Zobacz wideo
Pobudzają, pomagają schudnąć, walczą z próchnicą... Czego jeszcze nie wiesz o jabłkach?
Szarlotka z patelni to szybkie ciasto bez pieczenia, ale wciąż na gorąco. Najczęściej, kiedy deser nie wymaga użycia piekarnika, przygotowujemy serniki na zimno lub inne ciasta z kremem, których spód wykonywany jest z ubitych ciasteczek. Tym razem mamy zupełnie inną propozycję.
Łazanki - przepis z babcinej kuchni. Potrzebujesz tylko jednego garnka
Przepis na szybkie ciasto bez pieczenia. Szarlotka z patelni
Nasz wyjątkowo prosty przepis ma wiele zalet. Po pierwsze nie potrzebujemy zbyt wielu składników. Po drugie, szarlotkę z patelni wykona każdy, kto potrafi choćby przyrządzić jajecznicę. To przepyszne ciasto bez pieczenia idealnie smakuje w połączeniu z gałką lodów lub bitą śmietaną.
Składniki:
- 2 duże jabłka,
- 2 jajka,
- 400 ml kwaśnej śmietany,
- 260 g mąki,
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki masła,
- cukier waniliowy,
- cynamon,
- sok z cytryny,
- cukier puder.
Zamiast cynamonu możemy użyć kardamonu, który także idealnie smakuje z prażonymi jabłkami.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Pobiła Mickiewicza i zmieniła myśl o kuchni. Lucyna Ćwierczakiewiczowa
Szarlotka z patelni. Przepis krok po kroku
- Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, usuwamy ogonki.
- Owoce płuczemy i dzielimy na ćwiartki lub kroimy w kostkę.
- Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka, posypujemy cukrem oraz cynamonem, skrapiamy cytryną. Dusimy pod przykryciem przez około pięć minut.
- Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy jajka, śmietanę i proszek do pieczenia. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
- Zalewamy ciastem owoce. Przykrywamy je pokrywą i dusimy przez około 12 minut na wolnym ogniu.
Po tym czasie szarlotkę przekładamy na duży talerz. Kiedy przestygnie, oprószamy go cukrem pudrem. Podajemy z lodami lub bitą śmietaną.