Łazanki - przepis prosto z babcinej kuchni. A co najlepsze - potrzebujesz tylko jednego garnka

Łazanki to przepis, który pochodzi prosto z babcinej kuchni. I choć niektórzy twierdzą, że nie zachęca wyglądem, to zaraz po spróbowaniu objadają się łazankami w najlepsze. Jak zrobić łazanki, by smakowały jak u babci? Podpowiadamy.

Łazanki to zdrowa, pyszna i łatwa w przygotowaniu propozycja na obiad. Ważne jest, by zadbać o odpowiednio kwaśną kapustę oraz przyprawy, które nadadzą łazankom smaku i aromatu. Oto sposób na to, jak przygotować łazanki krok po kroku, by smakowały całej rodzinie. Gwarantujemy, że to nic trudnego, ale wymaga odrobinę wolnego czasu.

Zobacz wideo Kapusta ma tyle samo witaminy C co cytrusy! Samo zdrowie

Łazanki - przepis prosto z babcinej kuchni. Zadbaj o to, by kapusta była idealna

Składniki:

  • 1 główka kapusty,
  • około 300 g makaronu - najlepiej sprawdzą się świderki,
  • około 250 g boczku parzonego,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 g suszonych, leśnych grzybów,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, słodka papryka, ostra papryka, szczypta czosnku niedźwiedziego.

Więcej przydatnych przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na domowe łazanki. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Główkę kapusty ugotuj w dużym garnku razem z zielem angielskim i listkami laurowymi. Po 30 minutach powinna zmięknąć.   
  2. Wyjmij z garnka liście laurowe i ziele angielskie, a następnie odciśnij kapustę z wody i pozostaw do ostudzenia.
  3. Ugotuj makaron, drobno pokrój cebulę i czosnek i podsmaża na oleju. Następny krok to dodanie namoczonych wcześniej suszonych grzybów. Wszystkie składniki podsmaż przez kilka-kilkanaście minut.
  4. Dodaj boczek i podsmażaj z pozostałymi składnikami przez kolejne 5-7 minut.
  5. Kapustę poszatkuj i dodaj do reszty składników. Wszystko wymieszaj i podsmaż kolejne kilka minut. Dodaj makaron i ponownie dokładnie wymieszaj. Całość dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą, papryką słodką oraz czosnkiem niedźwiedzim.

Łazanki smakują najlepiej, gdy są jeszcze gorące. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA