Jajka na twardo są podstawową imprezową przekąską, bez znaczenia, czy podajemy je w majonezie, czy faszerujemy pieczarkami. Dziś zdradzimy wam prosty trik na ugotowanie sporej ilości jajek na twardo bez wody. Przyda się urządzenie, które jest w każdej kuchni.
bluedog studio/shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przydatnych trików kuchennych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Jajka na twardo zazwyczaj gotujemy w rondelku. Jednak kiedy potrzebna nam większa liczba jajek, na przykład na imprezę, warto wypróbować inną metodę, a z pomocą przyjdzie piekarnik. Jajka na twardo z piekarnika brzmią dziwnie? Możliwe, ale to świetna metoda.
Jak ugotować jajka na twardo w piekarniku?
Ugotowanie dużej liczny jajek na twardo nie będzie problemem. Po prostu wkładasz jajka na kratę piekarnika, nastawiasz temperaturę i czekasz. Jednak ważne jest, by pilnować czasu. Jajka na twardo z piekarnika potrzebują dokładnie pół godziny, żeby były idealne.
Jajka na twardo bez wody
Weź tyle jajek, ile chcesz podać na twardo.
Ułóż je w niewielkich odstępach bezpośrednio na kratce piekarnika.
Włącz moc grzania na 160 stopni (góra-dól)
odmierz stoperem pół godziny od momentu, kiedy piekarnik rozgrzeje się do wybranej temperatury.