie ma potrzeby dodawania różnego rodzaju tłuszczu. 

Gotowe masło orzechowe z powyższego przepisu możemy wykorzystywać jako dodatek do owsianki czy różnych deserów. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.