Szarlotka z patelni. Ciasto bez pieczenia, które przygotujesz w kilka minut. Wyjątkowo prosty przepis

Szybkie ciasto bez pieczenia? Szarlotka z patelni to najlepsze rozwiązanie na słodkie zachcianki. Prosty przepis i łatwość wykonania sprawiają, że ten deser z jabłkami przyrządzi każdy bez względu na poziom umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka składników.
Zobacz wideo Pobudzają, pomagają schudnąć, walczą z próchnicą... Czego jeszcze nie wiesz o jabłkach?

Szarlotka z patelni to szybkie ciasto bez pieczenia, ale wciąż na gorąco. Najczęściej, kiedy deser nie wymaga użycia piekarnika, przygotowujemy serniki na zimno lub inne ciasta z kremem, których spód wykonywany jest z ubitych ciasteczek. Tym razem mamy zupełnie inną propozycję.

Przepis na szybkie ciasto bez pieczenia. Szarlotka z patelni

Nasz wyjątkowo prosty przepis ma wiele zalet. Po pierwsze nie potrzebujemy zbyt wielu składników. Po drugie, szarlotkę z patelni wykona każdy, kto potrafi choćby przyrządzić jajecznicę. To przepyszne ciasto bez pieczenia idealnie smakuje w połączeniu z gałką lodów lub bitą śmietaną.

Składniki:

  • 2 duże jabłka,
  • 2 jajka,
  • 400 ml kwaśnej śmietany,
  • 260 g mąki,
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki masła,
  • cukier waniliowy,
  • cynamon,
  • sok z cytryny,
  • cukier puder.

Zamiast cynamonu możemy użyć kardamonu, który także idealnie smakuje z prażonymi jabłkami.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Szarlotka z patelni. Przepis krok po kroku

  1. Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, usuwamy ogonki.
  2. Owoce płuczemy i dzielimy na ćwiartki lub kroimy w kostkę.
  3. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka, posypujemy cukrem oraz cynamonem, skrapiamy cytryną. Dusimy pod przykryciem przez około pięć minut.
  4. Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy jajka, śmietanę i proszek do pieczenia. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  5. Zalewamy ciastem owoce. Przykrywamy je pokrywą i dusimy przez około 12 minut na wolnym ogniu.

Po tym czasie szarlotkę przekładamy na duży talerz. Kiedy przestygnie, oprószamy go cukrem pudrem. Podajemy z lodami lub bitą śmietaną.

Więcej o:
Copyright © Agora SA