• Link został skopiowany

Czy da się ugotować jajko na twardo bez wody? Oczywiście, że tak, ale uważaj na czas

Jajka na twardo są podstawową imprezową przekąską, bez znaczenia, czy podajemy je w majonezie, czy faszerujemy pieczarkami. Dziś zdradzimy wam prosty trik na ugotowanie sporej ilości jajek na twardo bez wody. Przyda się urządzenie, które jest w każdej kuchni.
Jajka na twardo
bluedog studio/shutterstock.com

Więcej przydatnych trików kuchennych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jajka na twardo zazwyczaj gotujemy w rondelku. Jednak kiedy potrzebna nam większa liczba jajek, na przykład na imprezę, warto wypróbować inną metodę, a z pomocą przyjdzie piekarnik. Jajka na twardo z piekarnika brzmią dziwnie? Możliwe, ale to świetna metoda.

Jak ugotować jajka na twardo w piekarniku?

Ugotowanie dużej liczny jajek na twardo nie będzie problemem. Po prostu wkładasz jajka na kratę piekarnika, nastawiasz temperaturę i czekasz. Jednak ważne jest, by pilnować czasu. Jajka na twardo z piekarnika potrzebują dokładnie pół godziny, żeby były idealne. 

Jajka na twardo bez wody

  1. Weź tyle jajek, ile chcesz podać na twardo.
  2. Ułóż je w niewielkich odstępach bezpośrednio na kratce piekarnika.
  3. Włącz moc grzania na 160 stopni (góra-dól) 
  4. odmierz stoperem pół godziny od momentu, kiedy piekarnik rozgrzeje się do wybranej temperatury.
  5. Jajka włóż do ziemnej wody i obierz.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: