Obłędny makaron w kremowym sosie z szokującym dodatkiem. Zajadają się nim modelki w tym Gigi Hadid

Penne alla vodka to pyszny, aromatyczny makaron w nieco pikantnym i kremowym sosie, który jakiś czas temu zachwalały modelki na Instagramie, w tym Gigi Hadid. Przepis na ten makaron jest banalny, a dodatek wódki podkręca smak sosu. Nie bój się, nie upijesz się, tylko zjesz najlepszy makaron w swoim życiu.

Więcej przepisów na dania z makaronem znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Penne alla vodka to przepis, który w pewnej chwili zastanawia, głównie przed dodatek wódki. Oczywiście, znamy przepisy na dania makaronowe z alkoholem, choćby spaghetti bolognese, czy makaron z krewetkami na białym winie, ale dodatek wódki wydaje się być nieco wyższą szkołą jazdy. W tym przepisie jednak smak tego mocnego alkoholu podkręca ostrość sosu, a podczas procesu gotowania, cały alkohol odparuje, zostawiając jedynie odrobinę smaku. Jeśli chcesz przekonać się, czym zajadają się modelki zza oceanu, wypróbuj przepis na penne z wódką. 

Penne alla vodka - przepis gwiazd Instagrama

Składniki:

  • 400 g makaronu penne
  • 1 większa cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki wódki
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu
  • sól, pieprz, płatki chili
  • starty parmezan (ok. 50 g) i liście świeżej bazylii

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Przed odcedzeniem odlej szklankę wody, w której się gotował. 
  2. Kiedy makaron się gotuje, na oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dołóż przeciśnięty czosnek i dodaj koncentrat. Wlej także wódkę i wymieszaj. 
  3. Dodaj wodę, w której gotował się makaron i doprowadź do wrzenia, by alkohol odparował. Następnie wlej śmietankę, dodaj starty ser  oraz łyżkę masła i wymieszaj.
  4. Kiedy sos zacznie gęstnieć, dołóż ugotowany makaron. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz płatkami chili i całość udekoruj porwanymi listkami bazylii. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA