Czy da się ugotować jajko na twardo bez wody? Oczywiście, że tak, ale uważaj na czas

Jajka na twardo są podstawową imprezową przekąską, bez znaczenia, czy podajemy je w majonezie, czy faszerujemy pieczarkami. Dziś zdradzimy wam prosty trik na ugotowanie sporej ilości jajek na twardo bez wody. Przyda się urządzenie, które jest w każdej kuchni.

Więcej przydatnych trików kuchennych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jajka na twardo zazwyczaj gotujemy w rondelku. Jednak kiedy potrzebna nam większa liczba jajek, na przykład na imprezę, warto wypróbować inną metodę, a z pomocą przyjdzie piekarnik. Jajka na twardo z piekarnika brzmią dziwnie? Możliwe, ale to świetna metoda.

Jak ugotować jajka na twardo w piekarniku?

Ugotowanie dużej liczny jajek na twardo nie będzie problemem. Po prostu wkładasz jajka na kratę piekarnika, nastawiasz temperaturę i czekasz. Jednak ważne jest, by pilnować czasu. Jajka na twardo z piekarnika potrzebują dokładnie pół godziny, żeby były idealne. 

Jajka na twardo bez wody

  1. Weź tyle jajek, ile chcesz podać na twardo.
  2. Ułóż je w niewielkich odstępach bezpośrednio na kratce piekarnika.
  3. Włącz moc grzania na 160 stopni (góra-dól) 
  4. odmierz stoperem pół godziny od momentu, kiedy piekarnik rozgrzeje się do wybranej temperatury.
  5. Jajka włóż do ziemnej wody i obierz.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.