Szarlotka z patelni to szybkie ciasto bez pieczenia, ale wciąż na gorąco. Najczęściej, kiedy deser nie wymaga użycia piekarnika, przygotowujemy serniki na zimno lub inne ciasta z kremem, których spód wykonywany jest z ubitych ciasteczek. Tym razem mamy zupełnie inną propozycję.
Nasz wyjątkowo prosty przepis ma wiele zalet. Po pierwsze nie potrzebujemy zbyt wielu składników. Po drugie, szarlotkę z patelni wykona każdy, kto potrafi choćby przyrządzić jajecznicę. To przepyszne ciasto bez pieczenia idealnie smakuje w połączeniu z gałką lodów lub bitą śmietaną.
Składniki:
Zamiast cynamonu możemy użyć kardamonu, który także idealnie smakuje z prażonymi jabłkami.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Po tym czasie szarlotkę przekładamy na duży talerz. Kiedy przestygnie, oprószamy go cukrem pudrem. Podajemy z lodami lub bitą śmietaną.