Konkurencja tradycyjnych chrustów? Hiszpańska słodka przekąska będzie idealna w tłusty czwartek

Co można przygotować w tłusty czwartek? Jednym ze słodkich przysmaków, jakie warto przyrządzić tego dnia, są churrosy. Ta hiszpańska przekąska to doskonały pomysł na oryginalne łakocie. Smakuje najlepiej z sosem czekoladowym.

Jeśli znudziły wam się chrusty, w tłusty czwartek warto spróbować churros z sosem czekoladowym. W Hiszpanii są jedną z najpopularniejszych przekąsek śniadaniowych. U nas sprawdzą się jako ciastka na pożegnanie karnawału. Jak je przygotować? To prostsze niż myślicie. Wystarczy zrobić ciasto i nakładać porcje na rozgrzany olej. W międzyczasie można przyrządzić sos czekoladowy.

Zobacz wideo Przepis na pizzę według Hapsa

Przepis na churros - ten przysmak sprawdzi się w tłusty czwartek

Składniki:

  • niecała szklanka mąki pszennej,
  • trzy łyżki masła,
  • dwa jajka,
  • szklanka wody,
  • szczypta soli,
  • dwie łyżki cukru,
  • olej do smażenia,
  • szklanka śmietanki kremówki,
  • dwie tabliczki czekolady,
  • chili.

Churros to słodka przekąska, która świetnie smakuje z sosem czekoladowym  

Przygotowanie:

  1. Wlej do garnka wodę, dodaj masło z solą i cukrem. Zagotuj całość. Następnie wsyp mąkę i mieszaj wszystko przez kilka minut. Ciasto powinno stać się jednolite i elastyczne.
  2. Ugotowaną masę przełóż do miski i pozostaw do wystudzenia.
  3. Przygotuj sos czekoladowy. Zagotuj śmietankę kremówkę. Zdejmij ją z ognia i dodaj do niej pokruszoną czekoladę z odrobiną przyprawy chili. Mieszaj, dopóki sos nie zrobi się jednolity i gładki. 
  4. Do przestudzonego ciasta wbij jajka i zmiksuj całość.
  5. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego. Rozgrzej olej w garnku. Tłuszcz powinien mieć temperaturę 180 st. C.
  6. Na gotujący się olej wyciskaj porcje ciasta o długości około dziesięciu centymetrów. Smaż ciastka na złoty kolor.
  7. Usmażone churros przekładaj na sitko albo na kratkę, aby okapały z tłuszczu. 
  8. Gotowe churros maczaj w przygotowanym wcześniej sosie. Najlepiej smakują od razu po usmażeniu.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA