Faworki teściowej znane są w całej okolicy. To za sprawą pulchnego i elastycznego ciasta

Chrust to znak rozpoznawczy tłustego czwartku i karnawału. To właśnie w tym okresie je się ich najwięcej. Jeśli i ty planujesz wykonać je na tę okazję proponujemy przepis teściowej. Z nim wyjdą smaczne i chrupiące.

Faworki to przysmak, który w okresie karnawału musi pojawić się na stole. To również jedna z najbardziej charakterystycznych przekąsek tłustego czwartku. Jeśli chcesz wykonać je dla siebie i bliskich w najbliższym czasie, wykorzystaj radę, o których piszemy. Dzięki niej chrust wyjdzie odpowiednio napowietrzony, a to oznacza, że po wysmażeniu będzie pulchny jak nigdy.

Przede wszystkim, aby wysmażony chrust był odpowiednio puszysty, musi bardzo dobrze napowietrzyć ciasto. Aby tak się stało użyj wałka, którym przez kilka minut będziesz uderzać w masę. Jeśli jednak nie widzisz się w tej roli, a masz w domu maszynkę do mięsa, możesz jej użyć. Dzięki temu nie tylko oszczędzisz sobie czasu, a także siły. Efekt tych dwóch metod powinien być podobny.

Przepis na faworki teściowej

Składniki

  • 700 g mąki pszennej,
  • 6 żółtek,
  • 7 łyżek kwaśnej śmietany,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżki spirytusu,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder i cynamon do posypania.
Zobacz wideo Przepis na lany chrust

OFERTY AVANTI24.PL: Modne spódnice na 2023: rządzi skóra i plisy! Wybieramy fasony sprzyjające sylwetce

Sposób przygotowania

  1. Na stolnicę lub czysty blat przesiej mąkę. W niej zrób wgłębienie, do którego wlej żółtka oraz śmietanę. Całość wymieszaj za pomocą widelca.
  2. Następnie dodaj dwie łyżki spirytusu i zacznij wyrabiać. Ciasto powinno być elastyczne i jednolite.
  3. Po zagnieceniu masy podziel ją na dwie równe części. Z każdej uformuj wałek, który umieść w maszynce do mięsa. Zmiel ciasto dwukrotnie i ponownie ugniataj przez około 2 minuty. Jeśli jednak nie posiadasz maszynki, przygotowane ciasto ubijaj wałkiem. Ta czynność powinna trwać kilka minut, aby masa mogła się odpowiednio napowietrzyć.
  4. Solnicę podsyp mąką i umieść na niej ciasto. Za pomocą wałka rozwałkuj je na bardzo cieniutki placek.
  5. Radełkiem wycinaj paseczki o wielkości około 6 cm. Każdy kawałek przetnij na środku i przez powstałą dziurkę przewiń jeden koniec ciasta formując zgrabnego zawijasa.
  6. Tak powstałe ciasto wrzucaj na rozgrzany w garnku olej. Smaż z obu stron na rumiany kolor.
  7. Na koniec przełóż na ręcznik papierowy i posyp cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.