-
Haps
-
Jak przygotować
- Konkurencja tradycyjnych chrustów? Hiszpańska słodka przekąska będzie idealna w tłusty czwartek
Konkurencja tradycyjnych chrustów? Hiszpańska słodka przekąska będzie idealna w tłusty czwartek
Co można przygotować w tłusty czwartek? Jednym ze słodkich przysmaków, jakie warto przyrządzić tego dnia, są churrosy. Ta hiszpańska przekąska to doskonały pomysł na oryginalne łakocie. Smakuje najlepiej z sosem czekoladowym.
Jeśli znudziły wam się chrusty, w tłusty czwartek warto spróbować churros z sosem czekoladowym. W Hiszpanii są jedną z najpopularniejszych przekąsek śniadaniowych. U nas sprawdzą się jako ciastka na pożegnanie karnawału. Jak je przygotować? To prostsze niż myślicie. Wystarczy zrobić ciasto i nakładać porcje na rozgrzany olej. W międzyczasie można przyrządzić sos czekoladowy.
Zobacz wideo Przepis na pizzę według Hapsa
Przepis na churros - ten przysmak sprawdzi się w tłusty czwartek
Składniki:
- niecała szklanka mąki pszennej,
- trzy łyżki masła,
- dwa jajka,
- szklanka wody,
- szczypta soli,
- dwie łyżki cukru,
- olej do smażenia,
- szklanka śmietanki kremówki,
- dwie tabliczki czekolady,
- chili.
Churros to słodka przekąska, która świetnie smakuje z sosem czekoladowym
Przygotowanie:
- Wlej do garnka wodę, dodaj masło z solą i cukrem. Zagotuj całość. Następnie wsyp mąkę i mieszaj wszystko przez kilka minut. Ciasto powinno stać się jednolite i elastyczne.
- Ugotowaną masę przełóż do miski i pozostaw do wystudzenia.
- Przygotuj sos czekoladowy. Zagotuj śmietankę kremówkę. Zdejmij ją z ognia i dodaj do niej pokruszoną czekoladę z odrobiną przyprawy chili. Mieszaj, dopóki sos nie zrobi się jednolity i gładki.
- Do przestudzonego ciasta wbij jajka i zmiksuj całość.
- Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego. Rozgrzej olej w garnku. Tłuszcz powinien mieć temperaturę 180 st. C.
- Na gotujący się olej wyciskaj porcje ciasta o długości około dziesięciu centymetrów. Smaż ciastka na złoty kolor.
- Usmażone churros przekładaj na sitko albo na kratkę, aby okapały z tłuszczu.
- Gotowe churros maczaj w przygotowanym wcześniej sosie. Najlepiej smakują od razu po usmażeniu.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl