Ta zapiekanka pachnie Grecją. Karol Okrasa pokazał, jakie ciasto najlepiej do niej pasuje. Mało kto je zna

Coraz częściej sięgamy po dania z kuchni całego świata. Nic dziwnego, nowe smaki mogą nie tylko zaskoczyć, lecz także pobudzić kulinarną wyobraźnię. Karol Okrasa pokazał, jak przyrządzić zapiekankę w stylu greckim. Czym się wyróżnia? Oprócz mieszanki najróżniejszych składników jest zrobiona z nie wszystkim znanego rodzaju ciasta.

Karol Okrasa to popularny polski kucharz, a także autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej. Dzieli się swoim doświadczeniem oraz innowacyjnym spojrzeniem zarówno na polską kuchnię, jak i zagraniczną. Zachęca także do eksperymentowania, kiedy tylko nadarzy się okazja.

Niedawno kucharz pokazał, jak przygotować zapiekankę w stylu greckim. Składa się z farszu z papryki, sosu pomidorowego i makaronu. Jednak najważniejszym składnikiem jest ciasto filo, które jest podstawą baklawy. To nic innego jak cienkie ciasto o grubości pergaminu, które nie ma w sobie ani grama drożdży. Przy przygotowaniu tej potrawy ważne jest, aby proces składania zapiekanki odbywał się dość szybko. Jest tak dlatego, że powietrze jest zabójcze dla tego ciasta. Po kilku minutach stanie się ono kruche i nieelastyczne

Przepis na zapiekankę w greckim stylu Karola Okrasy

Składniki na zapiekankę:

  • 1 bakłażan,
  • 300 g ciasta filo,
  • 100 g makaronu kritharaki,
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 2 czerwone papryki,
  • szczypta pieprzu czarnego,
  • 400 g sera koziego,
  • 200 g sera krowiego,
  • 200 g sosu pomidorowego,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki suszonego oregano,
  • kilka listków świeżej mięty.

Składniki na sos:

  • łyżka octu winnego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 25 g świeżej mięty.
Zobacz wideo Zapiekanka rybna z filetami z makreli

OFERTY AVANTI24.PL: Modne spódnice na 2023: rządzi skóra i plisy! Wybieramy fasony sprzyjające sylwetce

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z tym, co zawarte jest na opakowaniu.
  2. Z ciasta filo wytnij 16 placków o wielkości naczynia żaroodpornego i schowaj je do lodówki.
  3. Bakłażan przemyj i pokrój w krążki o grubości ok. 1 cm. Każdy kawałek wysmaruj olejem z obu stron. Następnie ułóż je na patelni grillowej i podsmaż z dwóch stron do momentu lekkiego podpieczenia.
  4. Paprykę umyj i pokrój w ćwiartki. Pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
  5. Do garnka wlej 2 łyżki oleju i delikatnie podgrzej. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć paprykę, wlej sos pomidorowy, a także dodaj sól, pieprz i 3 łyżki suszonego oregano. Wymieszaj i gotuj przez ok. 10 minut. Na koniec dodaj wcześniej ugotowany makaron i gotuj przez kolejne 5 minut.
  6. Dno i boki naczynia żaroodpornego wysmaruj olejem. Ciasto filo wyjmij z lodówki. Pierwszy płat ułóż na dnie naczynia i posmaruj go olejem. Czynność powtórz 3 razy i za każdym razem nowy kawałek ciasta smaruj olejem.
  7. Połowę farszu rozprowadź po cieście. Krążki bakłażana pokrój na 4 części, połowę z nich ułóż na farszu. Całość posyp ¼ łyżki oregano i posiekaną miętą. Na wierzch pokrusz połowę sera koziego i połowę sera krowiego.
  8. Następnie układaj kolejne 4 plastry ciasta. Mają być one ułożone jeden na drugi, a każdy powinien być wysmarowany olejem.
  9. Na płaty ciasta ponownie ułóż farsz. Pozostałe kawałki bakłażana oraz serów ułóż na wierzchu. Całość posyp świeżą miętą.
  10. Na górze nałóż kolejne 8 plastrów ciasta, ponownie każdy wysmaruj olejem. Za pomocą łyżki zawiń brzegi ciasta do środka.
  11. Tak przygotowaną zapiekankę piecz w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez około 25 minut.
  12. W tym czasie przygotuj sos. Miód, posiekaną miętę i ocet umieść w misce. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  13. Zapiekankę wyjmij z piekarnika i polej sosem.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.