Jeśli znudziły wam się chrusty, w tłusty czwartek warto spróbować churros z sosem czekoladowym. W Hiszpanii są jedną z najpopularniejszych przekąsek śniadaniowych. U nas sprawdzą się jako ciastka na pożegnanie karnawału. Jak je przygotować? To prostsze niż myślicie. Wystarczy zrobić ciasto i nakładać porcje na rozgrzany olej. W międzyczasie można przyrządzić sos czekoladowy.
Zobacz wideo
Przepis na pizzę według Hapsa
Przepis na churros - ten przysmak sprawdzi się w tłusty czwartek
Składniki:
- niecała szklanka mąki pszennej,
- trzy łyżki masła,
- dwa jajka,
- szklanka wody,
- szczypta soli,
- dwie łyżki cukru,
- olej do smażenia,
- szklanka śmietanki kremówki,
- dwie tabliczki czekolady,
- chili.
Przepis na ptasie mleczko. Domowa, większa wersja znanych łakoci
Churros to słodka przekąska, która świetnie smakuje z sosem czekoladowym
Przygotowanie:
- Wlej do garnka wodę, dodaj masło z solą i cukrem. Zagotuj całość. Następnie wsyp mąkę i mieszaj wszystko przez kilka minut. Ciasto powinno stać się jednolite i elastyczne.
- Ugotowaną masę przełóż do miski i pozostaw do wystudzenia.
- Przygotuj sos czekoladowy. Zagotuj śmietankę kremówkę. Zdejmij ją z ognia i dodaj do niej pokruszoną czekoladę z odrobiną przyprawy chili. Mieszaj, dopóki sos nie zrobi się jednolity i gładki.
- Do przestudzonego ciasta wbij jajka i zmiksuj całość.
- Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego. Rozgrzej olej w garnku. Tłuszcz powinien mieć temperaturę 180 st. C.
- Na gotujący się olej wyciskaj porcje ciasta o długości około dziesięciu centymetrów. Smaż ciastka na złoty kolor.
- Usmażone churros przekładaj na sitko albo na kratkę, aby okapały z tłuszczu.
- Gotowe churros maczaj w przygotowanym wcześniej sosie. Najlepiej smakują od razu po usmażeniu.
Smacznego!
Nadzienie do pączków. Najważniejsze jest zachowanie odpowiednich proporcji
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl